EU ontvangt 10 miljoen Pfizer-vaccins versneld in tweede kwartaal

De Europese Unie ontvangt in het tweede kwartaal van dit jaar 10 miljoen doses van het BioNTech/Pfizer-vaccin die eigenlijk pas in het derde of vierde kwartaal zouden worden geleverd. Die meevaller meldt de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dinsdag op Twitter. In totaal ontvangt de EU in de maanden april, mei en juni meer dan 200 miljoen doses van het BioNTech/Pfizer-vaccin.

„Dit is heel goed nieuws. Het geeft de lidstaten de ruimte om te manoeuvreren en mogelijk hiaten in de leveringen op te vullen”, aldus Von der Leyen. Met name verbroken leveringsbeloftes van farmaceut AstraZeneca en de mogelijke bijwerkingen van dat vaccin leveren vertragingen op in de vaccinatiecampagnes van Europese landen.

Vorige week meldden Pfizer en BioNTech dit jaar 20 procent meer coronavaccins te kunnen leveren dan verwacht. Daarmee komt de wereldwijde productie voor 2021 uit op 2,3 tot 2,4 miljard doses.

Twitter avatar vonderleyen Ursula von der Leyen We agreed with @BioNTech_Group @pfizer on an accelerated delivery of 10 million doses for quarter 2. This will bring the total deliveries of this vaccine to 200 million doses for that quarter. It will give Member States room to manoeuvre and possibly fill gaps in deliveries. https://t.co/abBr3lKUXc
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nieuwe coronavariant aangetroffen in Franse regio Bretagne