Tientallen podia gaan in april tijdelijk open voor pilot

Herman van Veen treedt op in Breda.
Herman van Veen treedt op in Breda. Foto Sander Koning/ANP KIPPA

Ruim veertig theaters en concertzalen openen van 13 tot en met 21 april weer de deuren voor publiek. De deelnemende podia zijn geselecteerd om deel te nemen aan de pilot sneltesten, die het kabinet eerder op dinsdag bekendmaakte. Bezoekers ondergaan op een testlocatie vooraf kosteloos een sneltest en iedereen met een negatief resultaat kan vervolgens plaatsnemen in de zaal.

De tijdelijke openstelling van de theaters en concertzalen is onderdeel van de aanpak om op een veilige manier gefaseerd de cultuursector te openen. Alle podia zijn aangesloten bij de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). VSCD werkt samen met onder andere de ministeries van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Volksgezondheid en de Taskforce van de Culturele en Creatieve Sector. Uit de pilot moet onder meer blijken of er voldoende animo is onder het publiek om zich vooraf te laten testen. Ook wordt de logistiek van scannen met speciale apps getest. De vereniging hoopt met de resultaten het kabinet ervan te kunnen overtuigen om meer sneltesten in te zetten voor de heropening van de culturele sector.

Voor de pilot zijn alleen podia geselecteerd met een sneltestlocatie in de buurt. Er wordt bij de programmering rekening gehouden met de avondklok zodat het publiek op tijd weer thuis is. Mensen kunnen onder andere naar zanger Herman van Veen in het Chassé Theater in Breda en cabaratier Peter Pannekoek in TAQA in Alkmaar. Theater Rotterdam speelt Verdriet is het ding met veren en Nationale Opera en Ballet brengt Brahms op het podium. De volledige programmering staat op de site van VSCD.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Minder coronabesmettingen in week tijd, percentage positieve uitslagen gestegen