Laatste nieuws coronacrisis

Aantal besmettingen stijgt verder, hoogste sinds 7 januari

Laatste nieuws coronacrisis In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 27 maart is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Twee aanhoudingen bij illegaal feest met 60 aanwezigen in Den Bosch

Het belangrijkste nieuws van zaterdag was:

 • Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vindt het ‘wappiegeluid’ in de Tweede Kamer een bedreiging voor de volksgezondheid. Dat zei hij zaterdag in een interview met het AD.
 • Het aantal besmettingsgevallen blijft stijgen; zaterdag meldde het RIVM 8.868 positieve tests - sinds 7 januari was dat aantal niet zo hoog.
 • In de Johan Cruijff Arena waren 5.000 toeschouwers bij de wedstrijd Nederland - Letland, als onderdeel van een Fieldlab-proef.
 • Eenzelfde soort experiment in Barcelona gaf 5.000 fans van de rockband Love of Lesbian de kans hun idolen weer eens live te horen.

De oplossing voor sneller prikken ligt over de grens

Door de complexe productieketen blijft de toelevering van vaccins traag verlopen. De Haagse verwachting dat in de zomer iedereen een prik kan hebben gehad, lijkt daardoor niet realistisch.

Lees de analyse: Sneller prikken? De oplossing ligt over de grens

Proef in Barcelona met 5.000 sneltests bij rockconcert

In Barcelona hebben vijfduizend bezoekers meegedaan aan een proef bij een rockconcert, en werden daarbij vooraf met een sneltest op het coronavirus getest. De vijfduizend gelukkigen konden naar een concert van de Spaanse indie-band Love of Lesbian in het Palau Sant Jordi-stadion. Bij het experiment hoefden bezoekers geen afstand te houden, maar waren mondkapjes wel verplicht.

Vooraf was het de bedoeling dat mensen zich lieten testen bij één van drie locaties. Binnen tien minuten tot een kwartier kregen zij de uitslag via een app, waarmee ze het stadion in mochten bij een negatieve uitslag. Hoewel het succes van de proef nog moet worden vastgesteld, is al duidelijk dat het voor de bezoekers een geslaagde avond is:

Twitter avatar PalauSantJordi Palau Sant Jordi 5.000 gràcies per acompanyar-nos ❤️❤️❤️❤️❤️ en aquesta prova pilot que ens dona la vida! Comencem @loveoflesbian #FestivalsPerLaCulturaSegura #LolSantJordi https://t.co/B5BODrsHXb

Op het moment dat Love of Lesbian optrad in Barcelona, vond in Amsterdam een soortgelijke Fieldlab-proef plaats bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Letland. Ook daar zaten vijfduizend bezoekers op de tribune.

Aantal ziekenhuisopnames stijgt licht

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten is zaterdag opnieuw iets gestegen. Het totaal aantal coronapatiënten in ziekenhuizen bedraagt nu 2.238. Dat zijn er zeventien meer dan vrijdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal Covid-19-patiënten op de intensive care nam met achttien personen toe tot 643.

Op de verpleegafdelingen liggen 1.595 patiënten met Covid-19. Dat is er één minder dan vrijdag. Het is de achtste dag op rij dat het aantal coronapatiënten op de intensive care boven de zeshonderd uitkomt. In de weken hiervoor schommelde dat aantal nog tussen de vijfhonderdvijftig en zeshonderd.

Aantal besmettingen stijgt verder, hoogste sinds 7 januari

Het aantal bevestigde positieve coronatests is het afgelopen etmaal verder gestegen, naar een dagtotaal van 8.868. Het aantal besmettingen neemt al sinds half februari geleidelijk toe. Sinds 7 januari is het aantal bij het RIVM gemelde besmettingen niet zo hoog geweest.

‘Nederlanders kopen massaal zelftests in Duitsland’

Nederlanders kopen massaal coronazelftests in supermarkten en drogisterijen in Duitsland. Dat schrijft Omroep Gelderland zaterdag. „We nemen er ook gelijk een paar voor de buren mee”, zo laat een man uit Epe aan de omroep weten.

Vanaf april zijn coronazelftests in Nederland verkrijgbaar, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) afgelopen week weten. Bij de oosterburen liggen de thuistests al wekenlang in de schappen, bijvoorbeeld bij supermarktketens Lidl en Aldi. Ze kosten vijf euro per stuk. Een medewerkster van een drogisterij in de Duitse gemeente Kranenburg zegt „echt veel” tests aan Nederlanders te verkopen.

De meeste Nederlanders nemen de zelftests uit Duitsland mee als ze er zijn geweest om boodschappen te doen of er hebben getankt. Wie vanuit Nederland de grens met Duitsland oversteekt, moet bij terugkomst in principe tien dagen in quarantaine.

Lees ook: Binnenkort bij de supermarkt of drogisterij: de zelftest. En dan?

Facebookpagina Maduro geblokkeerd, Britten willen derde prik gaan geven

Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland:

 • De officiële Facebookpagina van de Venezolaanse president Nicolás Maduro is door het sociale medium geblokkeerd, omdat er desinformatie over het coronavirus op zou worden verspreid. Een woordvoerder van Facebook laat weten dat er op de pagina een behandelmethode tegen het coronavirus werd gepromoot, zonder enig bewijs dat deze methode werkt. De president kan dertig dagen lang geen nieuwe posts op zijn pagina zetten maar bezoekers kunnen zijn oude berichten nog wel lezen. Facebook heeft ook een video offline gehaald waarin de president een middel promoot dat Covid-19 zou genezen. Een woordvoerder laat aan persbureau Reuters weten dat volgens het eigen beleid geen valse beweringen mogen worden gedaan over iets dat gegarandeerd Covid-19 zou voorkomen of genezen.
 • Britten kunnen vanaf september een derde prik tegen Covid-19 krijgen. Dat heeft de Britse vaccin-minister Nadhim Zahawi gezegd in een interview met The Daily Telegraph. De minister wil de bevolking daarmee beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Zorgpersoneel en 70-plussers zouden als eerste zo’n „booster shot” kunnen krijgen. In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe dertig miljoen mensen voor de eerste keer gevaccineerd en kregen ruim drie miljoen mensen een tweede prik. Eind juli moeten alle volwassen Britten hun eerste dosis van het coronavaccin gehad hebben.
 • In de Filippijnse hoofdstad Manilla en nabijgelegen gebieden worden vanaf zaterdag opnieuw strenge quarantainemaatregelen ingevoerd. Dat heeft een hoge regeringsfunctionaris zaterdag laten weten aan persbureau AFP. De maatregelen gelden tot zeker 4 april en treffen zo’n 24 miljoen mensen. Het Filippijnse ministerie van Volksgezondheid meldde zaterdag 9.595 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus, de tweede dag op rij dat het aantal besmettingen boven de negenduizend uitkomt. Ziekenhuizen hebben moeite de nieuwe golf zieken op te vangen.

De Jonge: viruswappiegeluid in Tweede Kamer is gevaar voor volksgezondheid

Het bagatelliseren van het coronavirus is een „regelrecht gevaar” voor de volksgezondheid. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) in een interview met het Algemeen Dagblad. „Dat je zo’n viruswappie op Twitter tegenkomt is tot daaraantoe, maar nu hoor je die geluiden ook in de Tweede Kamer en daar maak ik me echt zorgen over.”

Het is De Jonge duidelijk dat een deel van bevolking „virusmoe” is en daardoor „vatbaar voor alternatieve theorieën”. Hij vindt het zorgelijk dat bepaalde partijen hier politieke winst mee behalen: „ [...] blijkbaar is er ook een groep die valt voor een partij die de ernst van het virus bagatelliseert, die alle maatregelen betwist en ook nog de enige echte weg uit deze crisis, vaccinatie, verdacht maakt.” In de Tweede Kamer is Forum voor Democratie de enige partij die vraagtekens zet bij het coronavirus. Partijleider Thierry Baudet schudde volop handen tijdens de verkiezingscampagne en noemde het virus herhaaldelijk een zware griep. „Het ondermijnt de volksgezondheid, dat is een regelrecht gevaar”, zegt De Jonge daarover.

Met mensen die het virus niet ontkennen, maar eraan twijfelen, zegt de minister in gesprek te willen. „Dat doe ik ook zoveel mogelijk, bijvoorbeeld via Insta live-sessies, of op straat, al wordt dat laatste door veiligheidsmaatregelen steeds lastiger.” Het gesprek met de krant is een dubbelinterview, met De Jonge en met RIVM-directeur Jaap van Dissel. Die laatste zegt zich niet druk te maken over virusontkenners: „[ ...] het druist vaak allemaal zo in tegen de wetenschappelijke kennis. Daar kan ik niks mee.”

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) op het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad. Foto Bart Maat/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de wereldwijde ontwikkelingen bij rond de pandemie van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van vrijdag 26 maart was:

 • Nederland heeft de coronasteun aan Sint Maarten opgeschort na een klacht bij VN dat de voorwaarden voor die steun ‘racistisch’ zijn.
 • Twee 30-jarige mannen zijn vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur voor het tonen van valse coronatestuitslagen op Schiphol.
 • Tussen donderdag en vrijdag zijn er 7.644 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarmee blijft het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen dagen redelijk constant.
 • Meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen heeft de afgelopen week één of meer klassen naar huis gestuurd om coronagerelateerde redenen.
 • GGD’s stoppen met diepe neustests bij kinderen. De reden om te stoppen met de diepe test: deze is onplezierig en onnodig.
Lees hier het hele blog van vrijdag terug