Zorgverzekeraar moet opnieuw naar vergoeding gezicht transgender vrouw kijken

Rechtszaak Transpersonen kunnen de operatie van hun gezicht vergoed krijgen als dat te mannelijk of te vrouwelijk is. Bij een 21-jarige vrouw heeft de verzekeraar dat te snel afgewezen.

Zilveren Kruis wil een operatie aan het gezicht van een transgender vrouw niet vergoeden, maar de rechter vindt dat de zorgverzekeraar dat opnieuw moet bekijken. Foto Alexander Schippers/ANP
Zilveren Kruis wil een operatie aan het gezicht van een transgender vrouw niet vergoeden, maar de rechter vindt dat de zorgverzekeraar dat opnieuw moet bekijken.

Foto Alexander Schippers/ANP

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis moet opnieuw beoordelen of een transgender vrouw recht heeft op vergoeding van de vervrouwelijking van haar gezicht. Dat bepaalde de voorzieningenrechter woensdag. De vrouw eiste in eerste instantie vergoeding van de gezichtsoperatie, die tot 15.000 euro kan kosten.

De 21-jarige vrouw doorliep de laatste vijf jaar bijna het volledige transitietraject naar een vrouwelijk lichaam bij het VUmc, maar zegt nog problemen te ervaren, zoals discriminatie en „verbaal geweld”, vanwege haar mannelijke uiterlijk.

Vier artsen van het VU-genderteam, onder wie haar behandelend arts, bepaalden via een kenmerkenlijst dat ze inderdaad „geprononceerde wenkbrauwrichels” en een „forse en grove” neus heeft. Haar kaak en kin zouden een „mannelijk aspect” hebben. Medisch adviseurs van Zilveren Kruis, zonder specialisme in genderzorg, vonden van niet, en wezen vergoeding af.

Lees ook: Rechtszaak: is het gezicht van de 21-jarige transvrouw mannelijk of niet?

De rechter verwijt de zorgverzekeraar dat die niet contact heeft gezocht met het genderteam voor overleg, en de snelle afwijzing niet „objectief en transparant” motiveerde. Anderzijds had volgens de rechter ook een deskundige met een andere expertise of van buiten het genderteam de kenmerkenlijst moeten invullen.