De Jonge en GGD ontstemd over vaccinatie-actie Van Rossem

Coronaminister Hugo de Jonge (CDA) en de GGD hebben ontstemd gereageerd op de actie van historicus en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem (77) om zonder oproep alvast een coronavaccinatie voor zichzelf te regelen. Op Twitter schrijft De Jonge dat iedereen netjes op zijn beurt moet wachten. „Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken… egoïsme is wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken”, aldus de CDA-minister.

„Dé manier waarop we met elkaar deze crisis te boven komen is sámen”, aldus De Jonge. „Gelukkig dat de meeste mensen deugen.” Ook de GGD reageerde geïrriteerd op de actie van Van Rossem, die in zijn eigen podcast (Maarten De Podcast) vertelde dat een paar telefoontjes voldoende waren om zonder oproep een vaccin voor zichzelf en zijn vrouw te regelen.

Binnenkort krijgt het echtpaar de eerste prik en eind april de tweede, aldus Van Rossem. Hij zou meerdere keren gebeld hebben en de ene medewerker zou hebben gezegd dat het niet kon, maar van anderen kreeg hij wel akkoord. Volgens Van Rossem laat dat zien dat het chaos is bij de organisatie. De GGD weerspreekt dat en zegt dat een telefoontje geen zin heeft zonder oproep. Voordringen is volgens de GGD niet mogelijk, dus Van Rossem wordt binnenkort wel geprikt, maar omdat hij aan de beurt is.

Tegenover ANP noemt de GGD het „zeer onbehoorlijk” dat Van Rossem „suggereert” dat voordringen kan. „De volgorde in de te prikken groepen is er niet voor niks, er zijn beperkte hoeveelheden vaccins.”

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken…egoïsme is wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken. Dé manier waarop we met elkaar deze crisis te boven komen is sámen. Gelukkig dat de meeste mensen deugen. #netjesopjebeurt https://t.co/jjbAY82eiI
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal coronabesmettingen neemt toe: RIVM meldt 6.446 positieve tests