Motie van afkeuring tegen Rutte aangenomen

Nadat het debat om 3 uur wordt hervat, wordt de door Kaag en Hoekstra ingediende motie van afkeuring aangenomen. Voor de motie van wantrouwen van Wilders en Baudet is geen meerderheid, ondanks de steun van dertien van de zeventien partijen. Maar desondanks is het ook duidelijk geworden dat Rutte in de formatie eigenlijk geen kant meer op kan. „Ik zou zelf niet doorgaan”, zegt D66-leider Sigrid Kaag na afloop van het debat.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Beschadigde Rutte kan in de formatie geen kant op. Mijn analyse van het #omtzigtdebat in #NRC: https://t.co/Er8P5dJ4PB
Lees ook: de analyse van NRC over een wilde dag in de Tweede Kamer

Voor de motie van afkeuring is een overweldigende meerderheid. Van de 17 partijen in de Kamer stemt alleen Rutte’s VVD tegen de motie. Wilders wil weten welke consequenties Rutte verbindt aan het feit dat er nu een aangenomen motie van afkeuring ligt. „Dit was een heftig debat”, zegt Rutte vervolgens. Hij gaat door als minister-president en zijn „stinkende best doen om te komen tot een nieuw kabinet”. „Ik heb de boodschap zeer goed verstaan en die neem ik ter harte.”

Even later zegt Rutte tegen journalisten dat vertrouwen iets wat je elke dag weer moet verdienen. „Vertrouwen is een werkwoord.” Daarmee sluiten we ook dit liveblog. Veel dank voor het volgen en welterusten!

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Voor de motie van wantrouwen stemmen: PVV, SP, GL, volt, bij1, PvdD denk PvdD sgp 50 plus ja21 bbb FvD - verworpen. Alleen de coalitie Rutte III tegen. Motie van afkeuring voor: SP, GL, bij1 denk volt PvdA pvddd 50 D66 cu sgp CDA ja21 bbb PVV FvD - behalve de VVD iedereen.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte overleeft debat, maar zwaar beschadigd