Cryptobedrijf boekt zege in rechtszaak tegen DNB om toezichtseis

Bitcoin Cryptobedrijf Bitonic spande een rechtszaak aan tegen DNB omdat de voorwaarden voor ‘cryptoregistratie’ te streng zouden zijn en oneerlijk richting de cryptobranche.
Medewerkers van Bitonic.
Medewerkers van Bitonic. Foto Remko de Waal/ANP

Cryptobedrijf Bitonic is door de rechter in een kort geding grotendeels in het gelijk gesteld in een rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB). Dat meldt de rechtbank van Rotterdam woensdag. Bitonic vond de eisen voor het verkrijgen van een ‘cryptoregistratie’ door DNB te streng en oneerlijk voor de cryptobranche. DNB moet nu binnen zes weken onderbouwen waarom het die eisen stelt.

Bitonic stapte in januari naar de rechter uit onenigheid over de voorwaarden van DNB om cryptoregistratie te verlenen. Zo’n registratie is sinds vorig jaar verplicht voor bedrijven als Bitonic om cryptovaluta te mogen bewaren of omwisselen naar bijvoorbeeld dollars of euro’s. Om die registratie te verkrijgen, moeten ondernemingen zich houden aan de Sanctiewet, die eist dat financiële instellingen bij transacties controleren of die worden verricht door mensen die op een internationale sanctielijst staat.

Oneerlijk

Bitonic vond dat DNB cryptobedrijven strenger behandelt dan andere financiële instellingen. Zo moeten eerstgenoemde ondernemingen niet alleen controleren of de naam van een ontvanger van bijvoorbeeld bitcoins voorkomt op een sanctielijst, maar ook vaststellen of diegene daadwerkelijk is wie hij of zegt te zijn. Volgens Bitonic wordt die eis alleen aan cryptobedrijven opgelegd, wat oneerlijk zou zijn. Ook meende Bitonic dat de voorwaarde niet logisch voortvloeit uit de Sanctiewet en te laat is kenbaar gemaakt aan het bedrijf. De voorwaarde zou het bedrijf op kosten jagen en klanten doen vertrekken, wat voor financiële problemen bij Bitonic zorgt.

De Rotterdamse voorzieningenrechter bepaalde woensdag dat de registratievereisten die DNB hanteert niet per direct worden geschrapt, omdat dat een te zwaar middel zou zijn. Wel vindt de rechter dat Bitonic redelijke bezwaren heeft en droeg hij DNB op binnen zes weken te onderbouwen waarom het cryptobedrijf bij elke transactie de identiteit van zijn klanten moet controleren. De eisen die DNB stelt, lijken volgens de rechter op een vergunningssysteem, iets waar Nederland inzake cryptovaluta eerder juist van afzag omdat zo’n systeem in strijd zou zijn met Europese richtlijnen. De proceskosten worden verhaald op DNB.

Beslissing

DNB zegt in een reactie per mail binnen zes weken met een beslissing te komen in de bezwaarprocedure van Bitonic. „We stellen vast dat het door Bitonic aan de orde gestelde registratievereiste door de rechter niet wordt geschorst, hetgeen bijdraagt aan de duidelijkheid voor zowel Bitonic als andere aanbieders van cryptodiensten met een registratie bij DNB”, schrijft een woordvoerder.

Bitonic kreeg afgelopen november de cryptoregistratie van DNB, maar het bedrijf werd naar eigen zeggen gedwongen te werken op een manier die „in strijd met de privacyregels” was. Om die reden zette het de rechtszaak door. Meerdere cryptobedrijven vinden de nieuwe eisen te streng.

Lees ook: Cryptobedrijven vinden toetsing van DNB te streng