Praten over je relatie in je spaceship

Gametips In Haven vluchten een stel naar een uitgestorven planeet. En zoeken uit wat ze voor elkaar betekenen.

Een jong, dolverliefd stel is gevlucht naar een uitgestorven planeet, omdat ze op hun thuisplaneet uitgehuwelijkt dreigden te worden aan een ander. De witharige mecanicien Yu is spontaan, recht door zee en ongeduldig. Haar lief, bioloog Kay, is een tobber en een filosoof die probeert om de situatie realistisch te benaderen.

Samen proberen ze een liefdesnest te bouwen waar ze ongestoord kunnen leven. Overdag glijd je als Yu en Kay op luchtskeelers boven het gras, op zoek naar onderdelen om het thuisschip te repareren. Gaandeweg ontdekken ze de geheimen van hun nieuwe planeet.

’s Avonds trekken de geliefden zich terug in hun schip, waar ze koken, praten, en slapen. Soms speel je Kay, soms Yu, in gesprekken over hun relatie, hun naïviteit, identiteit en zoektocht naar wat ze precies voor elkaar betekenen.

Haven is een interessant experiment. Het kost tijd om de besturing in de vingers te krijgen, maar als het stel hand in hand over het groene gras glijdt, ademt het spel een zekere rust uit. De gesprekken tussen de twee geliefden zijn soms aandoenlijk lief, soms frustrerend puberaal – zoals een jong stel betaamt. (LM)

Haven, The Game Bakers, 24,99 euro, voor PlayStation 4 en 5, Xbox One en X|S, Nintendo Switch, pc