In hoeveel dagen kunnen twintigers en dertigers gevaccineerd worden?

Vaccinatie Volgens de nieuwste informatie worden twintigers en dertigers ‘eind juni’ gevaccineerd. Haalt Nederland 1 juli dan nog wel?

Na vaccinatie nemen mensen tussen schotjes een moment rust voordat ze weer vertrekken.
Na vaccinatie nemen mensen tussen schotjes een moment rust voordat ze weer vertrekken. Foto Marcel van den Bergh

Wanneer is het ‘eind juni’? Dat is de vraag nu de vaccinatievolgorde van het ministerie van Volksgezondheid afgelopen week is aangevuld met concretere informatie. Daaruit blijkt dat alle twintigers en dertigers die een coronavaccinatie willen pas ‘vanaf eind juni’ terecht kunnen bij een GGD, huisarts, ziekenhuis of huisartsenpost.

Als ‘eind juni’ bijvoorbeeld 30 juni is, dan haalt Nederland de beloofde deadline van 1 juli niet. Tijdens de persconferentie van 8 maart zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dat iedere volwassene die een prik wil, die op 1 juli zal hebben gekregen. „En als alles gaat zoals we nu verwachten, dan wordt het zo’n mooie zomer”, zei hij. Dat was geen belofte, zegt zijn woordvoerder desgevraagd, maar meer een verwachting.

Wat maakt een weekje eerder of later nu nog uit? De optimisten zullen zeggen dat die datum van 1 juli wél gehaald wordt als ‘vanaf eind juni’ bijvoorbeeld al rond de 21ste juni is. En dat is ook zo, vertelt de woordvoerder van De Jonge. „Je moet het breed zien: eind juni is de tweede helft van juni; en 1 juli is begin juli.” Binnen een week kan er veel geprikt zijn, zegt hij, met de vele vaccins die dan voorradig zullen zijn. De veertigers zijn overigens aan de beurt ‘vanaf medio juni’. Breed gezien, kan dat heel juni zijn.

Uit de cijfers die NRC bijhoudt, blijkt dat het de GGD’s, huisartsen en ziekenhuizen dit jaar maar één week is gelukt om even veel vaccinaties te zetten als het ministerie van VWS had voorspeld. Alle andere weken zijn er minder vaccinaties gezet dan gepland – een week zelfs 135.000 minder.

Ranglijsten

Onderwijl bungelt Nederland qua vaccinatietempo onderaan de internationale ranglijsten. Op zondag 4 april was 54 procent van de Britten al gevaccineerd, 48 procent van de Maltezen, 20 procent van de Denen en 14 procent van de Nederlanders. Geen enkel West-Europees land heeft relatief minder mensen gevaccineerd dan Nederland. Kroatië, Bulgarije en Letland bungelen wel nog onder Nederland. Het vaccinatietempo, zegt het RIVM desgevraagd, is een kwestie die wordt bepaald door de GGD’s én door het tempo waarin de farmaceuten vaccins leveren.

Voor bewoners van de regio Noord, met schoolgaande kinderen, is de deadline van 1 juli relevant. De schoolvakantie begint in die regio 7 juli. Ben je ingeënt, dan zijn er opeens meer mogelijkheden dan nu. Verschillende landen, zoals Griekenland, Malta en Cyprus, zeggen in de zomer open te zijn voor toeristen die zijn ingeënt of een recente negatieve coronatest kunnen tonen óf een positieve test in de afgelopen zes maanden, waaruit blijkt dat ze afweer hebben opgebouwd.