Leiders van 23 landen willen internationaal pandemieverdrag

Er moet een internationaal pandemieverdrag komen zodat in de toekomst beter kan worden omgegaan met pandemieën. Daarvoor pleiten leiders van 23 landen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een open brief. De brief is wereldwijd in verschillende kranten verschenen, zoals de Duitse Frankfurter Allgemene Zeitung.

Ook demissionair minister-president Mark Rutte heeft de oproep ondertekend, evenals leiders van Duitsland, Fiji, Zuid-Afrika en Roemenië. De brief wordt ook ondersteund door directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO en EU-president Charles Michel. Ze hopen met zo’n verdrag een internationale samenwerking aan te gaan op het gebied van waarschuwingssystemen en het uitwisselen van gegevens en onderzoek. „Er zullen zich andere pandemieën en andere ernstige gezondheidscrises voordoen. Geen enkele regering kan deze dreiging alleen aan.”

De leiders zeggen in de brief dat „onze zwakke punten en onze verdeeldheid” Covid-19 vrij spel hebben gegeven. „Daarom moeten wij deze gelegenheid aangrijpen en ons verenigen.” Door meer samen te werken willen ze zich bijvoorbeeld inzetten voor universele toegang tot betaalbare vaccins. Het verdrag zou geworteld moeten zijn in de statuten van de WHO en andere relevante organisaties erbij betrekken. Bestaande gezondheidsinstrumenten zoals de Internationale Gezondheidsregeling zouden een dergelijk verdrag dan ondersteunen en zo zorgen voor een stevige basis.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: WHO en 23 politiek leiders willen een internationaal pandemieverdrag