Rutte: „Je moet wat met Omtzigt”

De verslagen van de gesprekken die de oud-verkenners met de fractievoorzitters hebben gevoerd, zijn zojuist openbaar gemaakt. Een passage uit het gespreksverslag van Mark Rutte: „Hoop dat CDA zich herpakt. Je hebt ze [waarschijnlijk] wel nodig, het wordt erg ingewikkeld zonder het CDA. Wellicht is er meer tijd nodig. Als Wopke meer stemmen heeft dan Omtzigt, gaat dat helpen. Je moet wat met Omtzigt: minister maken”. Uit de aantekening is op te maken dat Rutte zich zorgen maakt over de CDA-fractie, waar het afgelopen tijd rommelde.

Twitter avatar Markla94 Mark Lievisse Adriaanse Een beetje Ruttes „I can shoot someone on Fifth Avenue”-moment dit.

Rutte zei eerder dat Sigrid Kaag en hijzelf niet over Pieter Omtzigt gesproken hadden met de verkenners. Dat klopt dus niet.

Lees ook: De almacht van Mark Rutte (VVD), tot een week geleden nog onbesproken, is na een historische dag in Den Haag een stuk minder vanzelfsprekend. Rutte, pas net beëdigd als Tweede Kamerlid, belandde in een machtsstrijd met het grootste deel van de Kamer.

De vrouw van Pieter Omtzigt reageert via Twitter op het verslag:

Twitter avatar Ayfer_Koc Ayfer Koç Hier was @MinPres heel helder: hij had niet over @PieterOmtzigt gesproken met de verkenners. Helemaal niet.
En dus gewoon toch wel. Nu blijkt hij dat hij de waarheid niet sprak. https://t.co/V7ijtbG9EJ https://t.co/hVAQwuxDzs

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Kamer debatteert over de mislukte verkenning