Rutte hoorde ‘via via’ wat hij zei over Omtzigt, Kamer wil meer informatie

Het debat neemt een nieuwe opmerkelijke draai: het debat wordt geschorst om extra informatie te verzamelen.

Rutte, zegt hij in antwoord op vragen van Thierry Baudet (FVD), hoorde vanmorgen om half acht ‘via via’ dat er wél iets in het gespreksverslag over Omtzigt stond. Hij wil niet zeggen uit welke bron dat was. „Dat is vertrouwelijk, ik kan niet zeggen om wie het gaat.” Dat is opmerkelijk, omdat de andere Kamerleden pas om negen uur hun eigen gespreksverslagen mochten inzien. Volgens Rutte hoorde hij het niet via de ambtenaren van Algemene Zaken, die de gespreksverslagen voor de verkenners hebben uitgewerkt.

Twitter avatar Markla94 Mark Lievisse Adriaanse “Om acht uur sliep ik nog”, zegt Jorritsma net buiten de Kamer.

Klaver neemt het daarna van Baudet over: hij wil dat Rutte zegt van wie de informatie komt, anders wil hij precies hebben uitgezocht met wie Rutte contact heeft gehad. „Dan moet er geschorst worden”, zegt Rutte. „Die informatie heb ik vertrouwelijk, dat kan ik niet zeggen.”

Een meerderheid van de Kamer is voorstander om te schorsen. „Het wordt steeds gekker”, stelt Lilian Marijnissen (SP).

Foto ANP/Bart Maat

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: „Ik ben vergeten dat ik over Omtzigt sprak”