Laatste nieuws coronacrisis

Italië verplicht zorgmedewerkers zich te laten inenten tegen coronavirus

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op woensdag 31 maart is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Johnson & Johnson gooit partij van vaccin weg na productiefout in VS

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

Ziekenhuiszorg Curaçao onder druk, IC-bedden bijna vol

De zorg in Curaçao staat onder druk door het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen. De Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath stelde woensdag dat de situatie „heel ernstig” is, zo meldt persbureau ANP. Momenteel liggen op het eiland 104 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 32 op de intensive care. Daarmee is de maximale capaciteit bijna bereikt: Curaçao telt in totaal 33 IC-bedden.

Het eiland is sinds 24 maart in lockdown om een nieuwe golf van coronavirusbesmettingen het hoofd te bieden. Per 2 april gaat op het eiland een verscherping van de avondklok in; die zal dan vanaf 19.00 uur gelden, in plaats van 21.00 uur.

Rhuggenaath heeft eilandbewoners opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Woensdag registreerde Curaçao 506 nieuwe positieve coronatests. Volgens hem is de snelle verspreiding van het virus te danken aan de Britse variant van de coronavirus. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth hebben ook de Curaçaose verkiezingen van 19 maart gezorgd voor veel nieuwe besmettingen.

Partijleider Pik Pisas van de politieke partij MFK, op de dag van de verkiezingen op Curaçao. Foto Prince Victor/ANP

‘Strengere beveiliging rondom Krimpense Mieraskerk na dreigbrief’

De beveiliging rondom de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel is opgeschroefd. Volgens het AD worden er mobiele beveiligingscamera’s rond de kerk geplaatst en zullen agenten aanwezig zijn tijdens kerkdiensten. Aanleiding is een eerder op de dag bezorgde dreigbrief.

In de dreigbrief, bezorgd bij het huis van de dominee en gericht aan de kerk, staat dat de kerk in brand gestoken zal worden. Op dinsdag werd er bij de Mieraskerk al zwaar vuurwerk afgestoken, waardoor er schade ontstond aan het gebouw.

De Mieraskerk kwam zondag in het nieuws toen enkele honderden mensen een dienst bezochten, tegen de richtlijnen van het RIVM in. Op de dienst kwamen verschillende journalisten van regionale en landeljke media af; een verslaggever van regionale omroep RTV Rijnmond werd van achteren aangevallen toen hij verslag deed van de dienst. De man die de verslaggever werd later opgepakt.

Lees ook: Sommige omwonenden van de Mieraskerk vrezen dat de situatie verder escaleert

Italië verplicht zorgmedewerkers zich te laten inenten tegen coronavirus

Zorgmedewerkers in Italië moeten zich verplicht laten inenten tegen het coronavirus. Dat heeft de Italiaanse regering woensdag bekendgemaakt, melden lokale media en internationale persbureaus. De vaccinatieplicht geldt voor medewerkers in zowel de publieke als commerciële zorgsectoren en strekt over verschillende branches, van ouderenzorg tot ziekenhuismedewerkers en zelfs apothekers. Vaccinatie zal een voorwaarde zijn om een dergelijk zorgberoep te mogen uitoefenen. De verplichting is ingesteld tot het einde van het jaar.

De verplichting is een poging van de Italiaanse regering om het anti-vaccinatiesentiment onder zorgmedewerkers aan te pakken. De autoriteiten willen daarmee „zowel medisch als paramedisch personeel zoveel mogelijk beschermen”, evenals mensen die mogelijk weer door hen besmet raken, zo stelt de regering in een verklaring. Zorgmedewerkers die zich niet laten vaccineren, mogen een andere functie toebedeeld krijgen, zelfs „een lagere positie”. Als overplaatsing niet mogelijk is, mag de werkgever hen met onbetaald verlof sturen.

In Italië, dat zeker aan het begin van de pandemie hard werd geraakt door het coronavirus, zijn momenteel zo’n tien miljoen prikken gezet. In het land ontstond de afgelopen tijd ophef, omdat onder zorgmedewerkers een relatief grote groep zou zijn die weigert zich te laten inenten. Italië telt ruim zestig miljoen inwoners.

Een zorgmedewerker in het San Filippo Neri-ziekenhuis in Rome. Foto Giuseppe Lami/EPA

Macron kondigt strengere lockdown voor Frankrijk aan

Frankrijk gaat vanaf zaterdag zeker vier weken in een nieuwe, strenge lockdown. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron woensdag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. De nationale avondklok blijft gelden vanaf 19.00 uur en niet-essentiële winkels, restaurants, bars, theaters en bioscopen blijven gesloten. Scholen en kinderopvangcentra, die sinds november open waren, worden voor zeker drie weken gesloten.

De maatregelen golden al in negentien departementen, maar worden nu naar alle 97 departementen in het land uitgebreid. Volgens Macron is „er alles aan gedaan om deze beslissingen zo lang mogelijk uit te stellen en dit alleen te doen als het nodig is, en dat is nu het geval”. Naar schatting moeten er door de lockdown nog eens 150.000 bedrijven de deuren sluiten, wat de economie zo’n elf miljard euro per maand kost.

Het aantal besmettingen in Frankrijk stijgt de afgelopen weken snel. Zo kwamen er de afgelopen zeven dagen gemiddeld bijna veertigduizend nieuwe besmettingen per dag bij. Volgens Franse media liggen de ziekenhuizen overvol, met meer dan vijfduizend coronapatiënten op de intensive care.

De Franse president Emmanuel Macron Foto Reuters / Benoit Tessier

Amsterdamse Vondelpark ontruimd, twee aanhoudingen voor geweld tegen handhavers

Het Vondelpark in Amsterdam is woensdag door de politie ontruimd, omdat het park druk was en veel bezoekers zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Dat meldt persbureau ANP. Een aantal parkbezoekers zouden tijdens de ontruiming geweld hebben gebruikt tegen handhavers; twee mensen zijn tijdens de ontruiming aangehouden. Zij worden ervan verdacht flessen gegooid te hebben naar agenten.

In de middag werd het park al drukbezocht, waarop de gemeente rond 14.45 uur besloot geen mensen meer tot het gebied toe te laten. Later op de avond werd overgegaan op ontruiming. Het park was volgens regionale zender AT5 rond 20.00 uur helemaal leeg.

Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema laat aan AT5 weten dat drukte niet de enige reden voor ontruiming was. Een „grote groep van de al eerder aanwezige mensen” overtraden de coronamaatregelen. Zij lieten zich volgens haar „niet aanspreken door de politie en handhaving en toonden agressief gedrag”. „Na verschillende waarschuwingen die niet werden opgevolgd is besloten tot ontruiming”, aldus de burgemeester.

De politie hield woensdag toezicht in het Vondelpark in Amsterdam. Foto Evert Elzinga/ANP

Oostenrijk wil een miljoen doses Spoetnik-vaccin kopen

 • Oostenrijk wil op korte termijn een miljoen doses van het Russische Spoetnik-vaccin bestellen. Dat heeft bondskanselier Sebastian Kurz woensdag gezegd, melden internationale persbureaus. De vaccins zouden volgens Kurz in juni kunnen aankomen. Eerder deden EU-landen Hongarije en Slowakije al bestellingen van het vaccin dat nog niet is goedgekeurd in Europa, waarmee zij braken met het beleid om de vaccins gezamenlijk in te kopen, goed te keuren te distribueren. Het is niet voor het eerst dat Oostenrijk buiten de EU kijkt voor vaccins: begin maart sloot het land samen met Denemarken een deal met Israël om samen vaccins te gaan ontwikkelen en produceren.
 • Mocht Oostenrijk geen prikken voor de bevolking kunnen krijgen, dan is er altijd de mogelijkheid een coronavaccin voor dieren aan te schaffen in Rusland. Woensdag werd daar het eerste coronavaccin voor dieren geregistreerd, melden internationale persbureaus. Het vaccin, genaamd Carnivac-Cov, werd getest op onder meer nertsen, honden en katten. Rusland wil het vaccin gebruiken om onder anderen politiehonden in te enten. Het land verwacht internationale interesse voor het dierenvaccin, omdat er meerdere gevallen bekend zijn van besmette dieren, van konijnen tot tijgers.
 • De plannen van de regering in Finland, om een strenge lockdown af te kondigen in gebieden met een hoge besmettingsgraad, zijn ongrondwettelijk verklaard. Volgens de grondwettelijke commissie van het parlement is het voorstel te onnauwkeurig, hoewel beperkingen om het virus in te dammen wel nodig zijn. In het voorstel stond dat inwoners van vijf steden, waaronder in de hoofdstad Helsinki, voorlopig alleen bij hoge uitzondering hun huis zouden mogen verlaten. Momenteel liggen er 295 mensen met Covid-19 in de Finse ziekenhuizen.

Sionkerk op Urk verdeelt kerkbezoekers met Pasen in twee groepen

De Sionkerk op Urk verdeelt het aantal kerkbezoekers op Goede Vrijdag en in het Paasweekend in twee groepen. Dat bevestigt een woordvoerder van de kerk woensdag aan persbureau ANP. Aanleiding zijn „signalen vanuit de overheid” dat de veiligheid van de kerkgangers „niet voldoende kon worden gewaarborgd”. Wat met die signalen precies wordt bedoeld, is niet duidelijk.

Met het opsplitsen van de bezoekers zou de gemeente een situatie zoals afgelopen weekend willen voorkomen. Toen gaf de kerk een dienst met honderden bezoekers, waar meerdere journalisten van regionale en landelijke media op afkwamen. Voorafgaand aan de dienst werd een verslaggever geslagen en aangereden door kerkgangers. Het bestuur van de Sionkerk was woensdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Hoeveel bezoekers komend weekend precies welkom zijn in de orthodoxe kerk, die plaats biedt aan vijfhonderd gelovigen, is niet bekend. Op zondag 21 maart zaten er tijdens zowel de ochtend- als de middagdienst 350 tot 400 mensen, kort nadat de kerk had laten weten de afstandsregels en de mondkapjesplicht los te laten en al haar leden weer te verwelkomen. Het kabinet raadt religieuze instellingen aan maximaal dertig gelovigen per keer te ontvangen.

Afgelopen zondag werd een Powned-verslaggever aangereden toen hij kerkbezoekers aansprak bij de Sionkerk op Urk. De woordvoerder van de kerk noemde de pers die op zijn dienst afkwam maandag „terroristen” en „randdebielen” en stelde dat „de SS vriendelijker handelde in de oorlog dan de journalisten”. Woensdag stelt de kerk tegen ANP dat het „nooit de bedoeling is geweest om te provoceren.” Ook bij een kerkdienst in Krimpen aan den IJssel is zondagochtend een journalist aangevallen.

De Sionkerk op Urk verdeelt het aantal kerkgangers het komende paasweekend in twee groepen. Foto ANP

‘GGD-GHOR: zet overgebleven AstraZeneca-vaccins ook in bij andere doelgroepen’

Ongebruikte AstraZeneca-vaccins moeten „zo snel mogelijk” worden gezet, eventueel bij doelgroepen die daar op dit moment (nog) niet voor in aanmerking komen. Dat zegt voorzitter van de koepelorganisatie GGD-GHOR André Rouvoet woensdag tegen de NOS.

Grofweg 135.000 doses van het AstraZeneca-vaccin liggen nog ongebruikt in de opslag sinds het vaccineren met het middel ongeveer een week geleden is hervat. Dat komt volgens het RIVM omdat onvoldoende mensen zich hebben aangemeld voor een prik. Voor het AstraZeneca-vaccin komen op dit moment onder anderen 60-64-jarigen in aanmerking, evenals ggz-medewerkers en -patiënten, en wijkverpleging.

„Die beschikbare vaccins moeten gewoon zo snel mogelijk worden gezet”, aldus Rouvoet. „Als wij daar een extra rol in kunnen spelen, dan doen we dat graag. Niemand heeft er een belang bij als vaccins nodeloos op de plank blijven liggen.” Volgens hem kunnen de GGD’s één miljoen prikken per week zetten, waardoor er momenteel een „enorme overcapaciteit” zou zijn.

Of het aantal doelgroepen van het AstraZeneca-vaccin daadwerkelijk wordt uitgebreid, is aan het kabinet. Rouvoet zegt te hopen dat het ministerie van Volksgezondheid „zo snel mogelijk” afspraken maakt over het opmaken van de voorraad. Nederland en andere Europese landen lastten deze maand een prikpauze in het met AstraZeneca-vaccin omdat het middel mogelijk zou leiden tot trombose. Op advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) werd het prikken een week geleden hervat.

Lees ook: GGD: wijs nieuwe doelgroepen aan voor inenting met AstraZeneca

EMA zet onderzoek voort naar zeldzame aandoeningen en AstraZeneca-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt of het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes zou kunnen veroorzaken. Een oorzakelijk verband is nog niet bewezen, maar EMA acht het wel mogelijk. Dat heeft de toezichthouder woensdag bekendgemaakt naar aanleiding van een speciale bijeenkomst van een expertgroep afgelopen maandag. Aan deze groep deden medisch specialisten mee, onder wie hematologen, neurologen en epidemiologen.

Het EMA heeft tot nu toe geen extra risicofactoren kunnen vaststellen voor het ontstaan van de zeldzame combinatie van trombose (bloedstolsel) en trombocytopenie (verlaagd aantal bloedplaatjes), zoals geslacht, leeftijd of een medische geschiedenis van stollingsstoornissen. Op dinsdag maakte Duitsland bekend naar aanleiding van meldingen van de zeldzame combinatie, met name onder relatief jonge vrouwen, het vaccin niet meer te geven aan mensen onder de 60 jaar oud.

De uitkomsten van de expertgroep zullen meegenomen worden door de lopende beoordeling die de veiligheidscommissie van het EMA, PRAC, momenteel uitvoert. Die commissie komt tussen 6 en 9 april met een oordeel over het middel. Het EMA herhaalde vandaag het eigen oordeel over het AstraZeneca-vaccin van 18 maart. Volgens de toezichthouder houden de gevallen van klassieke trombose geen verband met het vaccin, maar is nog niet uit te sluiten of de zeldzame combinatie van trombose en trombocytopenie door de prik wordt veroorzaakt. De veiligheidscommissie van het EMA buigt zich daarover en zal haar oordeel geven tussen 6 en 9 april.

Correctie (2 april 2021): In een eerdere versie van dit artikel werd gesuggereerd dat het onderzoek van het EMA al was afgerond. Dit is echter niet het geval, en is hierboven aangepast.

Een vaccinatiestraat van de GGD in Breda. Foto Merlin Daleman

RIVM: 7.684 positieve coronatests, 1.800 meer dan gisteren

Het afgelopen etmaal heeft het RIVM 7.684 meldingen ontvangen van positieve coronatests. Dat zijn er 1.800 meer dan een dag eerder: dinsdag kwam het aantal positieve testuitslagen op 5.884 uit.

Van dinsdag- tot woensdagmiddag ontving het RIVM 29 meldingen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Dat zijn zeven meldingen van sterfgevallen minder dan een dag eerder. Deze mensen overleden niet noodzakelijkerwijs het afgelopen etmaal: informatie over sterfgevallen komt vaak met enige vertraging binnen bij het instituut.

Het RIVM maakte gisteren bekend dat afgelopen week ruim 13 procent meer positieve testuitslagen binnen waren gekomen dan de week ervoor. Het R-getal lag nog altijd boven de 1, wat wil zeggen dat één persoon gemiddeld meer dan één ander persoon besmet met het virus. Het instituut waarschuwde dat „alle wijzers in het rood” staan.

Amsterdamse Vondelpark gesloten, ook druk in andere parken

Het Amsterdamse Vondelpark is woensdagmiddag gesloten omdat het er dermate druk was geworden dat het niet mogelijk meer is om voldoende afstand te houden. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Gisteren werd het park ook al afgesloten. Ook in andere steden is het vanwege het zonnige weer zeer druk en worden maatregelen getroffen.

Zo is in het Arnhemse park Sonsbeek vanaf 15.00 uur voor onbepaalde tijd een alcoholverbod ingesteld, meldt Omroep Gelderland. Hiermee reageert de stad op de drukte van gisteren, toen grote groepen jongeren elkaar opzochten in het park.

In meerdere andere steden waaronder Nijmegen heeft de politie aangekondigd strenger te handhaven op de coronaregels. Andere gemeenten roepen inwoners op niet naar de meest populaire plekken te gaan. „We hebben veel plekken waar je kunt chillen”, schrijft de gemeente Groningen bijvoorbeeld op Twitter. De gemeente Rotterdam raadt mensen aan de zogenoemde druktemeter te gebruiken.

Twitter avatar rotterdam Rotterdam Het is vandaag weer zomers! ☀️😎 Check onze druktemeter #SpotRotterdam 👉https://t.co/KMg65yiIx1 voor je op pad gaat. En kijk op https://t.co/oWmTIXxBYH voor meer rustige plekken in #Rotterdam en omgeving om van de zon te genieten. #AlleenSamen #VermijdDrukte #HoudAfstand https://t.co/sUkUxuWRDi

Mensen zonnen bij de Maasplassen. Foto Rob Engelaar/ANP

Belgische rechter: coronamaatregelen niet goed onderbouwd

De Brusselse rechtbank heeft woensdag in een kort geding geoordeeld dat de Belgische overheid alle coronamaatregelen binnen de dertig dagen moet opheffen, of daar een wettelijke basis voor moet leveren. Doet ze dat niet, dan krijgt ze een boete van 5.000 euro per dag, zo melden Belgische media. De wettelijke basis waarop de maatregelen momenteel steunen, volstaat volgens de rechter niet.

Lees hier het hele stuk: Rechtbank verplicht Belgische staat coronamaatregelen op te heffen

LCPS: woensdag afname van 76 coronapatiënten in de ziekenhuizen

Er lagen woensdagmiddag 2.334 mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen. Het totaalaantal is met 76 patiënten verminderd ten opzichte van een dag eerder, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De dinsdag getelde 2.410 patiënten was het hoogste aantal sinds 19 januari.

Op de intensive cares liggen 681 coronapatiënten, één minder dan dinsdag. Op de reguliere afdelingen liggen 1.653 patiënten met een coronabesmetting.

Amsterdam presenteert plan voor financiële coronasteun voor lokale cultuursector

De gemeente Amsterdam komt met 21,4 miljoen euro aan financiële noodsteun voor de culturele sector van de hoofdstad. Dat plan, van cultuurwethouder Touria Meliani (GroenLinks), is woensdag gepresenteerd. Het bedrag is een combinatie van middelen uit het tweede steunpakket van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het overgebleven geld uit eerder toegezegde steun door de gemeente. Er is onder meer geld gereserveerd voor het nachtleven en voor culturele broedplaatsen.

Lees ook: Amsterdam komt met extra steun voor lokale cultuur

In het buitenland: dodenrecords, aangescherpte maatregelen en vaccinaties

Een greep van de laatste ontwikkelingen in het buitenland:

 • In Oekraïne slaat het coronavirus nog onverminderd om zich heen, zo blijkt uit de dagelijks gepubliceerde cijfers. Minister van Volksgezondheid Maksym Stepanov heeft woensdagochtend bekendgemaakt dat in het etmaal daarvoor 407 mensen zijn overleden als gevolg van een besmetting. Het is het hoogst genoteerde sterftecijfer in het land; het vorige ‘record’ van 362 doden stamde van 25 maart. Stapanov maakte verder melding van 11.226 positieve coronatests.
 • Ook in Hongarije is een recordaantal doden vastgesteld. In dat land zijn afgelopen dag 302 sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd en 6.700 nieuwe besmettingsgevallen, meldt persbureau Reuters. Volgens de regering kraakt het gezondheidssysteem onder het oplopend aantal patiënten, ondanks de snel uitgerolde vaccinatiecampagne. Volgens persbureau Reuters heeft inmiddels een op de vijf Hongaren de eerste prik gekregen.

  In Hongarije mogen alleen staatsmedia verslag doen vanuit de vaccinatiecentra en de ziekenhuizen, ook is het zorgpersoneel verboden over het coronavirus te praten met burgers. Dat heeft tot irritatie en zorgen geleid in het land. 28 kranten en televisiezenders deelden woensdag een open brief aan het kabinet van premier Viktor Orban, met het verzoek tot meer transparantie. De minister van Volksgezondheid heeft laten weten niet op hun verzoek in te gaan.

 • In Spanje wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. Vanaf woensdag zijn mondkapjes in alle openbare ruimtes verplicht, zowel binnen als buiten en ook als men voldoende afstand houdt. Spaanse media lichtten dinsdag, toen de aanscherping werd aangekondigd, al toe dat ook zonaanbidders op het strand eraan moeten geloven.
 • In Jemen zijn de eerste vaccins tegen Covid-19 aangekomen. 360.000 doses van het middel van fabrikant AstraZeneca arriveerden op het vliegveld van Aden, daags nadat de internationaal erkende regering van het door oorlog verscheurde land een gezondheidsnoodtoestand had uitgeroepen. Het zorgsysteem in Jemen is in de oorlog verwoest: er is gebrek aan materieel, ziekenhuizen zijn gebombardeerd en een zware economische crisis heeft de problemen versterkt. De inentingen zijn gratis voor de inwoners; Jemen is een van de landen die vaccins krijgt uit het zogenoemde Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Lenteweer zorgt opnieuw voor drukte in parken, ingangen Vondelpark gesloten

Vanwege het zonnige lenteweer verwachten gemeenten dat stadsparken ook woensdagmiddag weer veelvuldig bezocht zullen worden. In het Amsterdamse Vondelpark was het rond 13.45 uur al dermate druk dat de zij-ingangen gesloten werden. In verschillende andere steden is aangekondigd dat de politie strenger zal ingrijpen tegen grote drukte en openbaar alcoholgebruik. Dinsdag werden in meerdere steden parken gesloten door de politie.

In Utrecht schildert de gemeente grote witte cirkels op het gras in zes populaire stadsparken, zo meldt RTV Utrecht. Voor het paasweekend moeten de parken gereed zijn, zodat de bezoekers voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Als alle cirkels bezet zijn, is het park vol. Ook in Den Haag zijn de cirkels gemaakt.

In Nijmegen houdt de politie groepsvorming en alcoholgebruik goed in de gaten. Op sociale media meldt de politie dat door het mooie weer „de coronamaatregelen wel eens worden genegeerd”. De politie inventariseert onder meer in het Kronenburgerpark vanuit een mobiele post. De gemeente Amsterdam benadrukt op Twitter dat de coronaregels voorschrijven dat buiten niet meer dan twee personen mogen samenkomen.

Het Vondelpark in Amsterdam werd dinsdagmiddag afgesloten vanwege de drukte. Foto Evert Elzenga/ANP

Minder betrouwbare coronazelftest vanaf vandaag te koop in apotheken

De eerste coronazelftesten zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij enkele Nederlandse apotheken. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekendgemaakt. Met een test kunnen mensen zelf controleren of ze besmet zijn met het coronavirus. De uitslag volgt binnen een kwartier. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de betrouwbaarheid van zelftests een stuk lager is dan die van een reguliere PCR-test. Het ministerie verwacht dat de zelftests „op termijn” bij alle apotheken te koop zullen zijn, en later ook bij drogisterijen en supermarkten.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kocht vanochtend een zelftest bij een apotheek in Den Haag. „Door de test naar de mensen te brengen in plaats van de mensen naar de test kunnen we het virus nog sneller de pas afsnijden”, zo laat de minister weten. De zelftests zijn volgens De Jonge vooral bedoeld voor mensen die naar school of werk moeten of op bezoek gaan bij iemand in een risicogroep.

Vorige week verleende het ministerie de eerste twee ontheffingen aan producenten van sneltesten om deze als zelftest op de markt te brengen. Binnen afzienbare tijd worden meer ontheffingen verwacht. Op Rijksoverheid.nl komt binnenkort een speciale pagina waarop mensen kunnen zien of de test die ze gekocht hebben van een fabrikant of leverancier met een ontheffing komt en wat dit betekent.

Minister De Jonge koopt een zelftest. Foto Phil Nijhuis/ANP

Sanquin: 21 procent bloeddonoren heeft antistoffen coronavirus

Iets meer dan één op de vijf Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Dat blijkt uit steekproeven van bloedbank Sanquin. Het gaat om 21, procent van de donoren. In januari lag dat percentage nog op 13,3 procent.

De meeste donoren met antistoffen wonen in Limburg en Brabant, in beide provincies gaat het om 26 procent. In het midden van Nederland en in Zeeland werd bij 19 procent van de bloedgevers antistoffen gevonden, in het Noorden van het land bij 20 procent. Hans Zaaijer, arts-microbioloog en hoofd Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin, denkt dat de stijging ten opzichte van januari te verklaren is doordat een groot deel van het zorgpersoneel inmiddels gevaccineerd is tegen Covid-19. Na vaccinatie tegen het coronavirus maakt het lichaam antistoffen aan.

Opvallend is dat veel meer vrouwen dan mannen antistoffen tegen Covid-19 in hun bloed hebben: 26 procent ten opzichte van 16 procent. Volgens Zaaijer is dat verschil deels te verklaren doordat 30 procent van de vrouwelijke donoren bij Sanquin in de zorg werkt, tegen 8 procent van de mannen.

Correctie (31 maart 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat bij vaccinatie tegen Covid-19 een beetje coronavirus wordt ingespoten. Dat klopt niet en is hierboven aangepast.

Waar het coronavirus vandaan komt is nog altijd een raadsel

Door het bezoek van het expertteam aan Wuhan zijn weinig nieuwe feiten op tafel gekomen. Het scenario waarin het virus vanuit vleermuizen via een tussengastheer in de mens terecht is gekomen, is „waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk”.

Hoeveel invloed heeft China kunnen uitoefenen op de conclusies van het expertteam van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO? Door het bezoek van het expertteam aan Wuhan zijn weinig nieuwe feiten op tafel gekomen. Wel zijn alle voornamelijk door China aangeleverde gegevens opnieuw in samenhang bekeken. Op basis daarvan stelt de WHO nu prioriteiten voor vervolgonderzoek. De discussie daarover wordt al snel politiek. Achter de schermen is dan ook stevig onderhandeld over de conclusies.

Waar het coronavirus vandaan komt is nog altijd een raadsel Lees dit artikel van wetenschapsredacteur Sander Voormolen over wat we tot nu toe weten over de herkomst van het coronavirus.

Ollongren test negatief, is aanwezig bij verkennersdebat

Demissionair minister Kajsa Ollongren is negatief getest op het coronavirus en is woensdag aanwezig bij het Tweede Kamerdebat over de mislukte eerste verkenning voor de kabinetsformatie. Dat heeft de assistent van Ollongren laten weten aan persbureau ANP. „Ik ben blij dat mijn gezondheid me vandaag in staat stelt naar Den Haag te gaan en dat ik de vragen kan beantwoorden die bij de Tweede Kamer leven over wat er vorige week precies is gebeurd”, laat Ollongren weten.

Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) en VVD’er Annemarie Jorritsma komen als voormalig verkenners in de Kamer uitleg geven over de uitgelekte aantekeningen voor formatiegesprekken met partijleiders. De notities waren donderdag te zien op een foto die werd gemaakt door een persfotograaf, toen Ollongren gehaast het Binnenhof verliet nadat ze positief getest bleek te zijn op het coronavirus. Op het papier stond onder meer tekst over een „functie elders” voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Beide oud-verkenners hebben dinsdag in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hun „diepgevoelde excuses” aangeboden voor de uitgelekte notities, maar verschillende politieke partijen willen onder meer van de verkenners horen hoe de opmerking over Omtzigt in de aantekeningen terecht is gekomen. De PVV vindt zelfs dat Ollongren na de affaire niet langer demissionair minister van Binnenlandse Zaken kan blijven. Het verkennersdebat is het eerste debat van de nieuwe Tweede Kamer.

Kasja Ollongren op het Binnenhof. Foto Sem van der Wal/ANP

Ziekenhuizen Ecuador weer overvol vanwege nieuwe coronagolf

In het Latijns-Amerikaanse land Ecuador zijn de ziekenhuizen overvol vanwege het grote aantal Covid-19-patiënten. Dat meldt persbureau Reuters. De huidige golf van coronabesmettingen is een aantal weken geleden begonnen.

De autoriteiten willen een tijdelijk opvangcentrum openen in de hoofdstad Quito om de huidige toestroom van Covidpatiënten aan te kunnen. Momenteel zouden in de regio van de hoofdstad 73 mensen wachten op een bed op de intensive care, terwijl nog steeds nieuwe gevallen blijven binnenkomen.

Gevreesd wordt voor een herhaling van de situatie van een jaar geleden, toen de lijken op straat lagen. „Doordat men denkt dat dit bijna voorbij is… komen we bijna in dezelfde situatie terecht als vorig jaar”, stelt de burgemeester van miljoenenstad Guayaquil.

Afgelopen maandag nam de regering nieuwe maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Daaronder vielen een reisbeperking, een verbod op alcoholverkoop en het sluiten van de stranden voor de paasvakantie.

Een zorgmedewerker krijgt een vaccin tegen het coronavirus toegediend. Foto Santiago Arcos/Reuters

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij omtrent de coronapandemie. Te beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van dinsdag.

 • Het RIVM ziet „alle wijzers in het rood staan”. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg de afgelopen week met 13 procent. Er kregen in totaal 51.866 mensen een positieve testuitslag. Het R-getal ligt nog altijd boven de 1.
 • De Duitse autoriteiten willen vanaf woensdag het AstraZeneca-vaccin alleen toedienen aan mensen van 60 jaar en ouder. Aanleiding daarvoor zijn ernstige aandoeningen bij mensen van onder de 60 die het vaccin toegediend kregen. Het is niet duidelijk of er een verband is tussen het vaccin en de aandoeningen.
 • Nederland heeft het afgelopen kwartaal ongeveer een miljoen minder vaccindoses gekregen dan was gepland. Vooral de leveringen van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca bleven achter, bleek uit cijfers van het RIVM.
 • Vermoedelijk is het coronavirus van dieren op mensen overgesprongen en is het niet gemaakt in een laboratorium. Dat is de meest waarschijnlijke hypothese van het ontstaan van het virus, zo schrijft de Werelgezondheidsorganisatie (WHO) in een dinsdag verschenen rapport.
 • De Sionkerk in Urk heeft in een verklaring op de eigen website excuses aangeboden voor het vergelijken van journalisten met SS’ers. Een woordvoerder van de kerk maakte die vergelijkingen maandag in een artikel van regionaal dagblad de Stentor. Die uitspraken zijn volgens de kerk „ontstaan onder aanhoudende zware mediadruk en uitputting”.

Lees hier het hele coronablog van dinsdag 30 maart terug