Wilders dient motie van wantrouwen in tegen Rutte

PVV-leider Geert Wilders trapt meteen af met een verzoek om een motie van wantrouwen. Dat is ongebruikelijk in de eerste termijn van een debat, maar toch steunt een meerderheid van de Kamer het verzoek. Kees van der Staaij: „Het is dan ook een bijzondere situatie.” Alleen GroenLinks en Partij voor de Dieren stemden tegen. Pas na het debat stemt de Kamer over de inhoud van de motie.

Wilders verwijt Rutte Nederland een week lang te hebben voorgelogen. Wilders zegt nu te snappen waarom Rutte geen debat en verantwoording wilde. „Hij was het.” Rutte heeft niet alleen gelogen, volgens Wilders, maar ook geprobeerd om een „uitstekend functionerend maar kritisch Kamerlid onschadelijk te maken” door hem een ministerspost in het vooruitzicht te stellen. Daarom zou het Rutte „sieren als hij opstapt”. Rutte zou „dronken van macht en de verkiezingsuitslag” het parlement opzij hebben willen schuiven. „Ga zelf op zoek naar een functie elders, wegwezen”, fulmineert Wilders.

Ook de verkenners hebben de Kamer voorgelogen, zegt Wilders. Die zeiden dat „geen van de fractievoorzitters” over Omtzigt zou hebben gesproken. Dat Jorritsma zelfs geopperd zou hebben om Omtzigt een voorzittersrol (van zijn fractie of de Kamer) te geven is volgens Wilders „schandalige koehandel”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte sprak toch over Omtzigt, zwaar debat verwacht