Hoekstra: Pieter Omtzigt is een 24 karaats Kamerlid

Hoekstra trapt zijn maiden speech, zijn eerste speech als Tweede Kamerlid, af met: „We staan echt voor aap”. Hij eist van de verkenners excuses aan Pieter Omtzigt, de Kamer en CDA. Volgens hem heeft „de grootste partij” zich door de „tweede partij” laten overtuigen dat er twee verkenners nodig zijn. „Dat ga ik niet sanctioneren”, omdat hij vindt dat het de rol van de grootste partij is om verkenners aan te wijzen. „Überhaupt vind ik die hele verkenning onverstandig, maar wij hebben ons neer te leggen bij de meerderheid.” Maar hij heeft wel opvattingen over de verkenning: die is „in ieder geval” niet onafhankelijk en „zeer op de materie”. Hij constateert een „gapend gat” tussen hoe de verkenning nu verloopt en wat oud-verkenners als Henk Kamp (VVD) hebben gezegd over waar een verkenning toe dient.

Baudet herinnert Hoekstra eraan dat hij de dag na verkiezingen, „in de Rooksalon” (waar alle nieuw verkozen fractievoorzitters met de Kamervoorzitter Khadija Arib samenkwamen) heeft gezegd „het onverstandig” te vinden om intimi van VVD en D66 te benoemen als verkenner. Baudet wilde „iemand die op afstand staat van de formatie”. Letterlijk niemand van de overige fractievoorzitters steunde dit voorstel, zegt Baudet. „Voortschrijdend inzicht juich ik toe, maar u bent wel te laat op het feestje.” Hoekstra beaamt dat iemand van „groot statuur met afstand tot de politiek” geschikter is voor de verkennersrol, maar hij blijft erbij dat de grootste partij het voorrecht heeft in de benoeming.

Eerdmans wil van Hoekstra horen of hij nog vertrouwen heeft in Rutte. Hoekstra zegt daarop dat „wij dit debat van A tot Z met elkaar” moeten afmaken, dan pas „conclusies trekken”. Hij zal later in het debat, zodra de oud-verkenners en Rutte met een reflectie zijn gekomen, delen „hoe ik elk van de debatonderdelen weeg”.

Den Haan van 50Plus wil weten hoe het telefoongesprek met Rutte is gegaan - het gesprek waarin Rutte terloops een ministerspost voor Omtzigt opperde. Volgens Hoekstra gebeurde dat „in de context van een ander gesprek”. Dat soort vragen krijgt hij „wel vaker” als CDA-leider. Wel staat vast, zegt Hoekstra, dat CDA de „minst enthousiaste partij” is voor aanhaken bij een „liberaal motorblok”. Sommigen hebben zich direct „uitgehuwelijkt”, stelt hij. Pieter Omtzigt is een „24 karaats Kamerlid”.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Hoekstra noemt GL zonder GL te noemen: ,,sommigen hebben zich binnen een half uur direct uitgehuwelijkt”
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ollongren biedt ‘welgemeende excuses’ aan