RTL heeft spijt van bijdrage cabaretier Koning over FVD-leider Baudet

RTL distantieert zich van de uitspraken die cabaretier Martijn Koning donderdagavond deed over FVD-leider Thierry Baudet in de uitzending van Jinek. Koning heeft daarbij „een grens overschreden”, zo schrijft de zender vrijdag in een verklaring. Presentatrice Eva Jinek zou Baudet onmiddellijk na de uitzending gebeld hebben om excuses aan te bieden.

Volgens RTL heeft Koning ondanks herhaaldelijke verzoeken van de redactie van Jinek geweigerd de „inhoud van zijn bijdrage” te delen. „De redactie had hierop de keuze moeten maken om Martijn Koning niet te laten optreden”, concludeert RTL. „Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd”, verklaart RTL.

RTL distantieert zich van het optreden van cabaretier Martijn Koning. Foto Sander Koning/ANP

De verkiezingsuitzendingen van Jinek worden altijd afgesloten met een optreden van een cabaretier. Koning sloot de uitzending donderdagavond af met een directe aanval aan het adres van Baudet, die samen met Denk-partijleider Farid Azarkan als gast uitgenodigd was. De cabaretier zei over de FVD-lijsttrekker onder meer dat hij „behoorlijk homeopathisch verdund is met allerlei Indonesisch dna” - waarmee hij verwees naar Baudets uitspraken over de „homeopathische verdunning” van de Nederlandse bevolking. „Stemmen ze u aan de macht, wordt iedereen met een zwarte kleur eruit gegooid, maar dan krijgen we ineens heel veel Aziaten hier”, vervolgde hij. Daarop besloot Baudet weg te lopen uit de uitzending.

Vlak na de uitzending liet RTL-verslaggever Floor Bremer - die ook aan tafel zat - weten „niet achter de tekst” van Koning te staan. „Ik distantieer me totaal van de inhoud”, schreef ze op Twitter.

Martijn Koning heeft vrijdag ook gereageerd op de uitzending. In een verklaring op Instagram zegt hij nooit zijn stukjes van te voren op te sturen naar de redactie. „Ik wil als cabaretier volledig vrij kunnen zijn in wat ik zeg en ik waardeer het enorm dat ik die vrijheid krijg”. Hij sluit af door te stellen dat hij hoopt dat de opwinding „nu weer kan gaan over wat er gezegd is aan tafel” - verwijzend naar het debat tussen Azarkan en Baudet onder leiding van Jinek.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oud-partijvoorzitter CDA Henk Bleker stapt over naar FvD