Laatste nieuws coronacrisis

Vier grote steden pleiten voor heropenen terrassen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 3 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Paus Franciscus leidt opnieuw Paaswake voor bijna leeg Vaticaan

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Tussen vrijdag- en zaterdagmiddag kreeg het RIVM melding van 7.682 positieve coronatests en 31 sterfgevallen. Dat zijn ruim vierhonderd positieve testuitslagen en veertien sterfgevallen meer dan een dag eerder. In de Nederlandse ziekenhuizen lagen zaterdagmiddag 2.348 patiënten opgenomen, waarvan 734 op de intensive care.
 • De burgemeesters van de vier grote steden zijn voor het heropenen van de terrassen. Femke Halsema van Amsterdam stelde vrijdagavond de heropening graag te zien en krijgt bijval van de burgemeesters van Utrecht, Den Haag en Rotterdam. „Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan”, aldus burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht.
 • De GGD’s zijn gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin aan zestigplussers om zo verspilling van het middel tegen te gaan. Eerder werd al bepaald dat Nederland stopt met het toedienen van de prik aan mensen onder de 60 jaar, omdat bijwerkingencentrum Lareb verschillende meldingen kreeg van de zeldzame combinatie van een verlaagd aantal bloedplaatjes met trombose. Of er een verband is tussen het vaccin en de aandoening, wordt onderzocht.

RIVM: afgelopen etmaal 7.682 positieve coronatests

Het afgelopen etmaal heeft het RIVM 7.682 meldingen van positieve coronatests ontvangen. Dat zijn er ruim vierhonderd meer dan een dag eerder, toen het instituut 7.296 meldingen van positieve testuitslagen binnenkreeg.

Bij het instituut werden tussen vrijdag- en zaterdagmiddag 31 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. Dat zijn er veertien meer dan een dag eerder. Deze personen overleden niet allemaal in de genoemde periode; sterfgevallen worden vaak met enige vertraging bij het RIVM gemeld.

Lees meer over de verspreiding van het coronavirus: Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

Onbekend aantal Alphenaars kreeg dubbele dosis vaccin

Een onbekend aantal mensen is vrijdag in Alphen aan den Rijn ingeënt met een dubbele dosis van het AstraZeneca-vaccin. Een woordvoerder van de GGD Hollands Midden heeft dat bevestigd tegenover persbureau ANP. Onbekend is om hoeveel mensen het gaat.

De mensen zijn gevaccineerd door een huisartsenpraktijk in zalencentrum De Bron en hebben inmiddels bericht gekregen. Ze zijn geadviseerd bijwerkingen direct te melden. Volgens het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap is een dubbele dosis niet schadelijk voor de gezondheid en veroorzaakt ook niet meer bijwerkingen. Wel kan de prikplek pijnlijker aanvoelen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vrijdag een tijdelijke prikstop met AstraZeneca ingelast voor mensen onder de 60 jaar, vanwege mogelijke bloedstollingen als bijwerking. De GGD’s vaccineren vanaf vandaag ook geen 60-plussers meer met AstraZeneca.

Aantal coronapatiënten op IC neemt opnieuw toe

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 2.348 patiënten met Covid-19. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er achttien meer dan vrijdag.

Van de huidige opgenomen patiënten liggen er 734 op de intensive care. Dat is een toename van 29 vergeleken met vrijdag, toen het aantal IC-bedden met coronapatiënten voor het eerst sinds 13 januari boven de zevenhonderd kwam. Het aantal coronagerelateerde IC-opnames stijgt gestaag sinds half maart.

Ook in Verenigd Koninkrijk overleden mensen door bloedstolsels na AstraZeneca-vaccinatie

Zeven mensen in het Verenigd Koninkrijk zijn overleden als gevolg van zeldzame bloedstolsels, nadat zij waren ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Dat heeft de Britse medische toezichthouder MHRA zaterdag bevestigd aan de BBC. In totaal zijn nu dertig gevaccineerde Britten met tromboseklachten geregistreerd, maakte de MHRA vrijdag al bekend, waarvan 22 in de zeldzame combinatie met een lage hoeveelheid bloedplaatjes. Een verband tussen deze klachten en het vaccin is vooralsnog niet aangetoond. In totaal hebben ruim 18 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk het vaccin van AstraZeneca toegediend gekregen.

„De voordelen van het vaccin wegen nog steeds zwaarder dan de eventuele risico’s van het vaccin”, zei MHRA-directeur June Raine tegenover de BBC. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot nu toe dan ook niet besloten te stoppen met prikken, in tegenstelling tot onder meer Duitsland, Frankrijk, Canada en Nederland, die het vaccin uit voorzorg tijdelijk alleen nog aan ouderen toedienen. De klachten komen tot nu toe alleen voor bij mensen tussen de 25 en 65 jaar. Nederland is ook tijdelijk gestopt met het prikken van 60-plussers.

Halverwege vorige maand stopten veel Europese landen al tijdelijk met het AstraZeneca-vaccin voor alle leeftijdsgroepen, vanwege het mogelijke optreden van trombose. Toen het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA het vaccin opnieuw als veilig bestempelde, werd het prikken hervat. Het EMA onderzoekt momenteel opnieuw of er een verband is tussen het vaccin en de klachten. Het agentschap verwacht komende woensdag met een nieuw oordeel te komen.

Na Amsterdam ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag voor heropenen terrassen

De oproep van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om de terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen, krijgt steun van haar collega’s uit de andere grote steden. Dat blijkt uit een rondgang van ANP zaterdag langs de burgemeesters van Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

In een uitzending van Beau zei Halsema vrijdagavond dat ze de terrassen zou willen heropenen om de drukte in stadsparken tegen te gaan. „Ik zie veel liever dat mensen een beetje geordend op een terras gaan zitten omdat de horeca echt wel oplet, dan dat er duizend mensen rond het beeld van Vondel zitten in het Vondelpark”, zei ze tijdens de uitzending.

Die oproep krijgt steun van haar ambtsgenoten, zolang de veiligheid voorop blijft staan. „Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan”, aldus burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. „Zo geef je mensen gecontroleerd meer ruimte om te genieten van de buitenlucht”, zegt haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb. Ook het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s zitten, is voorstander van „stapje-voor-stapje versoepelingen, afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinatie en de epidemiologische toestand”, reageert een woordvoerder namens voorzitter Hubert Bruls.

Bekijk hier het fragment bij Beau.

Twitter avatar BeauRTL BEAU „Ik denk dat we echt veel meer buitenruimtes nodig hebben. Plekken als Artis, de Hortus. En wat we ook nodig hebben, zijn de terrassen”, zegt burgemeester Femke Halsema. #BEAU https://t.co/VZU160A8nN

GGD’s stoppen ook met AstraZeneca onder 60-plussers vanwege verspilling

De GGD’s zijn per direct helemaal gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Dat bevestigt koepelorganisatie GGD-GHOR na berichtgeving van persbureau ANP. Vrijdag werd al besloten tijdelijk geen mensen onder de zestig met het vaccin in te enten. Om verspilling tegen te gaan, zijn de 60-plussers die nog een afspraak hadden staan nu ook afgezegd.

De ongeveer zevenhonderd 60-plussers zouden de komende dagen verspreid over zeventig tot tachtig locaties langskomen. Dat zijn er één tot vijf personen per locatie per dag, aldus een woordvoerder. Uit een flesje van het AstraZeneca-vaccin kunnen echter zeker tien prikken worden gehaald. Het niet gebruikte vaccin in het flesje zou dan moeten worden weggegooid.

Het ministerie van Volksgezondheid kondigde vrijdag aan geen 60-minners meer te vaccineren met AstraZeneca tot en met aankomende woensdag. Dit besluit kwam nadat bijwerkingencentrum Lareb had geconstateerd dat ook in Nederland bij vijf mensen trombose met een lage hoeveelheid bloedplaatjes is vastgesteld nadat zij waren ingeënt met het vaccin. Het ging om vrouwen tussen de 25 en 65 jaar, van wie een is overleden.

Lees meer over de nieuwe prikpauze en de gevolgen ervan

Argentijnse president test positief, Frankrijk in lockdown

Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus uit het buitenland:

 • De Argentijnse president Alberto Fernández is positief getest op het coronavirus. Dat heeft hij vrijdagavond bekendgemaakt, op zijn verjaardag. Hij testte positief ondanks zijn inenting met het Russische Spoetnik-vaccin eerder dit jaar. De 62-jarige president deed een sneltest, de uitslag van een PRC-test moet nog binnenkomen. Fernández heeft lichte koorts en hoofdpijn, maar zegt zich verder goed te voelen. „Ik had mijn verjaardag graag willen beëindigen zonder dit nieuws”, zegt hij.
 • Frankrijk gaat vanaf vandaag zeker vier weken in een strenge lockdown. Zoals president Emmanuel Macron eerder deze week bekendmaakte, geldt nu in het hele land een avondklok vanaf 19.00 uur. Niet-essentiële winkels en horecabedrijven moeten dicht. Scholen en kinderopvangcentra gaan voor zeker drie weken dicht. De maatregelen golden al in negentien departementen en zijn nu naar alle 97 departementen uitgebreid. Ondertussen gaat vanaf vandaag bijna heel Italië voor het paasweekend op slot. In alle zones in het land die zijn aangemerkt als ‘rood’ moeten de winkels tot en met maandag sluiten. Bewoners mogen hun huis niet verlaten zonder geldige reden.
 • Op verschillende plaatsen in Europa vonden vrijdagavond protesten plaats tegen de coronamaatregelen, melden internationale persbureaus. In de Zwitserse stad Sankt-Gallen kwamen honderden mensen bijeen, tegen wie de politie traangas en rubberkogels inzette. De betogers zouden agenten hebben bekogeld met molotovcocktails en in brand gestoken voorwerpen. In Brussel kwamen voor de tweede aansluitende dag honderden mensen bijeen. De politie maakte een einde aan het protest met waterkanonnen. In de Noord-Ierse stad Belfast raakten acht politieagenten gewond bij protesten. Die waren niet zozeer gericht tegen de coronamaatregelen, maar tegen Brexit-gerelateerde handelsbelemmeringen.

De Argentijnse president Alberto Fernández kreeg in januari de eerste dosis van het Spoetnik-vaccin. Foto Esteban Collazo/Reuters

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de wereldwijde coronapandemie bij. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 2 april:

 • Nederland is tijdelijk gestopt met het toedienen van het AstraZenca-vaccin aan mensen onder de zestig jaar. Alle afspraken tot en met woensdag 7 april zijn afgezegd vanwege nieuwe zorgen over mogelijke bijwerkingen die leiden tot uitgebreide trombose met een lage hoeveelheid bloedplaatjes.
 • Bij het RIVM werden tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 7.296 positieve coronatests gemeld. Dat waren er iets minder dan de 7.858 positieve tests van een dag eerder. Er lagen vrijdag 705 coronapatiënten op de intensive care, het hoogste aantal sinds 13 januari.
 • Nederlanders die in de afgelopen zes maanden positief zijn getest op het coronavirus worden door het RIVM verzocht voorlopig één in plaats van twee vaccinatieafspraken in te plannen. Wetenschappelijk onderzoek dat één vaccindosis binnen een half jaar na een coronabesmetting de eerste zes maanden voldoende bescherming biedt tegen nieuwe infecties.
 • Demissionair premier Mark Rutte (VVD) roept samen met minister-president Armin Laschet van de Duitse staat Noordrijn-Westfalen op om in de Paasvakantie niet naar het buitenland te reizen. „We zitten in de derde golf. Daarom moeten wij grote voorzichtigheid betrachten”, staat in een gezamenlijke verklaring.
 • Vliegvakantiebedrijf Corendon annuleert alle reizen die komende weken op Curaçao vliegen. Het eiland kende afgelopen week het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen per hoofd van de bevolking ter wereld.

Lees hier het hele coronablog van vrijdag 2 april terug