NRC Culturele Streamagenda

Wat te streamen? De Cultuurredactie van NRC verzamelt wekelijks de beste cultuur die je thuis kunt beleven. Deze week onder meer met Schönbergs Verklärte Nacht in uitvoering met videokunst. Laatst bijgewerkt op 1 juni.

4 juni 2021

Klassiek

Schönberg’s Verklärte Nacht met videokunst

Op de laatste avond vóór de versoepelingen is op de website van het International Chamber Music Festival Wassenaar het online concert Verklärte Nacht te bewonderen. Voor dit concert heeft kunstenaar Johannes Bosgra in samenwerking met artistiek leider/violiste Irina Simon-Renes een videowerk gecreëerd waarin een verbinding is gemaakt tussen Schönberg’s Verklärte Nacht (1899) en Jan Sluijters schilderij Maannacht IV (1912) uit de collectie van Museum Voorlinden. Musici zijn verder Coraline Groen en Lilli Maijala (viool), Santa Vižine (altviool) en Christophe Morin en Jérôme Fruchart (cello)

on demand

Dans

Scapino Ballet Rotterdam/New Rotterdam Jazz Orchestra – Rite Here, Rite Now

Drie dagen brachten Scapino Ballet Rotterdam en het New Rotterdam Jazz Orchestra met elkaar door in LantarenVenster. Met improvisatie als uitgangspunt ontstond een synergie tussen dansers en musici, die in grote cirkels rond de dansers zitten. De muziek is speciaal voor de gelegenheid geschreven.

  • Première 27 mei, 20.30 u. Kaarten via streaming.scapinoballet.nl. Prijs € 10.
  • Na de première is de livestream on demand beschikbaar.

Zaterdag 29 mei

Pop

The Streamers afscheidsconcert

De gelegenheidsgroep The Streamers, die bestaat uit achttien Nederlandse artiesten, houdt ermee op en geeft nog één laatste livestreamconcert. De groep, met onder anderen Guus Meeuwis, Kraantje Pappie, Thomas Acda, Maan en Typhoon, trokken eerder enkele miljoenen kijkers met hun concerten in Carré en Paleis Noordeinde. Op zaterdag 29 mei spelen ze hun slotconcert vanuit het Rotterdamse stadion De Kuip.

2 juni 2021

Klassiek

Kinderconcert Rotterdams Philharmonisch

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt een gratis familievoorstelling: De liefste wens (6+), een videoproductie gebaseerd op de dierenverhalen van kinderboekenschrijver Toon Tellegen, met muziek van Corrie van Binsbergen.

4 juni 2021

Klassiek

Stravinsky bij het Concertgebouworkest

Op vrijdag 4 juni streamt het Concertgebouworkest een nieuwe uitvoering van Igor Stravinsky’s Histoire du soldat door zes orkestmusici en artist in residence Janine Jansen in een mise-en-espace van Ria Marks, met medewerking van acteur Vincent van der Valk en danseres Carolyn Bolton. De Nederlandse vertaling van het oorspronkelijke libretto van Charles Ferninand Ramuz is van Carel Alphenaar. De orkestleden zijn Dominic Seldis (contrabas), Calogero Palermo (klarinet), Helma van den Brink (fagot), Jörgen van Rijen (trombone), Omar Tomasoni (trompet) en Mark Braafhart (slagwerk). De stream wordt in het Engels ondertiteld.

  • Vrijdag 4 juni om 20.00 uur via concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube.
  • Na de première blijft de stream nog een week beschikbaar via concertgebouworkest.nl/video

Zaterdag 12 juni

Pop

Punkband Hang Youth

Hardlinkse Amsterdamse punkband, met korte, boze songs die meer op tweets lijken dan nummers. Goed voor de verder behoorlijk heldere boodschap, zoals ‘Leg de Zuidas in de as’ en ‘Bill Gates is een nerd’. Ze spelen een concert vanuit Bibelot in Dordrecht dat voor een klein publiek ook live te zien is, en verder gratis als livestream.

6 juni 2021

Klassiek

Internationaal Liedfestival Zeist

Op zondag 6 juni brengt het Internationaal Lied Festival Zeist (in oktober weer live) een online dag met bekende en minder bekende zangers en pianisten: Ellen Valkenburg, Maurice Lammerts van Bueren, Maarten Koningsberger, The Atlantic Trio, Rosina Fabius, Peter Gijsbertsen en Florian Just. Deze dag is een voorproefje van wat het publiek op het festival in oktober kan verwachten. Thema is Van fin de siècle naar nieuwe stromingen, speciale aandacht is er voor de werken van Alphons Diepenbrock.

12, 13, 17 en 19 juni

Theater

Kompagnie Kistemaker: Missie Márquez op weg naar het einde

Het sluitstuk van de twaalfdelige theaterserie, waarmee de Kompagnie eerder de BNG Bank Theaterprijs 2019 won, is een een film die in één take is opgenomen. De première vindt plaats op het digitale festival van Oerol.
De film is na negen jaar het einde van de missie van Karlijn Kistemaker om een theatrale vertaling te maken van Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. Haar oudoom Kees vertaalde deze bestseller en liet haar toen ze vier jaar oud was de royalties na.

  • 12, 13, 17 en 19 juni via Oerol.

Tot en met 23 augustus 2021

Klassiek

Operatalent in Donizetti’s Elisir d’Amore

Ze gaan meer samenwerken, de drie operahuizen van Nederland. Een voorproefje biedt de nieuwe productie van Donizetti’s L´elisir d‘amore door de Nationale Opera in co-productie met Opera Zuid en De Nederlandse Reisopera, door een cast die grotendeels bestaat uit leden van De Nationale Opera Studio. Julietta Aleksanyan, José Romero, Martin Mkhize, Sam Carl en Bibi Ortjens zingen in regie van Marcos Darbyshire. De philharmonie zuidnederland staat onder leiding van Enrico Delamboye.

  • Livestream gratis te zien op het Europese operaplatform OperaVision
  • Nog t/m 23 augustus terug te kijken

Klassiek

Wagner

Vanuit de Wiener Staatsoper werd een nieuwe enscenering gestreamd van Wagners Bühnenweihfestspiel Parsifal. Philippe Jordan dirigeert, regie voert de Rus Kirill Serebrennikov, die bij het huis debuteert. Tenor Jonas Kaufmann zingt de titelrol, Elina Garanca maakt haar langverwachte internationale roldebuut als Kundry, net als Ludovic Tézier als Amfortas.

Klassiek

Tsjaikovsky, Evgeny Onegin

Niet nieuw, wel de moeite, met Anna Netrebko in glansrol als Tatiana. De registratie uit 2017 vanuit de Metropolitan Opera in New York wordt gedirigeerd door Robin Ticciati, regie is van Deborah Warner.

Klassiek

Sir Simon Rattle dirigeert Brahms, Strawinsky en Haydn

Dit concert van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks werd opgenomen op vrijdag 12 maart.

Beeldende kunst

Herdenking van een geologisch tijdperk

Ter afsluiting van de tentoonstelling ‘A New Order, A New Earth’ neemt performance kunstenaar Ibelisse Guardia Ferragutti samen met Harpo ’t Hart afscheid van het Holoceen. Met een ritueel nemen ze afscheid van een tijdperk waarin de Noordzee en Nederlandse kustlijn zijn gevormd, om plaats te maken voor “een wereld waarin de mens is uitgegroeid tot een ontwrichtende en vormende kracht van geologische proportie.”

Beeldende kunst

Gluren in het poppenhuis

Het 17de eeuwse poppenhuis van Petronella de la Court (1624-1707) wordt online ontmanteld en opeens zie je dan dat er prachtige beschilderde plafonds in het poppenhuis zitten. Ideaal 17de-eeuws voyeurisme bij het Centraal Museum.

Beeldende kunst

De Pont: National Chain 2020/Social Practices

Zolang het De Pont museum dicht blijft, is de installatie National Chain 2020/Social Practices online te zien. Het is een project van de Amerikaanse kunstenaar Rita McBride, de Duits-Cypriotische choreograaf Alexandra Waierstall en de studenten van de Fontys Dance Academy. McBride maakte door Covid een herinterpretatie van haar installatie National Chain (1997) in samenwerking met choreograaf Alexandra Waierstall. Twaalf eindexamenstudenten van Fontys Dance Academy in Tilburg voeren het werk in kleine groepen in het museum uit.

Beeldende kunst

Foam Talk Talent online

Elk jaar kiest het Amsterdamse Fotomuseum Foam talentvolle fotografen uit onder de 35 jaar. In aflevering vier van deze podcastserie over deze talenten is het onderwerp ‘(De)Constructing Portraiture’. Presentator Mirjam Kooiman gaat in gesprek met Foam Talent Luther Konadu en kunsthistoricus en curator Leslie Wilson. Het startpunt van het gesprek zijn een serie collage-portretten van Konadu.