Nieuw kunstcentrum in oud raadhuis in Rotterdam-Zuid

Cultuur Met ruim vierhonderd sponsors kan een nieuw kunstcentrum in Charlois beginnen. Het wordt een ‘sociaal experiment’ voor en door bewoners.

Organisatie-adviseur Wilma Ruis (links) en beeldend kunstenaar Ivo van den Baar, twee van de initiatiefnemers, voor het raadhuis in Oud-Charlois op Rotterdam-Zuid.
Organisatie-adviseur Wilma Ruis (links) en beeldend kunstenaar Ivo van den Baar, twee van de initiatiefnemers, voor het raadhuis in Oud-Charlois op Rotterdam-Zuid. Foto Jan van der Meijde

Het voormalige raadhuis in Oud-Charlois krijgt een nieuwe bestemming als kunstcentrum. Ruim vierhonderd particuliere sponsors hebben de afgelopen maanden hiervoor het startkapitaal toegezegd, bleek deze week tijdens de eerste online informatiebijeenkomst. Het monumentale pand kan in september in gebruik worden genomen. Er komen onder meer exposities, debatten, workshops, concerten, een leeszaal en horeca.

Het initiatief komt van een groep bewoners, onder wie ex-galeriehoudster Jannie Hommes en oud-wethouder Dominic Schrijer. Zij willen het beheer en de programmering van het cultuurhuis op korte termijn toevertrouwen aan een bestuur en diverse werkgroepen van vrijwilligers. Kandidaten worden nu onder de sponsors geworven. Voor de exploitatie van het café is al een gegadigde gevonden.

Sociaal experiment

Schrijer noemde het tijdens de informatiebijeenkomst van medestanders een „sociaal experiment”. „We richten geen instituut op met een directeur en een staf van curatoren, zoals je ook niet kunt spreken van een besloten kunstenaarsinitiatief. Onze vierhonderd leden moeten praktisch en inhoudelijk zelf gaan invullen hoe ze een ontmoetingsplek voor kunstenaars, voor kunstliefhebbers én voor een breed publiek creëren. Uit hun koker zal ook de definitieve naam komen.”

Een paar uitgangspunten hebben de oprichters al wel. Zo moet het cultuurhuis duidelijk een aanwinst voor Charlois zelf zijn. Het stadsdeel kent al decennialang een brede praktijk van zelforganisatie door kunstenaars, uitgegroeid tot tientallen kleine en grote initiatieven en locaties. In 2022 moet ook de Cultuurcampus er neerstrijken, een nieuwe broedplaats voor Rotterdamse cultuurondernemers en studenten in de creatieve beroepen. Een kunstcentrum in dit stadsdeel ligt daarom volgens de initiatiefnemers voor de hand.

Lees het artikel De vraag is: wat zie jíj als je kijkt naar deze foto’s uit Charlois?

Kunstenaar en mede-initiatiefnemer Liesbeth Bik: „Charlois heeft 250.000 inwoners, en het is bepaald geen culturele woestijn. De verbondenheid tussen alle culturele organisaties hier in de wijken kan in het kunstcentrum gestalte krijgen.” Verder is het zaak dat ook jonge kunstenaars de weg ernaar weten te vinden. Of amateurs tevens in de gelegenheid worden gesteld om er op te treden of te exposeren, is aan het toekomstige bestuur.

Grote animo

De grote animo om het kunstcentrum te helpen oprichten, heeft de oprichters verbaasd. Kunstenaar en mede-initiatiefnemer Ivo van den Baar: „De afgelopen maanden ontstond bij ons vanzelf even het gevoel dat Charlois tot het nieuwe culturele middelpunt van Rotterdam was uitgeroepen”. Er was op de geldelijke steun van zo’n honderd geïnteresseerden gerekend. Met de vierhonderd sponsors is nu 36.000 euro in kas, genoeg voor onder meer de jaarhuur van het pand.

Sponsors of ‘deelnemers’ konden zich, afhankelijk van hun inkomen, garant stellen voor bedragen van 50, 100 of 150 euro. De exploitatiekosten voor het eerste jaar worden op een ton geschat. De ‘kwartiermakers’ van het kunstcentrum zijn in gesprek met de gemeente en fondsen om de begroting rond te krijgen. In de contracten met de verhuurder en de horeca-ondernemer is de clausule opgenomen dat het kunstcentrum zijn deuren voortijdig kan sluiten als de organisatievorm niet werkbaar blijkt of de inkomsten tegenvallen.

Het historische stadhuis aan de Charloisse Kerksingel bevindt zich in geheel gerenoveerde staat en kan daarom zo worden betrokken. Op de benedenverdieping komen het café en het terras, die dagelijks van 10 tot 22.00 uur zullen zijn geopend. De nog niet nader bekend gemaakte uitbater ervan wil al in de zomer opengaan. Op de eerste etage zijn de ruimtes voor tentoonstellingen, concerten en andere evenementen. Het pand is in privébezit van een in Charlois woonachtige familie.