‘Datacentra zijn weinig open over waterverbruik’

Waterhuishouding Er zijn maar een paar datacentra in Noord-Holland die kunnen vertellen hoeveel water ze verbruiken, wat voor water dat is, welke chemicaliën daarin zitten en waar het water uiteindelijk geloosd wordt.
Het datacentrum van Microsoft in het Noord-Hollandse Middenmeer.
Het datacentrum van Microsoft in het Noord-Hollandse Middenmeer. Foto Sem van der Wal/ANP

Datacentra in Noord-Holland verbruiken enorme hoeveelheden water en houden zich nauwelijks bezig met hun waterverbruik. Daarnaast willen veel datacentra geen openheid geven in hun waterhuishouding. Dat blijkt uit een onderzoek dat duurzaamheidsdenktank Green IT Amsterdam heeft gedaan in opdracht van de provincie Noord-Holland en waarvan de uitkomsten woensdag zijn gepubliceerd. De Telegraaf berichtte eerder dit jaar al over het onderzoek, nadat het in interne stukken van de provincie ter sprake was gekomen.

Er zijn maar een paar datacentra in de regio die een goed beeld hebben van hoeveel koelwater ze verbruiken, wat voor water dat is, welke chemicaliën er in dat water terechtkomen en hoeveel en waar het water uiteindelijk geloosd wordt. Van de vijf bedrijven die ondervraagd werden, leverden er vier incomplete data en gaf er een helemaal geen informatie. Onderzoekers die bij datacentra vragen stelden over hun waterhuishouding kregen bij „enkele” bedrijven te horen dat hun vragen „vervelend” en „concurrentiegevoelig” waren.

Het water dat de centra verbruiken is voornamelijk drinkwater. Als bedrijven al hebben onderzocht of hiervoor geen alternatieven beschikbaar zijn, worden die uitsluitend beoordeeld op aspecten als kosten en de mogelijkheid tot filtratie. Green IT vindt dit met het oog op mogelijke toekomstige tekorten aan drinkwater bij waterbedrijven een ernstige zaak en raadt de overheid dan ook aan snel regels op te stellen voor het waterverbruik van datacentra. De provincie Noord-Holland laat in een reactie weten dat het onderzoek „nog onvoldoende onderzoeksdata opleverde om goed onderbouwde conclusies te kunnen trekken”.

Eerder werd al bekend dat datacentra in Nederland grootverbruikers van elektriciteit zijn: in 2019 gebruikten Nederlandse datacentra meer stroom dan de NS nodig heeft om een jaar lang alle treinen te laten rijden.

Lees ook: Nieuwe datacenters? Het papierwerk komt later wel