Laatste nieuws coronacrisis

Ruim 30 miljoen Britten gevaccineerd, dodental Mexico veel hoger

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zondag 28 maart is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Merkel roept deelstaten op tot strengere maatregelen

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Bij drukbezochte kerkdiensten op Urk en in Krimpen aan den IJssel zijn zondag journalisten belaagd. Een verslaggever van PowNed werd aangereden en geschopt bij de Urkse Sionkerk en een journalist van RTV Rijnmond werd van achteren aangevallen bij de ingang van een kerk in Krimpen aan den IJssel.

  Het geweld tegen de pers kon op veel reacties rekenen. Meerdere politici keurden de agressie af. Ook de reactie van de politie op Urk leidde tot kritiek. De agressievelingen werden tot onvrede van onder meer de journalistenvakbond NVJ niet opgepakt; volgens de politie omdat gekozen werd voor een de-escalerende aanpak.

 • Op het Museumplein werd zondag opnieuw gedemonstreerd tegen het coronabeleid van het demissionaire kabinet. Toen het te druk werd en demonstranten weigerden zich aan de regels te houden en het plein te verlaten, greep de Mobiele Eenheid van de politie in. Hierbij werd ook een verslaggever van aspirant-omroep Ongehoord Nederland opgepakt.
 • Na een grote piek op zaterdag, meldde het RIVM zondag beduidend minder positieve coronatests. In één etmaal werden 7.513 positieve tests geregistreerd - ruim 1.300 minder dan een dag eerder. Ondertussen nam het aantal patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis licht toe.
 • In Brazilië grijpt het coronavirus nog altijd flink om zich heen. Zondag meldden de autoriteiten opnieuw meer dan drieduizend doden door Covid-19 op één dag.

Ongehoord Nederland-journalist Karskens opgepakt bij demonstratie

Arnold Karskens van aspirant-omroep Ongehoord Nederland is zondag opgepakt bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein. Dat heeft hij bekendgemaakt op de site van zijn omroep. Karskens was aan het werk als verslaggever en in het bezit van een politieperskaart. Hij zou deze meermaals hebben getoond aan agenten, maar werd alsnog gearresteerd en weggebracht van het plein.

Een woordvoerder van de politie stelt tegenover NH Nieuws dat Karskens werd aangehouden omdat hij aanwezig was tussen een groep demonstranten die weigerde het plein te verlaten. Volgens de politie waren er veel waarschuwingen gegeven. „Als hij er dan tussen blijft zitten neemt hij zelf ook een risico”, zegt een woordvoerder tegen de zender. Karskens werd even later vrijgelaten, in tegenstelling tot de andere betogers met wie hij werd aangehouden.

Karskens is de oprichter van Ongehoord Nederland, dat met zo’n 53.000 leden poogt lid te worden van de publieke omroep. De omroep doet regelmatig verslag van demonstraties tegen het coronabeleid. Op de website van de omroep wordt de aanhouding van Karskens „een grove schending van de journalistieke vrijheid genoemd”.

Ruim 30 miljoen Britten gevaccineerd, dodental Mexico veel hoger

Een greep uit het nieuws van over de grens.

 • Ruim 30 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben tot dusver minstens één prik van een vaccin tegen Covid-19 gekregen. Dat is zo’n 57 procent van alle volwassen inwoners van de staat, melden Britse media. Iets meer dan 3,5 miljoen Britten hebben al twee prikken in hun arm zitten.

  Het relatief snelle vaccinatieprogramma lijkt zijn vruchten al af te werpen. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is sinds begin januari flink afgenomen, evenals het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen door Covid-19. Hierbij speelt vermoedelijk ook mee dat er nog altijd strenge coronamaatregelen gelden in de landen in het VK.

 • De coronapandemie heeft in Mexico waarschijnlijk tot veel meer sterfgevallen geleid dan tot dusver bekend. De Mexicaanse regering heeft dit weekend data gepubliceerd waaruit blijkt dat zeker 321.000 mensen in het land vermoedelijk zijn overleden aan Covid-19. Dat is bijna 60 procent meer dan het tot dusver bekende aantal van ruim 201.000. Dit verschil komt doordat aanvankelijk alleen positief geteste overledenen werden geregistreerd als coronadode en lang niet iedereen getest werd.
 • De Russische president Vladimir Poetin verwacht dat de meeste coronamaatregelen in Rusland aan het einde van de zomer opgeheven kunnen worden. Dan zouden genoeg Russen gevaccineerd moeten zijn tegen Covid-19 om groepsimmuniteit te bereiken. Poetin zelf is ook al ingeënt tegen de ziekte, hoewel hij niet heeft bekendgemaakt welke van de drie in Rusland beschikbare prikken hij heeft gehad.

Een Brit wordt ingeënt in een moskee in Londen. Foto Henry Nicholls/Reuters

Segers: geweld tegen pers ‘beschamend’; SGP’er haalt woede op hals met tweet

Ook een aantal christelijke politici heeft zondag gereageerd op het geweld dat twee journalisten op Urk en in Krimpen aan den IJssel zondagochtend ten deel viel toen zij verslag deden van een kerkdienst. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is in een serie tweets ingegaan op de agressie tegenover de pers. Hij noemt de incidenten „beschamend” en stelt dat „de agressie de bittere oogst is als je vrij consequent negatief spreekt en denkt over ‘de overheid’ en ‘de wereld’”.

Ook spreekt Segers zich uit tegen mensen die „in misdragingen van Gods grondpersoneel bewijs zien van de juistheid van hun eigen ongeloof”. Voor deze mensen kan hij „weinig intellectueel respect opbrengen”, zo schrijft Segers. De CU-voorman benadrukt verder dat „we met steeds grotere verschillen leven die steeds vaker ontaarden in bittere tegenstellingen” en roept op tot liefde en geduld.

De SGP – de grootste partij op Urk en de één na grootste partij in Krimpen aan den IJssel – heeft voor zover bekend nog niet publiekelijk gereageerd op de geweldsincidenten. De voorzitter van de fractie SGP-ChristenUnie in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop Elias van Belzen heeft wel een reactie gegeven. Op Twitter noemde hij de journalist die was aangevallen in Krimpen aan den IJssel een „sensatiezoeker”. Volgens Van Belzen had de verslaggever weg moeten blijven bij de kerkdienst. Tientallen mensen hebben afkeurend gereageerd op deze tweet.

Twitter avatar EliasvanBelzen Elias van Belzen @jaccovangiessen @RTV_Rijnmond Blijf daar dan ook weg, sensatiezoeker.

Een politieagent bij de Sionkerk op Urk. Foto ANP

Kritiek op politie bij aanval op journalisten: ‘politie staat erbij en kijkt ernaar’

Van verschillende kanten wordt het politieoptreden bij de belaging van een verslaggever op Urk bekritiseerd. Bij de Sionkerk in dat dorp werd zondagochtend journalist Mark Baanders van PowNed geschopt door twee mannen en aangereden door een andere man. Op beelden is te zien dat een agent ter plaatse was, maar geen arrestaties verrichtte en enkel naar de twee schoppende belagers riep dat ze moesten „wegwezen”.

Na de opmerking van de agent zei Baanders meteen al dat de politieman de nummerborden van de belagers zou moeten noteren. Dominique Weesie, voorzitter van PowNed, noemt het politieoptreden in Urk „bespottelijk”. „Politie staat erbij en kijkt ernaar”, schrijft hij op Twitter.

In een reactie tegenover NRC zegt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten verbaasd te zijn over de reactie van de politieagent op Urk. „Ik kan niet goed beoordelen hoe het precies is gegaan, maar we hebben met politie en justitie afgesproken dat er hard wordt ingegrepen bij geweld tegen journalisten”, zegt Bruning. „Dan is het jammer om te zien dat dat niet gebeurt. Een gemiste kans.”

Politie: rust bewaren
De politie Flevoland stelt zondagavond tegenover NRC dat bij het incident op Urk bewust is gekozen voor „de-escalerend optreden”. „Je kunt stoer die jongens achterover trekken maar dan heb je het hele dorp in rep en roer”, aldus een woordvoerder. „Hier is gekozen om rust te creëren. We hebben het geweldsincident wel beëindigd, zoals je op de video ziet.”

Er zijn nog geen arrestaties verricht naar aanleiding van het incident bij de Sionkerk, maar de woordvoerder sluit niet uit dat dat later nog gebeurt. Baanders heeft aangifte gedaan en momenteel wordt er onderzoek gedaan. De politie roept de twee mannen die Baanders schopten op zich te melden. Van de automobilist die de journalist aanreed, zijn de gegevens reeds bekend.

Twitter avatar PolitieFlevo Politie Flevoland Journalisten moeten veilig hun werk kunnen doen. Mede daarom waren we vanmorgen zichtbaar en onzichtbaar aanwezig op #Urk. We betreuren het dat er een incident was tussen een automobilist en een journalist. Gegevens van betrokkenen zijn bekend en we doen onderzoek. @persveilig https://t.co/UGyODIzpAY

Krimpen aan den IJssel
Niet alleen op Urk, ook in Krimpen aan den IJssel werd een verslaggever zondagochtend het doelwit van agressie. Journalist Jacco van Giessen van RTV Rijnmond, die net als Baanders verslag deed van een kerkdienst, werd van achteren aangevallen. De man die Van Giessen belaagde, is wel opgepakt. Het gaat om een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel.

Net als Baanders heeft Van Giessen aangifte gedaan. „Ik steun hem daar van harte in”, zegt RTV Rijnmond-hoofdredacteur Alex Beishuizen op de site van zijn omroep. „Iedereen is hiervan geschrokken. Het is een heel vervelende trend, dat het geweld tegen journalisten toeneemt en dat mensen hun frustratie botvieren op mensen die gewoon hun werk doen”.

Bij monde van een woordvoerder noemt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) het geweld tegen de journalisten „onacceptabel”. Hij wil de gebeurtenissen in Urk en Krimpen aan den IJssel bespreken met de koepels van kerken (CIO). Verder benadrukt hij dat de lokale autoriteiten de aanvallen onderzoeken. Of het politieoptreden ook onderzocht zal worden wil het ministerie vooralsnog niet zeggen.

RIVM meldt na uitschieter op zaterdag iets minder positieve tests

Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 7.513 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er ruim 1.300 minder dan zaterdag, toen 8.837 positieve tests geregistreerd werden. Dat was het hoogste aantal sinds begin januari.

Ondertussen heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bekendgemaakt dat op dit moment 2.248 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis liggen – tien meer dan zaterdag. 655 van hen worden verzorgd op een intensive care (twaalf meer dan zaterdag), 1.593 op andere afdelingen (twee minder dan een dag eerder).

ME in actie bij coronademonstratie op Museumplein

De Mobiele Eenheid is zondag in actie gekomen op het Museumplein in Amsterdam om een menigte demonstranten uiteen te drijven. Het gebied werd eerder op zondag al aangemerkt als veiligheidsrisicogebied en rond 14.30 werd een noodbevel afgekondigd toen zo’n duizend mensen zich verzameld hadden op het plein. Bij de ontruiming werd onder meer een waterkanon ingezet.

De demonstranten hadden zich, net als de afgelopen zondagen, verzameld op het plein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen en het beleid van het demissionair kabinet. De aanwezige betogers hielden zich niet aan de afstandsregels, ondanks waarschuwingen van de politie. Nadat er geen gehoor werd gegeven het plein te verlaten, kwam de ME in actie. Inmiddels zijn de meeste demonstranten vertrokken.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam ⚠️ Let op: het noodbevel op het Museumplein is nog steeds van kracht, dus het is niet toegestaan om op het Museumplein te zijn. Verlaat het plein en houd daarbij ↔️ 1,5 meter afstand.

Op het Museumplein komen dit jaar haast wekelijks groepen mensen bijeen die het niet eens zijn met het coronabeleid. Sinds 17 januari werd er elf keer door de politie opgetreden bij deze betogingen. Eerder deze week meldde de politie Amsterdam dat de politieoptredens op het Museumplein het korps al ruim 5,5 miljoen euro gekost heeft.

Betogers op het Museumplein. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Politici geschokt over geweld tegen verslaggevers bij kerken

Politiek Den Haag reageert met afschuw op de mishandeling van journalisten bij kerken op Urk en in Krimpen aan den IJssel eerder op zondag. PvdA-leider Lilianne Ploumen omschrijft de gebeurtenissen in de twee dorpen als „ontoelaatbaar gedrag”. Ze schrijft op Twitter: „Laat journalisten hun werk doen.” Ze benadrukt dat de coronaregels voor iedereen gelden: „Dus stop met fysieke kerkdiensten.”

SP-leider Lilian Marijnissen wenst de betrokken journalisten sterkte en schrijft dat „ook kerken zich gewoon aan de regels moeten houden”. „Onze zorg, ondernemers en zoveel anderen hebben het zwaar”, benadrukt zij. Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) noemt de aanvallen „laf” en zegt er „verdrietig” van te worden dat honderden mensen gedurende een pandemie tegelijk naar de kerk gaan.

Advocaat en aanstaand Kamerlid Sidney Smeets (D66) noemt de beelden op sociale media „schokkend”. „Onacceptabel en ook een aantasting van de rechtsstaat als journalisten niet meer hun werk kunnen doen zonder mishandeld en bedreigd te worden.” Smeets wordt woensdag beëdigd als Kamerlid.

VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden merkt op dat de agressieve kerkgangers „niet boven de wet staan”. Van Wijngaarden wil dat ze voor de rechter verschijnen. „Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus. Hoogmoed komt voor de val”, schrijft hij in een tweet. Frank Wassenberg, Kamerlid namens de Partij voor de Dieren, zegt „een vloek” nog net te kunnen onderdrukken toen hij het nieuws las over het geweld tegen de journalisten. „Blijf met je poten van verslaggevers af!”, schrijft hij in kapitalen op Twitter.

Ook de nationale korpschef Henk van Essen heeft gereageerd op het geweld. Van Essen was zondag te gast bij het televisieprogramma Buitenhof waar hij het geweld „onacceptabel” noemde en stelde dat „journalisten hun werk moeten kunnen doen”. „Wat ik gezien heb, heeft weinig te maken met verdraagzaamheid”, aldus de korpschef. „Dit verwacht je niet.”

Op Urk werd een verslaggever van omroep Powned zondagochtend door een automobilist aangereden en door twee mannen geschopt. In dat dorp werd ook een auto van een verslaggever van De Stentor bekogeld met eieren, zo meldt de krant. Nabij de kerk in Krimpen aan den IJssel werd een journalist van RTV Rijnmond van achteren belaagd. Hij werd geduwd en in zijn buik geschopt.

Een man op Urk reed tegen Powned-verslaggever Mark Baanders aan. Foto ANP

Brazilië meldt 3.438 coronadoden in 24 uur, Duitsers vullen spaarrekeningen

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • In Brazilië zijn meer dan 3.000 coronadoden in 24 uur geregistreerd, zo meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. In het afgelopen etmaal zijn daar 3.438 gevallen gemeld van mensen die zijn gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Vrijdag maakten de Braziliaanse autoriteiten melding van 3.650 coronadoden, het hoogste aantal op een dag sinds de uitbraak van het virus.
 • De Duitse bevolking heeft tijdens de coronacrisis de spaarrekening goed gevuld. Tussen januari 2020 en januari 2021 spaarden alle particulieren 182 miljard euro, waarmee het totale bedrag op rekeningen van huishoudens opliep naar 1,73 biljoen euro. De Duitse spaardrift is waarschijnlijk te verklaren door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan: vanwege de gesloten grenzen, winkels, horeca en musea hebben consumenten minder mogelijkheden om hun geld te besteden.
 • De Belgische politie heeft 450 mensen beboet in verband met illegale straatraces en het overtreden van de coronaregels. Daarnaast namen de agenten vier auto’s in beslag, melden Belgische media. De Antwerpse politie was met een helikopter, hondenteam, mobiele eenheid en recherche actief in de wijk van de straatraces. Later werd ook een parkeerterrein afgesloten waar autoliefhebbers samen waren gekomen. Zowel de toeschouwers als bestuurders zijn beboet.
 • Zuid-Afrika is van plan om vanaf half mei dagelijks tot 200.000 mensen te vaccineren. Dat meldt de South African Sunday Times. Naar verwachting komen er meer dan tweeduizend vaccinatieplekken in het land, waar 2,8 miljoen Janssen-vaccins met een enkele dosis zullen worden toegediend. De eerste levering zal volgens de krant eind april arriveren. Tot dusver zijn 231.605 mensen in Zuid-Afrika ingeënt.
 • Vrachtwagenchauffeurs die vanuit het buitenland naar Engeland reizen, moeten vanaf 6 april mogelijk een verplichte coronatest ondergaan, melden internationale persbureaus. Volgens de Britse minister Grant Shapps van Transport moeten de chauffeurs zich in eerste instantie binnen 48 uur testen, daarna moeten ze binnen 72 uur een nieuwe test doen. Op die manier probeert het Verenigd Koninkrijk de verspreiding van nieuwe coronavarianten beter in kaart brengen. Er gold al een verbod op niet-essentiële internationale reizen, maar vrachtwagenchauffeurs vallen daar niet onder.
 • De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó meldt op Twitter dat hij positief heeft getest op het coronavirus. Guaidó heeft milde symptomen en is in quarantaine gegaan. „Ik wil mijn steun betuigen aan de duizenden Venezolanen die lijden onder de pandemie”, schrijft hij. Guaidó wordt door onder meer Washington en Brussel erkend als staatshoofd van het land, in plaats van zittend president Nicolás Maduro.

Een rouwdienst van een 76-jarige man die overleed aan de gevolgen van corona. Foto Diego Vara/Reuters

Journalisten aangevallen bij kerkdiensten in Urk en Krimpen aan den IJssel

Bij kerkdiensten in Urk en Krimpen aan den IJssel zijn zondagochtend journalisten aangevallen die daar verslag deden van het kerkbezoek. In Urk werd een Powned-verslaggever aangereden nadat hij aanwezige kerkgangers wilde interviewen. Een journalist van RTV Rijnmond werd van achteren belaagd toen hij in Krimpen aan den IJssel een reportage maakte. Er is veel pers aanwezig bij de twee kerkdiensten, die ondanks de coronamaatregelen honderden bezoekers trekken.

Nadat Powned-verslaggever Mark Baanders in Urk aanwezige kerkgangers probeerde te interviewen, belandde hij op de motorkap van een auto. Tegen dagblad De Stentor zegt Baanders dat hij dacht dat de auto wel zou remmen, maar in plaats daarvan gas gaf. Volgens de krant heeft een aanwezige agent het nummerbord genoteerd van de auto, die na het incident wegreed. Op beelden op sociale media is ook te zien dat Baanders meermaals werd geschopt door twee mannen. Baanders raakte niet gewond en gaat aangifte doen. Eerder al werden de verslaggever en zijn cameraman geschopt en geslagen in Urk.

De kerkleiding van Urk liet eerder deze week weten de coronaregels te negeren, omdat de „geestelijke nood” in de geloofsgemeenschap te hoog zou zijn. Aanwezige media melden honderden bezoekers die zonder mondkapje de kerk in gingen. Vanwege de vrijheid van godsdienst kan de overheid de kerken moeilijk tot ander beleid dwingen. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) noemde het openen van de Sionkerk „egoïstisch” en „volstrekt onverantwoord”.

Ook bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel trok de dienst veel publiek en werd de sfeer met aanwezige journalisten grimmig. Verslaggever Jacco van Giessen van de regionale omroep RTV Rijnmond maakte buiten een reportage en werd daarbij van achteren aangevallen. Hij kreeg een duw en schoppen in zijn buik. RTV Rijnmond heeft de beelden vastgelegd en gepubliceerd. Van Giessen heeft aangifte gedaan. De politie heeft een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel aangehouden in verband met het incident. Op Twitter schrijft de politie „handen af van journalisten. Laat journalisten hun werk doen”.

Het bestuur van de Mieraskerk heeft volgens persbureau ANP excuses aangeboden aan Van Giessen. Ook zou de kerkleiding met de dader in gesprek gaan. De verslaggever zei daarop „alleen excuses van de dader te accepteren”. Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) zegt in een reactie op het geweld tegen de verslaggevers dat het „dieptriest is wat hier is gebeurd”. „Er zijn steeds meer groepen die denken dat ze zich kunnen permitteren om verslaggevers op asociale wijze in de weg te zitten. Dat kan niet, en dat mag niet. Dit mag nooit normaal worden.”

Twitter avatar jaccovangiessen Jacco van Giessen De pijn is weg maar ben nog steeds geschokt - ben vanochtend tijdens mijn werk aangevallen door een kerkganger in Krimpen @RTV_Rijnmond - meer hierover op https://t.co/5yHj38zkri -nu eerst aangifte doen https://t.co/8VJR5np17j

Correctie (28 maart 2021): In een eerdere versie van dit artikel werd RTV Rijnmond aangeduid als lokale omroep. Dat klopt niet. Het is een regionale omroep. Hierboven is dat aangepast.

Twee aanhoudingen bij illegaal feest met 60 aanwezigen in Den Bosch, politieauto bekogeld

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest in Den Bosch beëindigd en daarbij twee arrestaties verricht. Omwonenden hadden de politie gebeld vanwege geluidsoverlast dat werd veroorzaakt door zo’n zestig feestgangers die in een tent op straat stonden. Toen de agenten arriveerden, probeerde een groot deel van de aanwezigen weg te rennen. Ook werd de politieauto bekogeld met voorwerpen.

Uiteindelijk heeft de politie twee mensen aangehouden en 36 bekeuringen uitgeschreven vanwege het overtreden van de avondklokregels. Bovendien is de geluidsapparatuur in beslag genomen. Volgens een politiewoordvoerder zijn twee mensen aangehouden, omdat ze niet luisterden naar de bevelen van de politie. Het komt vaker voor dat feestgangers wegrennen zodra de politie intervenieert. „Het is vaak lastig iedereen op te pakken”, aldus de woordvoerder.

Welkom in een nieuw blog

Welkom in een nieuw blog, waarin NRC de ontwikkelingen rond het coronavirus bijhoudt. Het belangrijkste nieuws van gisteren was:

 • Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vindt het ‘wappiegeluid’ in de Tweede Kamer een bedreiging voor de volksgezondheid. Dat zei hij zaterdag in een interview met het AD.
 • Het aantal besmettingsgevallen blijft stijgen; zaterdag meldde het RIVM 8.868 positieve tests - sinds 7 januari was dat aantal niet zo hoog.
 • In de Johan Cruijff Arena waren 5.000 toeschouwers bij de wedstrijd Nederland - Letland, als onderdeel van een Fieldlab-proef.
 • Eenzelfde soort experiment in Barcelona gaf 5.000 fans van de rockband Love of Lesbian de kans hun idolen weer eens live te horen.
Lees hier het blog van zaterdag terug