CDA’ers stappen uit college Limburg na schandaal

Gedeputeerde Staten De twee CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus stappen uit het provinciebestuur na het nieuwste schandaal rond Limburgse CDA’ers. Koopmans treedt ook terug als politiek leider.

Ger Koopmans in 2019. Hij is een van de gedeputeerden die nu uit het Limburgse college stapt.
Ger Koopmans in 2019. Hij is een van de gedeputeerden die nu uit het Limburgse college stapt. Foto Bas Quaedvlieg/Hollands Hoogte

De twee gedeputeerden van het CDA in Limburg stappen uit het college van Gedeputeerde Staten. Daarmee reageren ze op de jongste onthulling in NRC dat IKL-directeur Herman Vrehen personeel inhuurde via eigen bedrijven, IKL-opdrachten aan zijn bedrijven gaf en een te hoog salaris had. Ook hielpen partijgenoten bij de provincie een BV van hem bij het verkrijgen van opdrachten.

De gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus hebben per direct hun functie opgegeven. Koopmans treedt ook terug als politiek leider van het CDA-Limburg. Dat hebben beiden vrijdagmorgen bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Provinciehuis. NRC werd hiervoor niet uitgenodigd.

Lees over het laatste schandaal: Hoe een ex-gedeputeerde met hulp van het CDA in Limburg subsidiegeld doorsluisde naar zijn eigen bv’s

Het draait om een schandaal rond de landschapsstichting IKL. Inmiddels zijn drie onderzoeken aangekondigd naar de integriteitsschendingen rond de directeur van die stichting, oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen: een door de raad van toezicht van de stichting, een door het CBF, de toezichthouder op goede doelen in Nederland, en een door de provincie Limburg, de voornaamste subsidiegever.

Subsidie naar eigen bv’s

De onderzoeken volgen op een publicatie in NRC dinsdag over Vrehen. Die sluisde als directeur van de goededoelenstichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) tonnen naar zijn eigen bv’s. Dat deed hij door IKL-medewerkers in te huren via zijn eigen bedrijven, producten van zijn bedrijven via de stichting te verkopen en zichzelf tegen een te hoog tarief te laten inhuren.

Bij het schandaal zijn de gedeputeerden Koopmans en Mackus betrokken. Koopmans en Mackus namen in het CDA-verkiezingsprogramma op dat een bedrijf van hun partijgenoot Vrehen ingezet diende te worden door de provincie.

In een verklaring schrijft Koopmans dat de onthullingen over IKL „haaks [staan] op mijn morele opvattingen”. Koopmans: „Ik verwijt mijzelf dat ik in deze casus onvoldoende totaaloverzicht had om te kunnen acteren.” Mackus zegt dat hem inmiddels duidelijk is geworden dat „op onoorbare wijze is omgegaan met de besteding van subsidiegelden”.

De klusjesmannen van Limburg (2019)

Politieke partijen in Provinciale Staten – geconfronteerd met het vierde schandaal in korte tijd rond Limburgse CDA’ers – toonden zich geschokt. Een meerderheid lijkt te voelen voor nog een, vierde, onderzoek naar de bestuurscultuur binnen de provincie.

Correctie (26 maart 2021): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Hubert Mackus een opdracht had uitgedeeld aan het bedrijf van Herman Vrehen, hoewel deze onderneming toen nog moest worden opgericht. Dat klopt niet en is aangepast.


Correctie (5 oktober 2021): In een eerdere versie van dit bericht stond dat het IKL-schandaal draaide om ,,vriendjespolitiek, fraude en corruptie rondom de provinciale afdeling van de partij”. Dat is niet juist. Het schandaal betrof de handelwijze van de toenmalig IKL-directeur. Die huurde personeel in via eigen bedrijven, gaf IKL-opdrachten aan zijn bedrijven en had een te hoog salaris. Ook hielpen partijgenoten bij de provincie een BV van hem bij het verkrijgen van opdrachten. Dit is hierboven aangepast.