Recensie

Recensie Podcast

Hoe de media de Deventer moordzaak kaapten

Aan de hand van de Deventer Moordzaak laat deze podcast zien hoe de media een relatief eenvoudige zaak opklopten en vervormden.

In 1999 wordt mevrouw Wittenberg vermoord aangetroffen in haar woning. Het onderzoek naar de dader ontaardt in een mediahype, waarmee journalisten en BN’ers zich bemoeien. Een fiscaal jurist wordt veroordeeld, maar is de klusjesman niet de werkelijke dader? Journalist Annegriet Wietsma ontleedt zeer degelijk en secuur hoe een moordzaak ontaardt in een mediazaak. Ze geeft een fascinerend beeld van wat voor invloed media hebben op het juridisch proces én, niet onbelangrijk, op mensenlevens.

Die degelijkheid is ook de makke van de serie. Ondanks de primeur – de klusjesman vertelt voor het eerst zijn verhaal – doet de radioaanpak wat gedateerd aan, en blijft het wat droog. Wellicht is dat expres, als tegengeluid voor waar deze serie om draait: hoe media zaken onnodig kunnen opkloppen.

De Deventer Mediazaak, 6 afleveringen van drie kwartier, Human/VPRO.

Deze podcast staat ook in onze lijst met de beste true crime-podcasts.