Verhuurmakelaar inde duizenden euro’s bovenop huur van migranten

‘Servicepakket’ Zeker zeven Poolse arbeidsmigranten moesten honderden euro’s extra betalen voor een ‘servicepakket’, blijkt uit onderzoek van NRC. Mogelijk zijn veel meer mensen getroffen.

Huis van een Poolse arbeidsmigrant aan de Coevordenstraat in Den Haag.
Huis van een Poolse arbeidsmigrant aan de Coevordenstraat in Den Haag. Foto Simon Lenskens

Minstens zeven Poolse arbeidsmigranten hebben bijna twee jaar lang duizenden euro’s bovenop hun huur betaald aan een verhuurmakelaar, terwijl ze dachten dat het om huurkosten ging.

De Polen tekenden een contract waarin voor zo’n 300 euro per maand een servicepakket werd aangeboden. Maar daar hebben ze nooit om gevraagd of gebruik van gemaakt. Het geld maakten ze, via een tussenbedrijf, over naar het bedrijf van verhuurmakelaar Alex Nieuwenburg, Maximilius B.V., of zijn privérekening. Dat blijkt uit onderzoek van NRC dat inzage kreeg in bankafschriften, huurcontracten en andere documenten van zeven Poolse arbeidsmigranten.

De praktijken treffen mogelijk veel meer mensen: vastgoedbeheerder MVGM heeft in februari een brief verstuurd aan 25 huurders die mogelijk extra kosten berekend kregen door Nieuwenburg, bevestigt een woordvoerder.

Het gaat om appartementen waarvoor de huurders maandelijks zo’n 500 euro huur betaalden aan de eigenaar. Maar daar bovenop betaalden de Polen maandelijks tussen de 300 en 360 euro.

Parkeervergunning

De Poolse arbeidsmigranten met wie NRC sprak hebben de afgelopen twee jaar opgeteld tussen de 4.720 en 7.200 euro te veel betaald aan de extra kosten. De Poolse bewoners zeggen niet te weten waarvoor die extra kosten dienen. Toen ze navraag deden bij Nieuwenburg wees die erop dat het gaat om een hulppakket dat hij de Polen aanbiedt, voor vertalingen, het aanvragen van een DigiD of parkeervergunning.

Vastgoedbeheerder MVGM en de vastgoedeigenaar Vivada Properties zeggen geen zicht te hebben gehad op deze extra overboekingen. In een brief, in handen van NRC, roept vastgoedeigenaar Vivada de bewoners op om de overboekingen aan Nieuwenburg of zijn bedrijf Maximilius B.V. te stoppen. „Wij attenderen u per ommegaande deze betalingen te staken, daar deze onrechtmatig zijn.”

De Poolse arbeidsmigranten willen hun geld terug en hebben via, Stichting Samen Onze Solidariteit (Stichting SOS), die de Polen bijstaat, aangifte gedaan tegen Alex Nieuwenburg. Vivada Properties zegt een aangifte voor te bereiden tegen Alex Nieuwenburg, omdat er sprake zou zijn van oplichting en fraude.

Via zijn advocaat laat Nieuwenburg weten dat er „in het geheel” geen sprake is van oplichting en/of fraude.

Lees het onderzoeksverhaal: Honderden euro’s boven op de huur – ze dachten dat het zo hoorde