Podcast

Onbehaarde Apen
31 mrt 2021
wo - 31 maart 2021
Onbehaarde Apen
31 mrt 2021
wo - 31 maart 2021
#130.3 Hoe Jezus God werd
   
Deze podcast luister je ook in onze app

#130.3 Hoe Jezus God werd

Met Jezus kun je alle kanten op: hij is mens én god, geboren uit Maria én uit God de Vader. In de middeleeuwen werd hij vereerd als keizer van het heelal, maar ook intens lijdend afgebeeld, aan het kruis. In de Islam is Jezus de belangrijkste profeet na Mohammed, en ook zonder dat je gelovig bent, kan je in hem de eerste socialist zien, een inspirerende revolutionair of zelfs een feminist.

Maar hier, in Onbehaarde Apen, kijken we naar de historische Jezus.

Hendrik Spiering, wetenschapsredacteur en historicus, behandelt in dit speciale drieluik voor Pasen drie vragen: Wat weten we over het leven van Jezus? Met welke profeten concurreerde hij? En hoe werd nou juist deze prediker, later, volkomen God?

De muziek in dit drieluik werd gespeeld door het Dudok Quartet. In het vierde pianoconcert van Beethoven hoorde u ook pianist Hannes Minnaar en altvioliste Simone van der Giessen.

Voor dit drieluik put Hendrik vooral uit werk van de Amerikaan John P. Meier, die nog altijd werkt aan zijn schitterende serie boeken A Marginal Jew, Rethinking the historical Jesus. Ook aan te bevelen zijn de boeken van de gewetensvolle Brit E.P. Sanders en die van de wat meer baldadige Amerikaan Bart Ehrman.

Presentatie:
Hendrik Spiering
Productie:
Mirjam van Zuidam
Montage:
Yeppe van Kesteren