Kaag wil avondklok ‘heel snel’ schrappen met zomertijd in zicht

Demissionair minister Kaag spreekt de pers toe.
Demissionair minister Kaag spreekt de pers toe. Foto Sem van der Wal/ANP

D66 wil dat de avondklok „heel snel” wordt geschrapt. Dat zei partijleider en demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag vrijdag tegen onder anderen een verslaggever van persbureau ANP. Volgens haar wordt het vooral voor jongeren nog lastiger om zich aan de maatregel te houden als de zomertijd eind deze maand ingaat en het steeds langer licht blijft buiten.

Het kabinet spreekt vrijdag en zondag over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen, waarbij het onder meer zal gaan over de terrassen, het hoger onderwijs en de avondklok. Of de huidige situatie het schrappen van bepaalde regels toelaat, is echter de vraag. Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) noemde de situatie in de ziekenhuizen vrijdagochtend nog altijd „zorgelijk”, evenals het aantal dagelijkse coronabesmettingen. Ze wil zich eerst goed informeren voor ze zich uitlaat over eventuele versoepelingen, zei ze. Ook staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) wilde vrijdag nog niets hierover zeggen.

Intussen neemt het aantal coronabesmettingen weer gestaag toe. Donderdag zijn er 6.187 positieve uitslagen van coronatests gemeld bij het RIVM, ruim achthonderd meer dan dezelfde dag een week eerder. De cijfers van vrijdag zijn nog niet bekend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kaag wil avondklok ‘heel snel’ schrappen met zomertijd in zicht