Laatste nieuws coronacrisis

Nederland schort coronasteun Sint Maarten op na racismeklacht bij VN

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Nederland schort coronasteun Sint Maarten op na racismeklacht bij VN

Nederland heeft de beloofde coronasteun aan Sint Maarten voorlopig opgeschort vanwege een petitie die een groot deel van het parlement van het land, waaronder coalitiepartijen, heeft ingediend bij de Verenigde Naties. In die klacht omschreven de parlementariërs de voorwaarden voor de Nederlandse steun als „racistisch” en „neokoloniaal” en riepen zij op het steunpakket onder deze voorwaarden tegen te houden. Demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) schrijft vrijdag in een Kamerbrief dat hij opheldering wil over of Sint Maarten nu voor of tegen de overeenkomst is; eerder had het land ingestemd met de deal ter waarde van ruim 18 miljoen euro.

Knops heeft naar eigen zeggen „met grote verbazing” en via de media kennisgenomen van de Sint Maartense VN-klacht. „De inhoud van deze petitie, alsook de hierin gebezigde taal, zijn niet te rijmen met de eerder uitgesproken steun voor het landspakket”, aldus de staatssecretaris. Omdat de maatregelen die de „economie en het leefklimaat” van Sint Maarten moeten verbeteren volgens Knops „alleen maar uitgevoerd” kunnen met voldoende steun van het parlement, heeft hij de minister-president en parlementsvoorzitter van Sint Maarten vorige week om duidelijkheid gevraagd. De regeringsleider bevestigde de steun voor het plan „ondubbelzinnig”, aldus Knops, maar de parlementsvoorzitter zou onvoldoende helder zijn geweest over de positie van de zogeheten Staten. Knops heeft het Sint Maartense parlement daarom nogmaals gevraagd stelling te nemen, alvorens Nederland de steun overmaakt.

Kritieke punt in de overeenkomst was de totstandkoming van het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Ook de Raad van State was in een advies kritisch over dit COHO, dat bepaalde bevoegdheden zou overnemen op Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Volgens de Raad was onvoldoende duidelijk welke autonomie de eilanden zouden moeten inleveren en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Nederland vindt het COHO een noodzakelijke voorwaarde om de Caribische landen langdurig weerbaar te maken tegen economisch falen. Het vertrouwelijke advies van de Raad van State is de afgelopen week deels gelekt naar Caribische media. Knops zegt dit „ten zeerste” te betreuren en zich genoodzaakt te hebben gevoeld het gehele advies openbaar te maken.

Het parlement van Sint Maarten. Foto Robin Utrecht/ANP

Zestig uur taakstraf voor valse PCR-testuitslag op Schiphol

Twee 30-jarige mannen zijn vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur voor het tonen van valse coronatestuitslagen op Schiphol. De Haarlemse rechtbank legde hun bovendien een voorwaardelijke celstraf op van twee weken, met een proeftijd van twee jaar. Het Openbaar Ministerie had twee maanden gevangenisstraf geëist, waarvan één voorwaardelijk.

De mannen toonden op 21 januari een negatieve PCR-testuitslag aan de marechaussee op de luchthaven. Toen die navraag deed bij de op het document genoemde huisarts, bleek dat de twee helemaal niet getest waren. Tijdens de rechtszaak verklaarden de mannen dat ze te laat door hadden dat een negatieve PCR-test een vereiste was. Naar eigen zeggen hadden ze uit vrees dat hun uitslag te laat binnen zou komen via een kennis een vervalste uitslag gekocht. Een van de twee zei bovendien dat hij bang was geweest dat het afnemen van een PCR-test schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

Volgens de rechter hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Ook zouden zij bewust het risico hebben genomen medepassagiers en mensen in het land van bestemming, Marokko, te besmetten. Daarnaast rekent de rechter het de twee aan dat ze het veiligheidssysteem hebben ondermijnd „dat luchthavens en vliegtuigmaatschappijen hanteren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, en daarmee de volksgezondheid.

Toen de marechaussee de op de testuitslagen genoemde huisarts belde, bleken de twee mannen niet getest te zijn. Foto Nico Garstman/ANP

Kenia maakt zich op voor derde golf en verscherpt maatregelen

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft vrijdag volgens het Franse persbureau AFP extra maatregelen afgekondigd in het land, in de hoop het aantal nieuwe coronabesmettingen te verminderen. In Kenia dreigt een derde golf en daarom is het regime verscherpt. Zo zijn alle scholen gesloten en stelde Kenyatta dat „alle verplaatsingen over de weg, per spoor of per vliegtuig moeten worden stopgezet”.

Daarnaast kondigde Kenyatta in vijf zwaar getroffen provincies een avondklok aan, die van 20.00 uur tot 4.00 uur geldt. Ook moeten restaurants en kroegen hun deuren sluiten en worden alle sportevenementen geannuleerd. Internationale reizen blijven wel toegestaan, mits passagiers kunnen aantonen dat ze minimaal 96 uur van tevoren negatief zijn getest.

Kenia staat voor een derde golf. Tussen maart en juli vorig jaar golden al strenge vrijheidsbeperkende maatregelen in het land. De tweede golf diende zich in september aan toen het aantal besmettingen fors toenam. De afgelopen week werden tussen de 1.000 en 1.500 besmettingen geregistreerd. President Kenyatta verwacht dat het aantal besmettingen de komende weken zal toenemen tot 2.500 tot 3.000 per dag.

In Kenia, een land met 52 miljoen inwoners, zijn tot dusver 1,4 miljoen tests uitgevoerd en 126.170 besmettingen geregistreerd. 2.092 Kenianen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Argentinië sluit grenzen met Brazilië, Chili en Mexico

Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland:

  • De Argentijnse regering heeft vrijdag bekendgemaakt alle vluchten vanuit Brazilië, Chili en Mexico voorlopig op te schorten. Het inreisverbod geldt vanaf zaterdag. De autoriteiten hebben besloten de grenzen te sluiten voor toeristen uit die landen, omdat het aantal besmettingen daar de afgelopen dagen is toegenomen. Reizigers die vanuit het buitenland willen terugkeren naar Argentinië, moeten voor ze aan boord gaan een coronatest ondergaan en zeven dagen na de landing nogmaals een test afnemen.
  • Noorwegen besluit op 15 april of het land de vaccinatiecampagne van AstraZeneca voortzet, zo melden lokale media. Aanvankelijk zou dat vrijdag gebeuren, maar de autoriteiten willen aanvullend onderzoek doen naar de mogelijke bijwerking na een vaccinatie met het middel. De vaccinatiecampagne met AstraZeneca werd er op 11 maart stopgezet vanwege berichten over bloedstolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij gevaccineerden. Ook andere Europese landen pauzeerden hun vaccinatiecampagne om die reden, maar in de meeste landen wordt inmiddels weer gevaccineerd met AstraZeneca, na een positief advies van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
  • Lothar Wieler, voorzitter van het Robert Koch Instituut, - het Duitse equivalent van het RIVM - heeft vrijdag op een persconferentie gewaarschuwd voor de derde golf in het land. In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 21.573 besmettingen van het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er ruim vierduizend meer dan een week eerder. Wieler zei te verwachten dat het aantal infecties zal blijven toenemen. „Er zijn duidelijke signalen dat deze golf nog erger kan worden dan de eerste twee golven”, aldus de voorzitter. „We moeten ons erop voorbereiden dat meer mensen ernstig ziek worden, klinieken overbelast raken en dat veel mensen zullen overlijden.”

Argentinië weert toeristen uit omliggende landen. Foto Juan Mabromata/ AFP

RIVM: 7.644 nieuwe besmettingen, 25 coronadoden

Tussen donderdag en vrijdag zijn er 7.644 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarmee blijft het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen dagen redelijk constant: gister werden 7.740 positieve tests geregistreerd en de dag daarvoor 7.624.

In het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM verder 25 meldingen van sterfgevallen door Covid-19 binnengekomen. Dat zijn er evenveel als de dag ervoor. Mogelijk zijn er in werkelijkheid meer of juist minder mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus; het kan zijn dat meldingen met vertraging binnenkomen bij het instituut.

I&O: helft Nederlanders voelde zich voor coronacrisis gelukkiger

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt zich minder gelukkig te voelen dan een jaar geleden, voor de coronacrisis. Met name jongeren in de leeftijdsgroep van achttien tot 25 jaar voelen zich vaker ongelukkig: 63 procent van die groep was een jaar geleden gelukkiger dan nu. Desondanks heerst er ook optimisme onder Nederlanders: zeven op de tien mensen zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research.

De respondenten in de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar zijn relatief het gelukkigst: 30 procent is even tevreden over zijn of haar persoonlijk geluk als een jaar geleden en 18 procent zegt zelfs gelukkiger te zijn dan toen. Toch blijkt de meerderheid van 51 procent minder gelukkig dan voor de coronacrisis.

Op de lange termijn constateren de I&O-onderzoekers dat de geestelijke gezondheid van de Nederlanders sinds de uitbraak van de coronacrisis achteruit is gegaan. Tussen 2014 en 2018 zei ongeveer een derde van de ondervraagden dat hun geestelijke gezondheid „uitstekend” was; in 2021 is dat percentage meer dan gehalveerd tot 15 procent. Die afname is niet te zien bij hoe Nederlanders hun lichamelijke gezondheid beoordelen, hoewel momenteel wel minder Nederlanders bewegen en sporten dan voor de cororacrisis.

Opnieuw toename coronapatiënten in ziekenhuizen

Er liggen momenteel 2.221 patiënten met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 3 februari. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 29 meer dan donderdag, toen er ook sprake was van een toename ten opzichte van woensdag.

625 van de patiënten met Covid-19 liggen op de intensive care, zes meer dan op donderdag. In de afgelopen week lag het aantal patiënten op de IC steeds boven de zeshonderd, terwijl dat aantal in de weken ervoor nog tussen de 550 en 600 lag en in februari tussen de 500 en 550.

EMA: Halix-fabriek in Leiden mag AstraZeneca-vaccins voor EU produceren

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft via een spoedprocedure toestemming verleend aan de Leidse fabriek Halix om vaccins van AstraZeneca te produceren. Dat meldt de Europese Commissie. Dankzij die toestemming telt Europa nu vier fabrieken die zijn goedgekeurd voor de productie van vaccins.

Farmaceut AstraZeneca diende het verzoek twee dagen geleden opnieuw in, nadat voor een eerdere aanvraag onvoldoende gegevens waren aangeleverd. Zonder toestemming van het EMA mogen producenten geen vaccins leveren aan EU-landen. Hierdoor kon de fabriek in Leiden, goed voor de productie van zo’n vijf miljoen doses per maand, wel produceren maar niet leveren.

Naar verwachting zullen eind deze maand de eerste vaccins worden geleverd. De leveringsproblemen waarmee AstraZeneca kampt, zullen daarmee niet verdwijnen: de EU krijgt dit kwartaal slechts een derde van de beloofde honderd miljoen doses en voor het tweede kwartaal ontvangen de landen in plaats van 180 miljoen doses waarschijnlijk zo’n zeventig miljoen vaccins.

Halix BV op het Science Park in Leiden. Foto David van Dam

Helft Nederlandse scholen stuurde één of meer klassen naar huis

Meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen heeft de afgelopen week één of meer klassen naar huis gestuurd om coronagerelateerde redenen. Dat meldt de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) vrijdag op basis van een peiling onder ruim 1.200 schoolleiders. Uit de peiling blijkt onder meer dat gemiddeld twee van de twaalf klassen per school geen fysiek onderwijs meer konden krijgen. Op 1,3 procent van de ondervraagde basisscholen moesten alle leerlingen thuisblijven.

Ook wordt duidelijk dat sinds de scholen weer open mogen, daar minder gebruik van wordt gemaakt. Waarbij een vorige peiling twee weken geleden nog 57 procent van de scholen alle klassen op locatie ontving, is dat sinds de laatste meting gedaald naar 49 procent. De drukte in de klassen nam iets af: waar de bezetting van leerlingen op 11 maart nog 90 procent betrof, is dat nu gedaald naar 85 procent.

Schoolleiders zoeken volgens AVS-directeur Petra van Haren „constant, zelfs op niet werkdagen en in het weekend” naar vervanging voor uitvallende leerkrachten. 60 procent van de schoolleiders moesten invallers inzetten. De AVS stelt dat de druk op leerkrachten toeneemt en pleit ervoor om onderwijspersoneel voorrang te geven in het vaccinatieprogramma. Daarnaast zou het volgens de AVS helpen om sneltesten in te voeren voor onderwijspersoneel.

Een kind trekt zijn jas uit op de eerste schooldag na heropening van een basisschool in Den Haag. Foto Bart Maat / ANP

TUI daagt D-Reizen voor rechter om terugbetaling geannuleerde reizen

Touroperator TUI wil via de rechter reisbureauketen D-Reizen dwingen om miljoenen euro’s aan geannuleerde reizen terug te betalen aan reizigers. TUI heeft vrijdag berichtgeving daarover in De Telegraaf bevestigd aan persbureau ANP en desgevraagd aan NRC. Ook heeft de touroperator een samenwerkingsovereenkomst met D-Reizen opgeschort, zodat vanuit die reisbureaus geen TUI-reizen meer kunnen worden verkocht.

De twee bedrijven - de eerste regelt reizen inclusief vluchten en verblijf, de tweede verkoopt die als bemiddelaar - liggen al langere tijd met elkaar overhoop. In een verklaring schrijft TUI dat sinds langere tijd signalen worden waargenomen „dat er problemen zijn met de teruggave van reissommen aan reizigers van wie de vakantie is geannuleerd”. Daarover zou in het afgelopen jaar contact zijn geweest tussen de bedrijven. D-Reizen heeft volgens TUI echter geen structurele oplossing gevonden. Hierop heeft de touroperator besloten naar de rechter te stappen.

Vorig jaar bleek al dat klanten die bij D-Reizen een aanbetaling hadden gedaan, van die keten een voucher in plaats van een terugbetaling kregen als hun reis vanwege de coronacrisis werd geannuleerd door de touroperator. Dat had D-Reizen niet mogen doen, concludeerde de rechter half maart in een kort geding dat de bemiddelaar had aangespannen tegen de Stichting Garantiefonds Reisgelden en tegen de staat. D-Reizen wilde afdwingen dat ook vouchers die door reisagenten werden uitgegeven, zouden worden gedekt door het voucherfonds dat in het leven is geroepen vanwege de coronacrisis. Daar stak de rechter dus een stokje voor.

Vorige week liet de ACM zich uit over het voucherfonds voor de reisbedrijven: de consument met reisvoucher mag niet worden benadeeld

Een kantoor van TUI waar klanten reizen van de touroperator kunnen boeken. TUI heeft zelf ook winkels. Foto Freek van den Bergh / ANP

‘Ouders zijn tijdens de pandemie positiever geworden over mediagebruik’

Filmpjes, spelletjes en educatief materiaal op tablets en andere schermen worden door ouders tijdens de pandemie vaker ingezet als ‘oppas’ voor de kinderen dan voor de coronacrisis. Ouders ‘parkeren’ hun kinderen vaker overdag als ze zelf aan de slag moeten voor hun werk of in het huishouden. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde Iene Miene Media-onderzoek dat het Netwerk Mediawijsheid jaarlijks uitvoert onder duizend ouders met kinderen jonger dan zes jaar. Het scherm wordt gebruikt als „handige oppas”, stellen de onderzoekers vast. Dat hoeft volgens de deskundigen niet per se schadelijke gevolgen te hebben.

Ouders van kinderen tot zes jaar gingen tijdens de pandemie milder denken over het mediagebruik van hun kroost. Media kunnen de kinderen ook helpen met hun taalontwikkeling en rekenvaardigheid, denkt ruim de helft van de respondenten. Bovendien bieden de apparaten ouders ademruimte als de kinderen thuiszitten wanneer de kinderopvang of school dicht is. Zo’n 70 procent zegt dat de lockdowns het mediagebruik van de kinderen hebben beïnvloed. Dat betekent overigens niet dat sprake is van een sterke toename: het mediagebruik nam toe met enige minuten per dag. Het moment waarop dit gebeurt, is vooral verschoven: de media worden vaker overdag gebruikt.

Ruim 25 procent van de ouders is wel bezorgd over het effect van online lesgeven op hun kinderen van vijf of zes jaar oud. Deze groep vreest dat hun kinderen daardoor minder goed leren. Volgens de onderzoekers kan schermgebruik meer negatieve gevolgen hebben. Zo is het voor de binding belangrijk dat ouder en kind voldoende contact met elkaar hebben en overmatig mediagebruik kan leiden tot oog-, nek- en rugproblemen. Ook is het belangrijk voor hun spieren, zenuwen en botten dat kinderen voldoende fysiek blijven spelen. Tevens helpt dat overgewicht voorkomen.

Lees ook dit artikel: Opvoeden is iets anders dan schermtijd beperken

Enkele demissionair ministers vrijdag tóch fysiek bijeen

Premier Mark Rutte (VVD) en enkele ministers uit het demissionaire kabinet hebben vrijdagochtend toch fysiek vergaderd over onder meer de coronamaatregelen. Dat meldt persbureau ANP. Dat is opvallend, aangezien de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag nog aankondigde dat de ministerraad voorlopig digitaal wordt gehouden. Aanleiding daarvoor waren de coronabesmettingen van demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA).

Vrijdagochtend voerde Rutte overleg met Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). De situatie rond de coronacrisis is deze week verslechterd ten opzichte van de week daarvoor. Tussen woensdag- en donderdagochtend werden 7.740 nieuwe positieve tests gemeld aan het RIVM, het hoogste aantal in 24 uur sinds 8 januari.

Ook de nieuwe verkenners Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD) zijn vrijdag fysiek op het Binnenhof aanwezig. Ze buigen zich onder meer over het maken van een planning voor verkennende gesprekken met alle zeventien partijleiders. Die gesprekken moeten opnieuw plaatsvinden, nadat het vertrouwen van de lijsttrekkers in de voormalige verkenners was geschonden door de gelekte notitie van Kajsa Ollongren (D66).

Sinds het begin van de coronacrisis een jaar geleden kwamen de bewindslieden iedere vrijdag fysiek samen voor de ministerraad. Wel hadden de bijeenkomsten plaats in een andere zaal, waarin meer afstand van elkaar kan worden gehouden.

Overheidsschuld loopt 40 miljard euro op in coronajaar 2020

Na een overschot van 14 miljard euro in 2019 had de overheid in het eerste coronajaar 2020 een tekort van 34 miljard op de begroting. De schuld liep op met 40 miljard euro en bedraagt nu in totaal 435 miljard, blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdagochtend heeft gepubliceerd. Daarmee komt de schuld uit op 4,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat is meer dan de Europese norm van 3 procent die normaal gesproken geldt, maar die is vanwege de coronapandemie tijdelijk opgeschort.

Kosten namen sterk toe, maar de terugval in inkomsten viel mee, merkt het CBS op. De overheid kreeg 350 miljard euro binnen, 4 miljard minder dan een jaar eerder. De helft daarvan viel weg doordat inkomsten uit vermogen daalde. Het verlies van Air France-KLM, waar de Nederlandse staat een aanmerkelijk belang in heeft, heeft het land bijna 1 miljard euro gekost. De inkomsten uit vermogen (bijvoorbeeld rente en dividend) maken nu nog maar voor 1 procent deel uit van alle overheidsinkomsten, waar dat tien jaar geleden 5 procent bedroeg. Die daling komt volgens het CBS overigens vooral door de daling in aardgasbaten.

Subsidieprogramma’s voor bedrijven en instellingen waren vorig jaar met 30 miljard euro een belangrijke kostenpost. De helft van dat geld ging naar de NOW-regeling, waarmee loonsubsidies zijn geregeld. De rest ging op aan onder meer de Tozo (een regeling voor zelfstandige ondernemers), de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en de bonus voor het zorgpersoneel. In totaal stegen de uitgaven in 2020 met 44 miljard euro.

GGD’s stoppen met diepe neustests bij kinderen

Testmedewerkers van de GGD’s zullen vanaf 4 april in principe kinderen in de basisschoolleeftijd niet meer op corona testen door een staafje diep in hun neus in te brengen. Een zogenoemde mid-nasale, minder diepe neustest wordt de standaard, in combinatie met een keel-swab. Dat blijkt uit antwoorden van de GGD op vragen uit de Eindhovense gemeenteraad, waarover AD vrijdag als eerste heeft bericht. Dat wordt bevestigd door de landelijke GGD-koepel. De reden om te stoppen met de diepe test: deze is onplezierig en onnodig.

Het testbeleid verschilt nu nog per regio, waardoor op sommige plaatsen wel nog diepe neustesten bij kinderen worden afgenomen. De richtlijn wordt aangepast omdat de diepe neustesten bij kinderen te weinig voordelen hebben ten opzichte van een minder diepe test, die meer voelt als neuspeuteren. Gevreesd wordt bovendien dat ouders kun kinderen minder snel naar de teststraat zullen brengen vanwege de onplezierige methode die voor volwassenen wordt gebruikt. Oudere kinderen, jongeren en volwassenen krijgen wel een diepe neustest, omdat die betrouwbaarder is en de verwachting niet is dat de testbereidheid daardoor afneemt.

Artsen hadden de GGD’s aangeraden te stoppen met de diepe neustesten bij jonge kinderen. Deels was dat vanwege het ervaren ongemak, deels om de testbereidheid te vergroten. „De werkzaamheid van een Covid-19-test door middel van een neuswat is in diverse onderzoeken aangetoond”, zo schreef de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde vorige week. Er zou slechts een „klein verlies” aan virusdetectie optreden.

Een kind wordt getest in de coronateststraat in Schiedam. Foto Robin Utrecht

‘Zorgpersoneel voelt zich onder druk gezet om zich te laten vaccineren’

Tientallen medewerkers van zorginstellingen zouden last hebben van ‘vaccinatiedwang’: ze voelen zich door hun werkgever onder druk gezet om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Dat melden journalisten van radiozender BNR vrijdagochtend, op basis van gesprekken met vakbonden en bronnen in de zorg. Zo kwamen bij vakbond CNV de afgelopen weken tientallen meldingen binnen. Ook vakbond FNV zou wekelijks dergelijke signalen ontvangen.

Zorgpersoneel dat geen vaccin wil toegediend krijgen, zou onder meer emotionele druk ervaren van hun baas of de schuld krijgen van besmettingen binnen zorginstellingen. Daarnaast zou worden gedreigd met ontslag en het stopzetten van loon.

Er geldt geen vaccinatieplicht voor medewerkers in de zorg noch voor anderen in Nederland. Zo luidt ook de reactie van een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) tegenover BNR: „Je mag werknemers niet tot vaccineren dwingen, maar je kunt het wel dringend vragen.” Bij de NVZ zijn geen meldingen bekend van ziekenhuizen die bij zo’n dringend verzoek te ver zouden zijn gegaan.

Kwetsbare ouderen worden gevaccineerd met het coronavaccin in in Amersfoort in een rijtuigenloods. Foto Robin Utrecht

Record van ruim 100.000 nieuwe gevallen in Brazilië verhoogt druk op Bolsonaro

In Brazilië zijn donderdag voor het eerst meer dan 100.000 nieuwe gevallen van Covid-19 binnen 24 uur vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid verklaard, meldt persbureau Reuters.

Het recordaantal van 100.158 nieuwe gevallen in een etmaal tekent de omvang van de pandemie in het land, dat na de Verenigde Staten het zwaarst is getroffen door het coronavirus. In totaal zijn er meer dan 12,3 miljoen besmettingen vastgesteld. Meer dan 300.000 mensen zijn er aan Covid-19 overleden. Donderdag liep het dodental op met 2.777 sterfgevallen.

Besmettingscijfers in Brazilië zijn de afgelopen weken gestegen tot recordhoogtes door trage vaccinaties, een gebrek aan nationale coördinatie en een besmettelijke nieuwe variant van het virus. Critici geven president Jair Bolsonaro in toenemende mate de schuld van de situatie. Bolsonaro wordt gehekeld om zijn weigering lockdowns door te voeren, zijn spottende uitlatingen over mondkapjes en het feit dat hij twijfel heeft gezaaid over vaccins.

Bolsonaro staat onder druk om minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo te vervangen in verband met de gebrekkige aanpak van de coronacrisis in het land. Araujo, een politieke bondgenoot van Bolsonaro en een uitgesproken fan van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, heeft zich kritisch uitgelaten over vaccinproducent China, en krijgt ook nauwelijks voet aan de grond bij de nieuwe Amerikaanse regering van president Joe Biden. Bolsonaro, die vorig jaar kritiek uitte op de „haast” om vaccins in te slaan, heeft beloofd het aantal inentingen op te voeren tot een miljoen prikken per dag. De afgelopen week werden in Brazilië ongeveer 350.000 prikken per dag gezet.

Ondersterfte onder 80-plussers en ontvangers van langdurige zorg

Vorige week overleden in Nederland naar schatting 3.100 mensen. Dat zijn zo’n tweehonderd minder sterfgevallen dan verwacht voor deze periode van het jaar en ruim honderd minder dan de week ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De sterfte was lager dan verwacht onder de groep 80-plussers en mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. Onder de rest van de bevolking lag het sterftecijfer vorige week op het verwachte niveau.

Vorige week overleden ruim duizend langdurige zorggebruikers. Dat zijn er zo’n tweehonderd minder dan normaal in deze periode. Onder de rest van de bevolking overleden ruim 2.050 mensen.

Tussen medio september vorig jaar en medio februari van dit jaar constateerde het CBS oversterfte. Er overleden toen wekelijks meer mensen dan verwacht. In de week van 15 februari lag het sterftecijfer gelijk aan de verwachte sterfte en sindsdien is er sprake van ondersterfte.

Een coronapatient op de Covid-afdeling in het HMC Westeinde. Foto Koen van Weel/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de wereldwijde ontwikkelingen bij rond de pandemie van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van donderdag 25 maart was:

  • De NS waarschuwt dat het niet mogelijk is om een dienstregeling op te tuigen waarbij treinreizigers anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden. Het bedrijf vreest dat bij versoepelingen van de coronamaatregelen de treinen opnieuw volstromen en forenzen te dicht op elkaar komen te zitten.
  • Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en verkenner bij de kabinetsformatie Kajsa Ollongren is positief getest op het coronavirus, waarna de gesprekken werden gestaakt. Kort daarna legden Ollongren en Jorritsma hun taak als verkenner neer nadat vertrouwelijke notities waren in te zien.
  • De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt dat artsen die coronapatiënten nog steeds medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de officiële behandeladviezen, een boete kunnen krijgen.
  • De GGD heeft al tien miljoen coronatests afgenomen, sinds is begonnen met het grootschalig testen.
  • Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 7.740 nieuwe coronagevallen gemeld bij het RIVM. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds 8 januari.

Lees hier het blog van donderdag terug