In beeld

Een bloedig weekend in Myanmar, twee maanden na de staatsgreep

Afgelopen weekend vond in Myanmar de jaarlijkse herdenking van het verzet tegen de Japanse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog plaats, de zogeheten 'Dag van de Strijdkrachten'. Demonstranten grepen de dag aan om te protesteren tegen de staatsgreep van het leger op 1 februari. Het mondde uit in een bloedbad: ordetroepen doodden zeker 114 mensen. Een fotoserie van wat veel Myanmarezen nu beschouwen als 'Dag van de Schaamte'.
Zwarte rookpluimen stegen afgelopen zaterdag op uit de wijk Thaketa in de zuidelijk gelegen stad Yangon. De Myanmarese krijgsmacht greep op 1 februari dit jaar de macht.
Smoke rises over Thaketa township in Yangon on March 27, 2021, as security forces continue to crackdown on protests against the military coup. (Photo by STR / AFP)
Familieleden van politieman Chit Lin Thu zitten bij zijn levenloze lichaam. De agent deed mee aan de protesten tegen de militaire junta in de stad Yangon en werd daar doodgeschoten. De Myanmarese krijgsmacht heeft protesten tegen de staatsgreep tot nu toe bloedig neergeslagen.
Foto Facebook/AFP
Veiligheidstroepen staan met wapens op straat in de centraal gelegen stad Taunggyi. Vermoedelijk is de foto genomen toen inwoners van de stad vorige week demonstreerden tegen de staatsgreep van de krijgsmacht.
Foto Facebook/AFP
Een vrouw achterop een motorfiets salueert met drie vingers. Deze groet komt van oorsprong uit de Hunger Games-trilogie en is in Myanmar overgenomen als symbool van protest tegen de coup.
Foto Stringer/EPA
Inwoners van Myanmar demonstreerden afgelopen weekend in de wijk Hlaing in Yangon. Sinds begin februari zijn al honderden demonstranten omgekomen bij protesten tegen de junta.
Foto Facebook/AFP
Ook in het centraal gelegen Monywa werd afgelopen weekend, op de nationale herdenkingsdag 'Dag van de Strijdkrachten', gedemonstreerd tegen de militaire junta.
Foto Facebook/AFP
Bloedvlekken op beschermende middelen, vermoedelijk van een demonstrant. De foto werd afgelopen weekend gemaakt in het centraal gelegen Taunggyi. Tijdens de herdenkingsdag brachten ordetroepen zeker 114 mensen om het leven.
Foto Facebook/AFP
Ook na de 'Dag van de Strijdkrachten' gaan de protesten nog door. Zo ook hier in de wijk Kamayut in Yangon, waar politiebussen arrestanten meenemen.
Foto AP
Nabestaanden in Taunggyi rouwen om iemand die overleed tijdens de protesten van afgelopen weekend. Datzelfde weekend stuurden de defensiechefs van twaalf landen, waaronder Nederland, een verklaring uit om het geweld in het Zuid-Aziatische land te veroordelen.
Foto STR/AFP
Vluchtelingen van de etnische groepering Karen dragen bezittingen met zich mee. Deze mensen werden gefotografeerd bij de Salween-rivier ter hoogte van de Thaise plaats Mae Hong Son. Hoeveel mensen ontheemd raakten door het geweld in Myanmar sinds begin februari, is niet bekend.
Foto Reuters
Ook hier in de centraal gelegen stad Monywa maken Myanmarezen de drievingerige groet. Ze bezoeken de begrafenisceremonie van drie demonstranten die dood werden geschoten tijdens protesten tegen de militaire junta.
Foto Facebook/AFP
Gewapende ordetroepen staan op straat tijdens een demonstratie in de stad Yangon. De Europese Unie kondigde vorige week sancties af tegen hooggeplaatste Myanmarezen. Deze komen neer op inreisverboden voor de hoogste militairen.
Foto STR/EPA