Annemiek van Vleuten wint Ronde van Vlaanderen

Wielrennen Bij de mannen bleef de Deense Asgreen zijn rivaal Mathieu van der Poel voor in de sprint.
Annemiek Van Vleuten van het team Movistar rijdt als eerste de finish over.
Annemiek Van Vleuten van het team Movistar rijdt als eerste de finish over. Foto Olivier Matthys/AP

Annemiek van Vleuten heeft zondag de achttiende editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De renster van Movistar reed op de laatste helling, de Paterberg, weg uit een kopgroep van acht. In de laatste 13 kilometer wist ze steeds een achtervolgende groep op zo’n 10 seconden achter zich, maar Van Vleuten liet zich niet meer inlopen. Eerder op de middag legde Mathieu van der Poel het af tegen de Deense wielrenner Kasper Asgreen.

Van Vleuten had woensdag al de semi-klassieker Dwars door Vlaanderen gewonnen. Dat was haar eerste zege in het shirt van Movistar, haar nieuwe Spaanse werkgever. Het was de tweede keer dat ze de beste was in de Ronde van Vlaanderen. Dat was de 38-jarige Van Vleuten eerder in 2011.

„Ik heb hier zo veel jaren op gehoopt. Eindelijk viel het allemaal op zijn plek”, zei Van Vleuten volgens ANP. „Met de ploeg zijn we al vroeg gaan koersen. Ik wilde op de Kanarieberg al weg rijden, maar ik had de wind op kop. Dat ging niet goed. Daarna vielen ook andere rensters aan. Het werd een mooie koers, iedereen wilde.”

Blijven samenwerken

Kasper Asgreen won de Ronde van Vlaanderen bij de mannen. De renner van Elegant - Quick-Step bleef in de sprint zijn medevluchter Mathieu van der Poel, de winnaar van vorig jaar, voor.

Asgreen (26) bleef met leeftijdsgenoot Van der Poel alleen aan kop over. Al op 18 kilometer van de streep liet het tweetal de Belg Wout van Aert achter.

Met de wind iets schuin in de rug reed het tweetal richting Oudenaarde. Met een groep van zo’n twintig renners achter zich moesten ze blijven samenwerken in de wetenschap dat een sprint na 254 kilometer niet per se door de beste sprinter wordt gewonnen. Dat bleek: Van der Poel, op papier de snelste, viel stil en zag Asgreen passeren. De Belg Greg Van Avermaet sprintte naar de derde plaats, Dylan van Baarle werd tiende.

‘Ik voelde me goed’

„Ik voelde me goed, ook in de laatste kilometers en ik besloot om op mijn sprint te vertrouwen”, zei Asgreen na zijn eerste grote klassiekerzege. „Bij het ingaan van de laatste kilometer hoorde ik dat we nog zo’n 30 seconden voorsprong hadden. Ik had Mathieu voor me rijden en besloot in zijn wiel te blijven, zodat ik kon beslissen wanneer we de sprint zouden inzetten. Het was een heel zware koers, we reden beiden op ons uiterste.”

Asgreen is de eerste Deense winnaar van de Ronde van Vlaanderen sinds Rolf Sørensen in 1997. „Na mijn zege onlangs in Harelbeke in de E3 Classic sprak ik Rolf, hij gaf me een paar goede adviezen voor deze koers. Het is een ongelooflijk klassiekerseizoen, ik ben blij dat ik het zo kon afmaken. We hebben als ploeg de perfecte race gereden. Onze ploegleiders Tom Steels en Wilfried Peeters hadden de koers zó goed voorbereid, we kenden iedere meter van het parcours. Ongelooflijk om onderdeel te zijn van dit team.”

Asgreen werd twee jaar geleden tweede in de Ronde van Vlaanderen, achter de Italiaan Alberto Bettiol. De Deen won dit jaar al de E3 Saxo Bank Classic.(ANP)