Corendon: zonder steunfonds kunnen niet alle vouchers worden uitbetaald

Passagiers in afwachting van een vlucht naar het Bulgaarse Boergas met Corendon.
Passagiers in afwachting van een vlucht naar het Bulgaarse Boergas met Corendon. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

Reisorganisatie Corendon kan zonder voucherfonds de vouchers voor klanten niet tijdig uitbetalen. Volgens de NOS heeft het bedrijf dat laten weten aan toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het gaat om de vouchers die zijn beloofd aan consumenten wier reis werd geannuleerd. Die reserveringen werden vanaf 16 maart 2020 door de bedrijven telkens omgezet in een tegoedbon. Daarmee kan de reiziger een nieuwe reis boeken of geld terugkrijgen. De reisorganisaties zijn verplicht om uiterlijk binnen een jaar min één dag geld uit te keren. Dat betekent dus dat aankomende maandag, 15 maart, de terugbetaaldatum voor de eerste vouchers is. Corendon stelt dat het in de komende week al 6.500 vouchers moet terugbetalen.

Vanwege de coronacrisis zijn de reisorganisaties in het afgelopen jaar veel inkomsten misgelopen. Om de bedrijven te helpen met de geldteruggave beloofde het kabinet in december een fonds in te richten. Het voucherfonds moet 400 miljoen euro bevatten, maar is er nog niet. Het moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

Corendon-directeur Steven van der Heijden zegt tegen de NOS dat het bedrijf ook al voor 15 miljoen euro aan vouchers heeft terugbetaald, maar dat het nu het steunfonds nodig heeft. „We hebben een ongelooflijk dramatisch jaar.” Van der Heijden noemt het „heel vervelend” dat het voucherfonds er nog niet is.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw meer dan 2.000 Braziliaanse coronadoden