Ollongren: ambtelijke staf schreef ‘Omtzigt: functie elders’

Ollongren betoogt dat er in een formatieproces best over individuele Kamerleden kan worden gesproken, omdat de stabiliteit van partijen er wel degelijk toe doet tijdens voorbereidende gesprekken, zeker ook gezien de sterke versplintering in de huidige Tweede Kamer. Maar over „de positie” van individuele Kamerleden gaan alleen de partijen zelf.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wie heeft nou dat ‘Positie Omtzigt: functie elders’ opgeschreven? Ja, Lilian Marijnissen stelt dé vraag aan Ollongren. Maar krijgt een hoop vage mist als antwoord. Iets met ‘verantwoordelijkheid nemen’, ‘ambtelijke staf’, ‘suggesties om te wegen’. #Omtzigtdebat

SP-leider Marijnissen wil weten wie ‘positie Omtzigt, functie elders’ heeft opgeschreven. De aantekeningen, zegt Ollongren, zijn gemaakt „door de ambtelijke staf” (ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken die bij de Tweede Kamer zijn gedetacheerd, red.). Waarom dit in de aantekeningen is gezet, blijft wat onduidelijk. Ollongren wijst op verhalen in de media over de vraag of Omtzigt behouden kon blijven voor het CDA. Ze is het met de Kamer eens dat het „niet relevant is om te spreken over een individueel Kamerlid”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ollongren biedt ‘welgemeende excuses’ aan