Een Koerdische strijder bekijkt vanaf een gebouw het verwoeste plaatsje Halimce, ten oosten van Kobani, Het kwam hier tot hevige gevechten tussen Koerden en strijders van Islamitische Staat (IS). Uiteindelijk wonnen de Koerden. Januari 2015.

Foto Bulent Kilic/AFP

Syrië: verwoest en uitgeput na tien jaar oorlog

Tien jaar geleden gingen de eerste Syriërs de straat op om vreedzaam tegen het regime van president Bashar al-Assad te protesteren en meer vrijheid te eisen. Met keiharde repressie probeerde het regime de protesten de kop in te drukken. Al snel kreeg de opstand een gewapend karakter en raakte ook het buitenland erbij betrokken.

Er vielen honderdduizenden doden en de strijd verminkte het land. Miljoenen Syriërs vluchtten naar het buitenland. Intussen greep Islamitische Staat zijn kans en riep het kalifaat uit in een eigen staat. Pas na jaren van zware strijd kon hier een einde aan worden gemaakt.

Tien jaar na het begin van de opstand zit Assad nog altijd in het zadel, met dank aan Rusland en Iran. Maar Syrië is verwoest en uitgeput, de wederopbouw komt maar tergend langzaam op gang en veel Syriërs lijden inmiddels honger. De repressie gaat onverminderd door.

Let op: deze serie bevat schokkende beelden.

Duizenden Syriërs in de stad Homs betuigen, zwaaiend met een enorme Syrische vlag, hun steun aan president Assad. Juni 2011. Foto SANA/AFP

Een gehavend portret van de Syrische president Assad bij een grenspost met Turkije die in handen was gevallen van rebellen. Juli 2012. Foto Bulent Kilic/AFP

Een verwoest gebouw in Hatay, aan de Turkse kant van de grens. De Syrische gevechten raakten soms ook Turkse grensplaatsen. Mei 2013. Foto Bulent Kilic/AFP

Strijders van het Vrije Syrische Leger, de rebellen die door het Westen en Saoedi-Arabië werden gesteund, in Aleppo. Augustus 2012. Foto Goran Tomasevic/Reuters

Een Syrische vrouw en een kind bevinden zich tijdens gevechten in het vizier van het geweer van een van de opstandelingen in Aleppo. Augustus 2012. Foto Zac Baillie/AFP

Een rebel vuurt ten noorden van Aleppo mortiergranaten af op stellingen van het Syrische regeringsleger. December 2012. Foto Karam Al-Masri/AFP

Zware explosie na treffer op een Syrische regeringspost in de noordwestelijke provincie Idlib. Oktober 2014. Foto Ghaith Omran/AFP

Koerdische peshmerga-strijders aan de Turkse kant van de grens bij Sanliurfa, op weg naar Syrië, waar ze zullen meestrijden tegen IS in Kobani. Oktober 2014. Foto Bulentt Kilic/AFP

Inwoners van de hoofdstad Damascus wachten op voedselhulp van de Verenigde Naties. Januari 2014. Foto Reuters / UNRWA

Het vijfjarige jongetje Omran, grijs van het puin en met bebloed hoofd, zit in een ambulance. Hij raakte gewond bij een luchtbombardement op zijn huis. Ook de rest van het gezin overleefde het bombardement. Augustus 2016. Foto Reuters

Reddingswerkers dragen het levenloze lichaam weg van een meisje dat bedolven raakte onder het puin na een bombardement van de Syrische luchtmacht op de oostelijke wijk Sakhour in Aleppo. Juni 2016. Foto Thaer Mohammed/AFP

Een man bij een jongen die omkwam in Douma, een voorstad van Damascus die in handen was van de rebellen. Naar wordt aangenomen werden hij en 212 anderen gedood bij een aanval door het Syrische leger met chemische wapens. Augustus 2013. Foto Bassam Khabieh/Reuters

Ontheemden van de Yezidi-minderheid vluchten vanuit Sinjar in Noord-Irak naar de Syrische grens. Ze werden op de hielen gezeten door strijders van IS, die hen als ketters beschouwden. Augustus 2014. Foto Rodi Said/Reuters

Yezidi’s worden achterin een auto via Syrië in veiligheid gebracht, om vervolgens elders in Irak te worden ondergebracht. Augustus 2014. Foto Rodi Said/Reuters

Een vrouw met kind op de vlucht in Noord-Syrië, na de inval door Turkije. Oktober 2019. Foto Rodi Said / Reuters

Het driejarige Syrisch-Koerdische jongetje Alan Kurdi verdronk, toen de boot waarin hij met zijn ouders van Turkije naar Lesbos probeerde te vluchten kapseisde. De foto’s van zijn aangespoelde lichaampje schokten velen in de hele wereld. September 2015.Foto Reuters/Nilufer Demir/DHA

Een jongen in het kamp Grande-Synthe bij het Franse Duinkerken. Daar verbleven lange tijd zo’n 3.000 Syrische en Iraakse Koerden, die illegaal de oversteek naar Engeland hoopten te maken. Oktober 2015. Foto Philippe Huguen/AFP

Syrische vluchtelingen gooien sneeuwballen na overvloedige sneeuwval in het provisorische kamp in de Libanese Bekaa-vallei, waar zij verbleven. Meer dan een miljoen Syriërs vluchtten naar Libanon. Januari 2015. Foto Hussein Malla/AP

De Palestijns-Syrische Abd el Rahman Fares (10) komt aan bij de tijdelijke vluchtelingenopvang in het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. November 2015. Foto David van Dam

Gevangen IS-strijders in de plaats Hasakeh in het door Koerden gecontroleerde noordoosten van Syrië. Februari 2019. Foto Fadel Senna/AFP

De uitgeweken Syrische fotograaf ‘Caesar’ (met blauw jack) geeft in 2014 een toelichting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden op de door hem genomen foto’s van lijken met tekenen van martelingen door het regime van Assad. Maart 2020.Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Deze groep mannen is Baghouz, het laatste dorp onder controle van IS, ontvlucht en moet zich nu melden bij het kamp dat de door Koerden gedomineerde SDF heeft ingericht in de Syrische provincie Deir es-Zor. Februari 2019Foto Bulent Kilic/AFP

Rouwende familieleden tijdens de begrafenis van een Arabische soldaat die meevocht met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Hij kwam om in de slotfase van de strijd tegen IS in Deir-es-Zor. April 2019.Foto Delil Souleiman/AFP

Ontheemde Syriërs breken de vasten temidden van verwoeste huizen in Atareb, ten westen van de stad Aleppo. Mei 2020. Foto Aaref Watad/AFP