D66-Kamerlid Sjoerdsma op Chinese sanctielijst

Oeigoeren China reageert op Europese sancties tegen China voor mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren. De Chinese ambassadeur in Den Haag wordt op het matje geroepen.
Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tijdens een debat in de Tweede Kamer in 2019.
Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tijdens een debat in de Tweede Kamer in 2019. Foto Robin Utrecht/ANP

De Chinese overheid heeft sancties aangekondigd tegen tien Europese politici en wetenschappers, onder wie DD6-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. Naast deze tien Europeanen zou ook de Nederlandse EU-ambassadeur Delphine Pronk, onderdeel van het Politiek en Veiligheidscomité van de EU, China niet meer in mogen. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. De Chinese maatregelen zijn een reactie op sancties die de Europese Unie tegen vier Chinese functionarissen aankondigde voor mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren.

Op de aankondiging dat de Europeanen op de Chinese sanctielijst worden gezet, maakte het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend de Chinese ambassadeur op het matje te roepen. De voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli noemde de maatregelen maandag „onaanvaardbaar”. De betreffende Europeanen doen volgens hem niet meer dan „hun democratische plicht”.

Genocide

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de sancties van de EU tegen China „gebaseerd op niets anders dan leugens en desinformatie” en zou de EU hiermee „feiten negeren en verdraaien en op grove wijze in de binnenlandse aangelegenheden van China interfereren”. China neemt daarom naar eigen zeggen sancties tegen tien personen die de „soevereiniteit en belangen van China ernstig schaden en op kwaadwillige wijze leugens en desinformatie verspreiden”. Onder de sancties mogen zij China, Hongkong en Macao niet binnen. Ook mogen aan hen verbonden bedrijven en instellingen geen zaken doen met Chinese ondernemers.

Sjoerdsma en ChristenUnie-collega Joël Voordewind dienden vorige maand een motie in bij de Tweede Kamer die de mensenrechtenschendingen van de Oeigoeren in China bestempelen als genocide. De motie werd aangenomen en direct tegengesproken door China. De beschuldiging was volgens de Chinese ambassade in Den Haag „een regelrechte leugen” waarmee Nederland China „belastert”. Naast het D66-Kamerlid staan ook een vijftal EU-parlementariërs, twee leden van de Belgische en de Litouwse parlementen en een Duitse en een Zweedse academicus op de Chinese sanctielijst.

De sancties die de EU vorige week aankondigde tegen vier Chinese overheidsfunctionarissen betroffen de eerste EU-sancties tegen Beijing sinds 1989. Deze sancties zijn maandag definitief geworden.