Nep NRC-artikel over Bergkamp verspreid op sociale media

Op sociale media gaat woensdag een screenshot rond van een nep NRC-nieuwsbericht over de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). In het nepartikel, dat afkomstig lijkt te zijn uit 2016, staat dat Bergkamp een skivakantie à 2.500 euro heeft gedeclareerd als zakenreis.

Het bericht en het screenshot zijn in 2016 bij wijze van experiment gemaakt door een student Journalistiek van de Universiteit van Amsterdam voor haar scriptie (pdf). Het bericht is opgemaakt in de stijl van NRC en daardoor moeilijk te onderscheiden van een echt nieuwsbericht. De inhoud is echter helemaal fictief. Toch wordt de informatie de afgelopen uren veelvuldig gedeeld op sociale media als waarheid. Twitteraars die het screenshot delen, noemen het dubieus dat Bergkamp ondanks dit ‘schandaal’ Kamervoorzitter is geworden.

Sanne Kruikemeier, de toenmalige begeleider van UvA-student Marloes Rensen die de scriptie maakte, reageert woensdagavond telefonisch verbaasd dat het screenshot rondgaat en noemt het „vervelend” dat de scriptie op deze manier wordt „misbruikt”. Ze benadrukt dat de thesis op ethische wijze tot stand is gekomen. Zo wordt in het onderzoeksverslag beschreven dat het opgestelde artikel fictioneel is. Kruikemeier weet niet wie het screenshot op sociale media heeft geplaatst. Alle scripties van de UvA zijn openbaar.

Deze Twitteraar factcheckte het screenshot.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Informateur Tjeenk Willink spreekt eerst met voorzitters kleine fracties