Kamer keert zich tegen Rutte

Na de botsing met Wilders („U bent een geboren leugenaar”) krijgt Rutte ook de rest van de Kamer over zich heen. Klaver (GroenLinks): „Het proces is totaal in de vangrail gereden. We zijn een week op zoek geweest naar de waarheid, dat neem ik u kwalijk.”

Hoekstra sprak over een brisante politieke situatie binnen de context van totale chaos. „Iedereen in Nederland schaamt zich over wat de politiek hier laat zien.” De bezwering van Rutte dat hij niet gelogen had krijgt geen bijval, behalve volgens Rutte van zijn eigen partij. Of, zoals Ouwehand (Partij voor de Dieren) het uitsprak: „Er is geen goede uitvlucht. Of je kent het verschil tussen leugen en waarheid niet, of je hebt een slecht geheugen en dan ben je ook terug bij af.” Segers (ChristenUnie): „Als je het hebt over een ministerschap of Kamervoorzitterschap voor Omtzigt, dan heb je het toch over een ‘functie elders’?” Maar volgens Rutte ging het niet over Omtzigt, maar over de stabiliteit binnen het CDA.

D66-leider Sigrid Kaag spreekt van geschaad vertrouwen. „Hier scheiden onze wegen. Heeft er zich misschien teveel in uw hoofd afgespeeld? Er is een patroon van vergeetachtigheid in de laatste jaren.” Dat heeft ze afgelopen jaren ook van dichtbij kunnen observeren. „Is er nog een mogelijkheid om het beschadigde vertrouwen te herstellen?”

Twitter avatar pdekoning Petra de Koning ‘Ik vraag u de ernst van dit hele verhaal op uw schouders te nemen’, zegt @SigridKaag Rutte: de puinhoop waarin we zitten vind ik verschrikkelijk
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: „Ik ben vergeten dat ik over Omtzigt sprak”