Laatste nieuws coronacrisis

Frankrijk onderzoekt dure ‘geheime restaurants’ in Parijs

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Frankrijk onderzoekt dure ‘geheime restaurants’ in Parijs

Het Franse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar Parijse restauranthouders die tegen de coronaregels in stiekem gasten ontvangen. Ook de bezoekers worden mogelijk vervolgd, meldt persbureau AP maandag. Het gaat om dure restaurants die op clandestiene wijze blijven opereren op verborgen locaties, in de traditie van de Amerikaanse speakeasy tijdens de drooglegging in de jaren twintig en dertig.

Bovendien onderzoekt de Franse justitie aantijgingen dat ook hooggeplaatste bewindslieden gebruik hadden gemaakt van de geheime restaurants. In een met verborgen camera’s gefilmde reportage, die de Franse televisiezender M6 afgelopen vrijdag uitzond, zei een man dat hij „met een aantal ministers” had gedineerd in een van de eetgelegenheden. Leden van de regering hebben dit vervolgens ontkend.

In een fragment van M6 — waarvan NRC de echtheid niet heeft kunnen verifiëren — is te zien hoe journalisten een speakeasy betreden. Eenmaal binnen worden zij verzocht geen mondkapje te dragen. De prijzen in het clandestiene restaurant liegen er niet om: een „feestmenu” kost 490 euro per persoon.

Het Franse OM zegt mogelijk te vervolgen vanwege zwartwerken en bedreiging van de volksgezondheid. In Frankrijk is alle horeca eind oktober gesloten in een poging de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De casus staat niet alleen: zondag zei een regeringswoordvoerder tegen de Franse zender LCI dat de afgelopen maanden al zo’n tweehonderd organisatoren van geheime feesten en restaurants zijn geïdentificeerd en dat hen een „zware straf” staat te wachten. In het land zijn bijna 97.000 mensen om het leven gekomen door Covid-19.

Bekijk hieronder de heimelijk gefilmde beelden van televisiezender M6:

Twitter avatar m6info M6info Caviar, champagne, menus de grands chefs et retrait du masque obligatoire…Nos journalistes ont pu pénétrer dans ces fêtes clandestines de haut standing qui se tiennent actuellement à Paris.
🎥@frvignolle Armelle Mehani et @CyrielleStadler en exclusivité pour le 📺#19h45 https://t.co/ClXpIWrVwZ

2.374 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, 57 meer dan op zondag

Momenteel liggen 2.374 patiënten met het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen, 57 meer dan op zondag. Dat blijkt maandag uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC-afdelingen zijn op dit moment 746 bedden bezet door mensen met Covid-19. Dat zijn er zestien meer dan een etmaal geleden.

In die tijd zijn 235 nieuwe Covid-19-patiënten opgenomen. Het gemiddeld aantal nieuwe opnames blijft hoog „en volgt een stijgende trend”, aldus het LCPS, zowel op de reguliere afdelingen als op de IC’s. Het aantal nieuwe opnames leidt niet één op één tot een toename van de ziekenhuisbezetting, omdat er ook mensen overlijden of worden ontslagen.

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn sinds zondag 5.365 positieve coronatests gemeld. In hetzelfde etmaal is melding gemaakt van acht mensen die aan Covid-19 zijn overleden. De aantallen nieuwe positieve tests en overleden patiënten liggen de afgelopen dagen lager dan daarvoor. Deze cijfers worden in het weekend en tijdens de feestdagen vaak met vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Twee gratis sneltests per week voor Britten en opmars virus in Peru, Colombia en Ecuador

Een greep uit de internationale ontwikkelingen rondom de coronapandemie.

  • Alle Britten kunnen vanaf 9 april twee keer per week een gratis coronasneltest doen, meldt persbureau Reuters. Ze krijgen de tests thuisbezorgd of kunnen ze via hun werk of bij lokale teststraten krijgen. Tot nu toe konden alleen risicogroepen en mensen die voor hun werk op pad moeten een gratis sneltest krijgen. De sneltests moeten in combinatie met de vaccinatiecampagne versoepeling van de coronamaatregelen mogelijk maken.
  • In de Andeslanden Peru, Colombia en Ecuador is het coronavirus bezig aan een opmars. Peru noteerde dit weekend een recordaantal van 294 doden in een etmaal. Ook registreerde het land 5.600 nieuwe besmettingen. Colombia voert vanaf deze maandag weer een avondklok in vanwege het oplopende aantal besmettingen. In steden waar IC’s voor meer dan 85 procent bezet zijn geldt een avondklok van 18 uur tot 5 uur en in steden met een IC-bezetting van 80 tot 85 procent van 20 tot 5 uur. Ook in Ecuador geldt sinds vrijdag in acht provincies weer een avondklok van 20 uur tot 5 uur en mogen auto’s afhankelijk van het laatste nummer van het kenteken maar om de dag de straat op.
  • Het eerste militaire vaccinatiecentrum in Duitsland is 24 uur per dag open. Tot mei zijn er ongeveer 14.000 nachtelijke afspraken gemaakt voor een inenting, meldt persbureau DPA. Met ongeveer 110 militairen van de Bundeswehr kan het centrum in Saarland ongeveer duizend prikken per dag zetten. De Bundeswehr opent ook vaccinatiecentra in Berlijn en in Bonn.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 4 april:

  • Zondag stond het aantal ziekenhuisopnames op 2.317, een daling van 31 ten opzichte van een dag eerder. Van de patiënten lagen 730 op de intensive care, vier minder dan een dag eerder. Er werden zondag 6.918 positieve coronatests gemeld, 736 minder dan 24 uur eerder – een flinke daling.
  • Duitsland liet zondag weten Nederland te zien als ‘hoogrisicogebied’, wegens het hoge aantal coronabesmettingen. Daarom moet iedere Nederlander die na het Paasweekeinde naar Duitsland gaat een negatief coronatestbewijs kunnen tonen. Er zijn uitzonderingen voor pendelaars.
  • Een fotograaf die beelden schoot van een vaccinatielocatie in Enschede is door beveiligers belaagd toen hij weigerde zijn fotomateriaal te verwijderen. Politieagenten stelden dat de man niets verkeerds deed. Hij overweegt aangifte te doen vanwege mishandeling.

Lees hier het hele coronablog van zaterdag 3 april terug