Veel te veel lekkers om het alleen bij een pizza te laten

Foto Wim de Jong

Ze kenden elkaar ruim een jaar geleden niet of nauwelijks. Toch weerhield dat Irene Sinke (43) en Jet Reijmer (25) er niet van om in januari vorig jaar samen eethuis Speck in het Oude Noorden in Rotterdam over te nemen. Goed, de eerste weken was het nog even flink aan elkaar wennen, met ook een onderling vrouwelijk ‘dramaatje’ hier en daar. Maar inmiddels zijn ze dikke maatjes, zoals het tegelijkertijd gesmeerd loopt met hun prachtige zaakje.

Boven verwachting draait Speck als take-away namelijk net zo fijn als in de twee openingsmaanden toen ze er gasten mochten ontvangen. Sinke en Reijmer zullen de klap van de coronacrisis dan ook wel overleven, weten ze nu al.

Mede met dank aan een fidele huurbaas. Met dank ook aan de vaste klantenkring die Speck in zijn vorige bestaan al had opgebouwd. En aan de organisatie van de ‘Tasty Walk’, een culinaire stadswandeling die ook langs verschillende afhaalpunten in Rotterdam-Noord voert. In een gemiddeld weekend staan er alleen al veertig tot honderd deelnemers aan die tour voor hun deur.

Lees ook de column Eetlopen

In de voormalige slagerij in de 1e Pijnackerstraat was eerder het gelijknamige delicatessenwinkeltje van de eigenaren van restaurant Tosca (om de hoek) gevestigd. Nu moet je er vooral heen voor de pizza’s van het huis en voor de Italiaans-mediterraanse schotels die er verder nog op de kaart staan.

Sinke leerde de finesses van die twee keukens in de vele restaurants waar ze de afgelopen twee decennia werkzaam was. Reijmer, op haar beurt, werd als serveerster ooit ‘in het diepe gegooid’ toen ze in Tosca de illustere chef Wout van Westenbrugge aan het fornuis moest gaan assisteren.

Specialiteit: pizza’s

Pizza’s zijn de specialiteit van de jonge Jet Reijmer die zich bovendien, en meer dan verdienstelijk, het metier van de patisserie heeft eigengemaakt. Haar tiramisu, die zaterdags ook op de Rotterdamse Oogst-markt wordt verkocht, is een publiekstrekker op zichzelf. Maar vlak ook de torta caprese (chocolade, rum en amandelen) van Speck niet uit. Ik nam ze allebei als dessert en heb het geweten. Mijn moeders adagium dat ‘niet alles ook meteen op hoeft omdat het zo lekker is’, was postuum voor de honderdste keer weer eens aan dovemansoren gericht.

Wij bestelden in Speck daarnaast de pizza ventricina met mozzarella, gorgonzola, pittige salami en spinazie, alsmede de figura, die nu ‘pizza van de maand’ is en onder meer met verse vijgen is belegd. Zeker die laatste rekenen we tot de top-drie van de beste Rotterdamse pizza’s die we ooit hebben gegeten. Sterker, persoonlijk zou ik liefst nooit meer een pizza eten zónder die topping van zoete, verse vijgen.

Ik had het zeker ook beter bij die ventricina, de figura, de tiramisu en de torta kunnen laten. Maar ja, die dovemansoren hè. En ik zou er Speck ongetwijfeld mee tekort hebben gedaan als ik ook niet alle sidedishes had geproefd én opgegeten.

Laat dus vooral ook deze ‘bijgerechten’ van de dames voor je meeverpakken: de gehaktballetjes in pittige tomatensaus en tabouleh met koriander en hazelnoot, de salade van artisjokharten, parmezaan en truffelsaus, en de buffelmozzarella met ansjovis. Alles eenvoudigweg té verleidelijk om ze voor een volgend bezoek aan Speck in gedachten te houden.

is culinair recensent.