‘Buitenlandse moederbedrijven die NOW kregen, keren winst uit’

Enkele moederbedrijven van firma’s die in Nederland veel loonsteun hebben ontvangen, zouden voor honderden miljoenen euro’s aan winst uitdelen aan aandeelhouders in het buitenland. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Het moederbedrijf van DAF Trucks keert volgens de NOS winst uit in het buitenland. Niels Wenstedt

De omroep heeft daarbij gekeken naar de 25 grootste ontvangers van de NOW-regeling, de steun waarmee ondernemers hun personeel kunnen blijven uitbetalen. Voorbeelden van bedrijven die in het buitenland winst uitkeren over 2020 zijn het Zwitserse moederbedrijf van Adecco, het Amerikaanse moederbedrijf van vrachtwagenbouwer DAF Trucks en het Franse moederbedrijf van IT-firma Atos. Bij een aantal andere bedrijven, zoals Air France-KLM en Tata Steel, is nog niet duidelijk of ze dividend gaan uitkeren.

Nederlandse bedrijven die loonsteun krijgen, mogen geen dividend en bonussen uitkeren. Die regel is van kracht sinds de tweede NOW-ronde (juni-september 2020). Bij de eerste steunronde gold die voorwaarde niet en ontstond veel verontwaardiging toen topman Ben Smith van Air France-KLM een bonus leek te krijgen. Nederlandse ondernemingen met moederbedrijven in het buitenland zijn uitgezonderd van de voorwaarde. Het Ministerie van Sociale Zaken vreesde dat de buitenlandse ondernemingen zouden doorgaan met het uitbetalen van dividend, geen loonsteun zouden aanvragen en ontslagen daardoor onvermijdelijk werden. Vorige week sloot de vierde aanvraagronde voor de steunregeling.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Buitenlandse moederbedrijven die NOW kregen, keren winst uit’