Ploumen (PvdA): waar is sociale gezicht CDA?

Het begint hard tegen hard, het debat tussen Lilianne Ploumen (PvdA) en Wopke Hoekstra (CDA). Ploumen begint over haar thema ‘verdeeldheid en ongelijkheid’ en stelt dat de afgelopen jaren onder leiding van het CDA de ongelijkheid in Nederland is toegenomen. „Ik schrok toen ik het programma van het CDA las, ik ken het CDA van het sociale gezicht.” Ploumen zegt dat Hoekstra de WW wil bekorten en het minimumloon niet wil verhogen, dat noemt ze „onfatsoenlijk en asociaal”.

Hoekstra kaatst de bal terug en begint over de volgens de CDA-leider asociale besluiten die de PvdA in het tweede kabinet-Rutte nam. „Alle studenten zitten met een lening op de bank vanwege de PvdA”, waarmee Hoekstra refereert aan invoering van het sociaal leenstelsel. Hij noemt ook het verdwijnen van de sociale werkplaatsen en het feit dat de PvdA de hypotheekrenteaftrek verder wil beperken.

Twitter avatar Markla94 Mark Lievisse Adriaanse De lange erfenis van Rutte-II die de PvdA maar blijft achtervolgen: na een kiezer bij Nieuwsuur noemt nu Hoekstra een rijtje maatregelen uit dat kabinet op die volgens hem de ongelijkheid vergrootten. #1vandaag

Ploumen en Hoekstra streden in dit eerste debatje over of de PvdA of het CDA de meer sociale partij is. Ploumen (PvdA) noemt Hoekstra „het reservewiel van een rechtse coalitie” en denkt dat hij liever met de VVD doorregeert. Volgens Hoekstra blijft het CDA „fatsoenlijk in het midden”. Het blijft na afloop van dit debat de vraag hoeveel kiezers tussen CDA en PvdA twijfelen als het om sociaal beleid gaat.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Live: Het EenVandaag-lijsttrekkersdebat