Bilal Wahib weer vrij na arrestatie wegens livestream, wel nog verdachte

Acteurs Bilal Wahib en Oussama Ahammoud spraken via internet met fans. Wahib vroeg daarbij een vermoedelijk minderjarige jongen zijn penis te tonen.
Oussama Ahammoud en Bilal Wahib bij de FunX Awards 2019.
Oussama Ahammoud en Bilal Wahib bij de FunX Awards 2019. Foto Anneke Janssen

De politie heeft de 22-jarige acteur en zanger Bilal Wahib vrijgelaten na zijn arrestatie woensdagmiddag. Dat bevestigt zijn advocaat Nienke Hoogervorst na berichtgeving in De Telegraaf. Wahib vroeg een vermoedelijk minderjarige jongen in een video op Instagram zijn geslachtsdeel te laten zien voor „zeventien doezoe” (17.000 euro). Justitie verdenkt hem van het maken en verspreiden van kinderporno en beslist op een later moment of hij wordt vervolgd. Een woordvoerder van het OM benadrukt dat iedereen die het betreffende filmpje verspreidt een strafbaar feit pleegt.

De acteur is woensdag verhoord op het politiebureau en heeft meerdere verklaringen afgelegd. Zijn advocaat zegt tegen De Telegraaf dat hij toegeeft een „enorme fout” te hebben gemaakt en dat hij „vreselijk veel spijt heeft”. Hij zou hebben gesproken over een „totaal misplaatste grap” en zou „enorm aangeslagen” zijn, mede omdat hij „alles nu ziet instorten”. Zijn Instagram-pagina was woensdagavond niet meer beschikbaar.

In de gewraakte stream, waarin ook acteur Oussama Ahammoud (20) te zien is, zegt Wahib tegen een onbekende jongen dat hij het geld krijgt als hij zijn „piemel kan laten zien”. De beelden zijn woensdag onder anderen door Propaganda-presentatrice Charisa Chotoe in gecensureerde vorm gedeeld. Het vooruitzicht van het geldbedrag lijkt de jongen overtuigd te hebben zijn geslachtdeel daadwerkelijk te tonen, want in een later fragment is te zien hoe Wahib lachend vaststelt dat de jongen heeft gedaan wat hij vroeg. Beide mannen zijn bekend van de populaire misdaadserie Mocro Maffia.

De toedracht van het voorval en de identiteit en de precieze leeftijd van de jongen zijn niet helemaal duidelijk, maar in het filmpje zegt Ahammoud volgens Het Parool dat de jongen minderjarig is.

Lees ook dit interview met Wahib: Bilal Wahib: ‘Ik geloof oprecht dat iedereen alles kan leren’

Omroepen en platenlabel reageren

BNNVARA heeft het jeugdprogramma Teenage Boss, dat door Wahib wordt gepresenteerd, inmiddels offline gehaald. In een korte verklaring zegt de omroep dat de samenwerking met Wahib als presentator woensdag per direct is beëindigd. Nathan Moszkowicz, de manager van Wahib en Ahammoud, was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

RTL heeft woensdag in reactie op het nieuws laten weten de uitzending van het televisieprogramma Rooijakkers over de Vloer van woensdagavond waarin Wahib te gast zou zijn, te schrappen en te vervangen door een andere aflevering. „Wij zijn enorm geschrokken van het filmpje”, schrijft RTL in een verklaring. Platenlabel TopNotch heeft bovendien bekendgemaakt naar aanleiding van de livestream niet langer samen te werken met Wahib. Het platenlabel zegt „het gedrag dat de artiest heeft laten zien ten strengste” af te keuren.