In beeld

Modderstromen en reddingsacties na cycloon op Timor

Zware stortregens, veroorzaakt door de tropische cycloon Seroja, hebben sinds zaterdagnacht geleid tot overstromingen en modderstromen in delen van de Indonesische archipel. Vooral op het eiland Timor staan woningen onder water en zijn bruggen ingestort. Zeker 160 mensen zijn hierdoor om het leven gekomen.
Het dodental door overstromingen en aardverschuivingen in het zuidoosten van Indonesië en Oost-Timor is maandag opgelopen tot zeker 160, waarvan 27 mensen om het leven kwamen in Oost-Timor.
Foto Antonio Dasiparu / EPA
De Indonesische president Joko Widodo heeft nabestaanden van de dodelijke slachtoffers maandag via Twitter gecondoleerd met hun verlies. Hij drong er in hetzelfde bericht op aan dat Indonesiërs goed luisteren naar de aanwijzingen van hulpverleners tijdens extreem weer.
Antonio Sampaio / EPA
Op het eiland Lembata kwam koude lava van een eerdere vulkaanuitbarsting door de regenval in beweging, waarna de stroom verschillende dorpen trof. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. Reddingswerkers zoeken nog naar overlevenden.
Foto Rick Wawo / AP
Huizen in de stad Dili op Oost-Timor. Dit buurland van Indonesië is het afgelopen etmaal ook getroffen door het extreme weer. Zeker 27 mensen zijn er gedood door aardverschuivingen, overstromingen of vallende bomen, vooral in de hoofdstad.
Foto Antonio Dasiparu / EPA
Oost-Timor deelt het eiland Timor met Indonesië. Volgens de regering hebben zevenduizend mensen hun huis moeten verlaten.
Foto Antonio Dasiparu / EPA
Een ingestorte weg in Dili in Oost-Timor.
Foto Antonio Dasiparu / EPA
De autoriteten van het Indonesische eiland Lembate vrezen dat lichamen weggespoeld zijn. "We gebruiken nu rubberboten om lichamen terug te vinden op zee. De plotselinge overstroming kwam op toen veel mensen lagen te slapen", zei de lokale overheidsfunctionaris Thomas Ola Langoday tegen persbureau Reuters.
Foto Rick Wawo/AP
In Indonesië zijn 30.000 mensen ontheemd geraakt door de overstromingen. Ze zochten onderdak bij evacuatiecentra. De reddingsacties worden bemoeilijkt doordat vijf bruggen zijn ingestort en omgevallen bomen de wegen blokkeren. Ook werden de reddingswerkzaamheden op verschillende plekken stilgelegd vanwege aanhoudende storm.
Valentino Dariel Sousa/AFP
De Indonesische archipel kent miljoenen mensen in bergachtige gebieden die tijdens extreem weer kwetsbaar zijn voor aardverschuivingen. Ruim een maand geleden kwamen tien mensen om het leven door een aardverschuiving op Oost-Java en in januari kwamen veertig mensen om bij aardverschuivingen op West-Java.
Foto Joy Christian / AFP
De cycloon Seroja trok in de loop van zondag over het eiland en bereikte vroeg op maandagochtend de Savoezee, waarna hij verder zal razen over zee.
Foto Antonio Dasiparu / EPA