Cryptobedrijf boekt zege in rechtszaak tegen DNB

Bitonic Volgens Bitonic heeft De Nederlandsche Bank te strenge eisen voor het verkrijgen van een cryptoregistratie.

Cryptobedrijf Bitonic is door de rechter in kort geding grotendeels in het gelijk gesteld in een dispuut met De Nederlandsche Bank (DNB). Dat meldt de rechtbank van Rotterdam woensdag.

Bitonic vond de eisen voor het verkrijgen van een ‘cryptoregistratie’ door DNB te streng en oneerlijk voor de cryptobranche. De toezichthouder moet nu binnen zes weken onderbouwen waarom hij die eisen stelt.

Bitonic stapte in januari naar de rechter vanwege onenigheid over de voorwaarden van DNB om cryptoregistratie te verlenen. Zo’n registratie is sinds vorig jaar verplicht voor bedrijven als Bitonic om cryptovaluta te mogen bewaren of omwisselen in bijvoorbeeld dollars of euro’s. Om die registratie te verkrijgen, moeten ondernemingen zich houden aan de Sanctiewet, die eist dat financiële instellingen bij transacties controleren of die worden verricht door mensen die op een internationale sanctielijst staan.

Strenger

Bitonic vond dat DNB cryptobedrijven strenger behandelt dan andere financiële instellingen. Zo moeten cryptobedrijven niet alleen controleren of de naam van een ontvanger van bijvoorbeeld bitcoins voorkomt op een sanctielijst, maar ook vaststellen of diegene daadwerkelijk is wie hij of zij zegt te zijn. Volgens Bitonic wordt die eis alleen aan cryptobedrijven opgelegd, wat oneerlijk zou zijn. Ook meende Bitonic dat de voorwaarde niet logisch voortvloeit uit de Sanctiewet en te laat kenbaar is gemaakt. De voorwaarde zou het bedrijf op kosten jagen en klanten doen vertrekken, wat voor financiële problemen bij Bitonic zorgt.

Redelijke bezwaren

De Rotterdamse voorzieningenrechter bepaalde woensdag dat de registratievereisten die DNB hanteert niet per direct hoeven worden geschrapt, omdat dat een te zwaar middel zou zijn. Wel vindt de rechter dat Bitonic redelijke bezwaren heeft. Hij droeg de bank op binnen zes weken te onderbouwen waarom het cryptobedrijf bij elke transactie de identiteit van zijn klanten moet controleren.

De eisen die DNB stelt, lijken volgens de rechter op een vergunningsysteem. Daar zag Nederland inzake cryptovaluta eerder juist vanaf, omdat zo’n systeem in strijd zou zijn met Europese richtlijnen. De proceskosten worden verhaald op DNB.

DNB meldt in reactie op de uitspraak binnen zes weken met een beslissing te komen in de bezwaarprocedure van Bitonic. Het cryptobedrijf kreeg afgelopen november weliswaar de cryptoregistratie van DNB, maar werd naar eigen zeggen gedwongen te werken op een manier die „in strijd met de privacyregels” was. Om die reden werd de rechtszaak doorgezet. Meerdere cryptobedrijven zeggen de nieuwe eisen te streng te vinden.