Nederland schort coronasteun Sint Maarten op na racismeklacht bij VN

Het parlement van Sint Maarten.
Het parlement van Sint Maarten. Foto Robin Utrecht/ANP

Nederland heeft de beloofde coronasteun aan Sint Maarten voorlopig opgeschort vanwege een petitie die een groot deel van het parlement van het land, waaronder coalitiepartijen, heeft ingediend bij de Verenigde Naties. In die klacht omschreven de parlementariërs de voorwaarden voor de Nederlandse steun als „racistisch” en „neokoloniaal” en riepen zij op het steunpakket onder deze voorwaarden tegen te houden. Demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) schrijft vrijdag in een Kamerbrief dat hij opheldering wil over of Sint Maarten nu voor of tegen de overeenkomst is; eerder had het land ingestemd met de deal ter waarde van ruim 18 miljoen euro.

Knops heeft naar eigen zeggen „met grote verbazing” en via de media kennisgenomen van de Sint Maartense VN-klacht. „De inhoud van deze petitie, alsook de hierin gebezigde taal, zijn niet te rijmen met de eerder uitgesproken steun voor het landspakket”, aldus de staatssecretaris. Omdat de maatregelen die de „economie en het leefklimaat” van Sint Maarten moeten verbeteren volgens Knops „alleen maar uitgevoerd” kunnen met voldoende steun van het parlement, heeft hij de minister-president en parlementsvoorzitter van Sint Maarten vorige week om duidelijkheid gevraagd. De regeringsleider bevestigde de steun voor het plan „ondubbelzinnig”, aldus Knops, maar de parlementsvoorzitter zou onvoldoende helder zijn geweest over de positie van de zogeheten Staten. Knops heeft het Sint Maartense parlement daarom nogmaals gevraagd stelling te nemen, alvorens Nederland de steun overmaakt.

Kritieke punt in de overeenkomst was de totstandkoming van het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Ook de Raad van State was in een advies kritisch over dit COHO, dat bepaalde bevoegdheden zou overnemen op Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Volgens de Raad was onvoldoende duidelijk welke autonomie de eilanden zouden moeten inleveren en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Nederland vindt het COHO een noodzakelijke voorwaarde om de Caribische landen langdurig weerbaar te maken tegen economisch falen. Het vertrouwelijke advies van de Raad van State is de afgelopen week deels gelekt naar Caribische media. Knops zegt dit „ten zeerste” te betreuren en zich genoodzaakt te hebben gevoeld het gehele advies openbaar te maken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zestig uur taakstraf voor valse PCR-testuitslag op Schiphol