Ministerie keurt coronazelftesten van twee bedrijven goed

Het ministerie van Volksgezondheid heeft woensdag de eerste twee ontheffingen verleend voor bedrijven die coronazelftesten op de markt willen brengen. Daardoor is het straks mogelijk voor mensen om bij zichzelf een sneltest af te nemen. Het gaat om de bedrijven Roche en Biosynex, meldt het ministerie.

Door de ontheffing kunnen de bedrijven hun antigeensneltesten als zelftest gaan leveren. De bedrijven moeten bij de zelftest een duidelijke bijsluiter leveren die ook te begrijpen is voor mensen zonder medische achtergrond.

Het ministerie verwacht half april de eerste leveringen te krijgen. Die zullen vervolgens verstrekt worden aan het onderwijs, zodat die sector zo snel mogelijk met de testen aan de slag kan gaan. Ook voor werkgevers worden zelftesten beschikbaar gesteld om werknemers zichzelf preventief en frequent te laten testen. Uiteindelijk moeten de testen ook verkrijgbaar worden in onder meer apotheken, drogisterijen en supermarkten.

Lees ook: Binnenkort bij de supermarkt of drogisterij: de zelftest. En dan? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Wel ‘paaspauze’ voor België: kappers en scholen sluiten voor vier weken