PSV verslaat Heracles en neemt tweede plaats weer over van AZ

Eredivisie Steven Berghuis was opnieuw belangrijk voor Feyenoord, dat zondag won van van Fortuna Sittard. PSV won van Heracles en nam de tweede positie in de Eredivisie weer over.
Berghuis maakt de tweede treffer namens Feyenoord tegen Fortuna.
Berghuis maakt de tweede treffer namens Feyenoord tegen Fortuna. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Feyenoord heeft zondag in eigen huis met 2-0 eenvoudig gewonnen van Fortuna Sittard. In Eindhoven wist PSV met een zege van 3-0 op Heracles Almelo de kans op een Champions League-ticket weer dichterbij te brengen. ADO Den Haag werd in eigen huis door FC Utrecht van de mat getikt: 1-4. Ajax won met moeite met 1-2 van sc Heerenveen.

PSV - Heracles Almelo: 3-0

PSV staat na zondag weer op de tweede plaats in de Eredivisie. De Eindhovenaren wonnen in eigen stadion met 3-0 van Heracles Almelo.

Donyell Malen opende in de 9e minuut de score. De aanvaller passeerde doelman Janis Blaswich in de korte hoek en staat nu op zestien doelpunten in de competitie. Aanvoerder Denzel Dumfries kopte halverwege de 2-0 binnen. Bij beide doelpunten gaf de Franse middenvelder Olivier Boscagli de voorzet.

PSV viel in de tweede helft ver terug en wist nog maar weinig te creëren. Invaller Mohamed Ihattaren draaide de bal in blessuretijd, vanaf de rand van het zestienmetergebied, fraai in de linkerbovenhoek.

Na 28 speelronden hebben PSV en AZ allebei 58 punten. Het doelsaldo van PSV, dat de laatste zes duels op papier een makkelijker programma dan AZ heeft, is beter. Heracles Almelo staat op de negende plek. (ANP)

sc Heerenveen - Ajax: 1-2

Met enige moeite heeft Ajax ook de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen gewonnen (1-2). De ploeg van trainer Erik ten Hag telde verder af richting de 35e landstitel, maar zal ook beseffen dat donderdag tegen AS Roma een betere prestatie nodig is om zicht op de halve finales van de Europa League te houden.

Ajax heeft 14 verliespunten minder dan PSV en AZ, na 18 overwinningen en twee gelijke spelen in verschillende competities in 2021. Het kampioenschap kan misschien al op 25 april tijdens een thuisduel met AZ veilig worden gesteld. Maar zonder Daley Blind, die geblesseerd raakte in het uitduel van Oranje met Gibraltar, was de koploper niet zo dominant als de meeste andere wedstrijden van dit kalenderjaar. Dat is ook niet zo vreemd. Want ook dit seizoen begonnen de meeste aanvallen van Ajax bij Blind.

Trainer Erik ten Hag besloot Blind op het middenveld te vervangen door Devyne Rensch. Dat was best opvallend. Want het 18-jarige talent vindt zichzelf eigenlijk een centrale verdediger, maar werd de afgelopen maanden in het eerste elftal vooral als rechtsback ingezet. Edson Álvarez was de rechter centrale verdediger van Ajax in Friesland.

De Mexicaan liet zich in de 27e minuut uitspelen door Mitchell van Bergen die vervolgens ook Kjell Scherpen passeerde (1-0). De doelman van Jong Oranje verdedigde het doel van Ajax omdat Maarten Stekelenburg in de warming-up afhaakte en André Onana een dopingschorsing moet uitzitten. Ajax was het meest in balbezit maar Henk Veerman had voor rust zo maar driemaal kunnen scoren voor Heerenveen. Hij schoot tweemaal naast en verzuimde ook een fout van Scherpen af te straffen.

Ajax kreeg ook kansen maar doelman Erwin Mulder keerde inzetten van Nicolás Tagliafico en Tadic, die in de 37e minuut wel een strafschop verzilverde (1-1). De aanvoerder mocht een penalty nemen omdat de videoscheidsrechter zag dat verdediger Jan Paul van Hecke de bal met een elleboog blokkeerde.

Trainer Ten Hag greep in nadat doelman Scherpen een tweede treffer van Van Bergen had voorkomen. Hij liet Rensch en Álvarez van positie wisselen en zag Sébastien Haller al snel zijn zevende doelpunt in twaalf wedstrijden maken. De videoscheidsrechter nam minuten bedenktijd maar oordeelde dat Haller niet buitenspel stond toen hij een schot van Lisandro Martínez verlengde. (ANP)

Feyenoord - Fortuna Sittard: 2-0

Feyenoord heeft zondag in de Rotterdamse Kuip met 2-0 gewonnen van Fortuna Sittard. Bij de overwinning speelde aanvoerder Steven Berghuis een belangrijke rol: hij bereidde het eerste doelpunt van Bryan Linssen voor en besliste het duel door zelf de 2-0 te maken.

De ploeg van trainer Dick Advocaat moest het tegen Fortuna Sittard stellen zonder vijf spelers, die als gevolg van coronabesmettingen afwezig waren. Zo ontbraken onder anderen Luis Sinisterra, Orkun Kökcü en Marcos Senesi. Ook Lucas Pratto was er vermoedelijk om die reden niet bij.

Door de zege blijven de Rotterdammers op koers voor rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. Feyenoord staat nu op de vijfde plek, vier punten achter Vitesse, dat zaterdag in de slotseconden van FC Twente won. (NRC)

FC Utrecht - ADO Den Haag: 4-1

FC Utrecht heeft eenvoudig van ADO Den Haag gewonnen. De ploeg uit de Domstad won met 4-1 bij de hekkensluiter van de Eredivisie.

Utrecht houdt met 43 punten nummer 6 FC Groningen in het vizier. ADO, dat sinds 9 januari niet heeft weten te winnen, blijft laatste met 15 punten. Het gat met Willem II, dat op de vijftiende plaats staat, is 7 punten.

Gyrano Kerk zette de bezoekers op 0-1. Joris van Overeem verdubbelde de voorsprong al na een kwartier. Vlak voor de rust maakte Othman Boussaid de derde voor Utrecht. Jonas Arweiler scoorde nog voor ADO, Adam Maher maakte de 1-4. (ANP)

FC Emmen - RKC Waalwijk: 3-1

FC Emmen mag tijdens de laatste zes speelronden van de Eredivisie blijven hopen op lijfsbehoud. De Drentse formatie was op eigen veld met 3-1 te sterk voor RKC Waalwijk. FC Emmen krabbelt daardoor steeds verder op en heeft nog maar 4 punten minder dan VVV-Venlo en Willem II, de nummer 16 en 15.

Nick Bakker bracht FC Emmen na tien minuten aan de leiding met een intikker en na ruim een kwartier maakte Luka Adzic na een fraaie assist van Sergio Peña de 2-0. Laatstgenoemde besliste het duel al in de 31e minuut; de Peruaan zag zijn strafschop - toegekend na een overtreding op Michael de Leeuw - gekeerd worden door RKC-keeper Kostas Lamprou, maar in de rebound was het wel raak. Cyril Ngonge scoorde in de laatste seconde namens RKC met een schot in de verre hoek.

Voor FC Emmen was het de derde overwinning van het seizoen. Op 20 februari werd PEC Zwolle (3-2) verslagen en een week later FC Utrecht (0-1). Sindsdien speelde de ploeg van trainer Dick Lukkien drie keer gelijk, telkens 1-1.

FC Emmen is al zes duels op een rij ongeslagen en alleen koploper Ajax heeft een langere reeks zonder nederlaag neergezet. De nummer 17 pakte in de laatste zes duels twee keer zoveel punten (12) als tijdens de eerste 22 speelronden (6). (ANP)