Ook drie gevallen van zeldzame trombose na Janssen-vaccin

Ook drie mensen die het Janssen-vaccin toegediend hebben gekregen, ontwikkelden in de weken na de vaccinatie bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Dat heeft het EMA woensdag gezegd tijdens een persconferentie over het AstraZeneca-vaccin. Het gaat om een klein percentage: in totaal zijn in Europa tot nu toe 4,5 miljoen prikken van Janssen gezet. Zo’n aantal past binnen de verwachtingen, aldus het EMA.

De drie gevallen worden onderzocht. Vanwege het lage aantal gevallen is er vooralsnog geen aanleiding om te geloven dat de klachten een gevolg zijn van de inenting, stelt het EMA. Net zoals bij het AstraZeneca-vaccin geldt hierbij bovendien dat de risico’s van het coronavirus vele malen groter zijn dan de eventuele bijwerkingen van het vaccin.

Overigens is de afgelopen tijd ook bij enkele mensen die waren ingeënt met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna trombose vastgesteld. Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech gaat het wereldwijd om 35 gevallen en bij Moderna om vijf gevallen, aldus het EMA. Ook bij die vaccins is het aantal meldingen niet bijzonder hoog, zo benadrukte het agentschap.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: EMA: lijst met bijwerkingen AstraZeneca uitbreiden, geen reden te stoppen met vaccineren