Recensie

Recensie Muziek

Meegevoerd door een meteorietenregen

Wat is het kleine, Italiaanse black metallabel I, Voidhanger Records toch een parel. Niet alleen de hoge kwaliteit van hun avontuurlijke releases valt op, maar ook de frequentie waarmee ze albums uitbrengen. Als je een abonnement op ze kon nemen, lag er elke maand minstens één geweldige plaat op de mat. Neem eenpitter Mare Cognitum (Jacob Buczarski) uit Oregon: hij bracht vorig jaar met zijn Griekse collega Spectral Lore al de monolithische (twee uur lange!) split Wanderers uit, dus dat hij zo snel met zulk sterk nieuw werk zou komen, is een verrassing – geheel in I, Voidhanger-stijl.

Op zijn Solar Paroxysm smelt het bombast van jarennegentig-black metal met invloeden van de latere atmosferische varianten meeslepend samen. De weelderige melodieën zwieren rond in lange, zwaarwichtige songs, zonder venijn te verliezen. Het voert je een kort uur mee, zwevend op ondoordringbare gitaarlagen door een meteorietenregen van ratelende blastbeats die als een intense, hete douche op je inwerken. Mét een in dit genre zeldzaam geheim wapen: steengoede gitaarsolo’s.