Rutte: in vluchtelingencrisis bereid de grens te sluiten

VVD-lijsttrekker Rutte in debat met Sigrid Kaag bij Jinek.
VVD-lijsttrekker Rutte in debat met Sigrid Kaag bij Jinek. Foto Jeroen Jumelet/EPA

VVD-lijsttrekker Mark Rutte stelt donderdag dat hij tijdens de vluchtelingencrisis in 2016 „op het punt stond” de Nederlandse grens te sluiten. In een interview met de Volkskrant memoreert Rutte de periode waarin Nederland voorzitter van de Europese Unie was, met de toen „onvoorziene aantallen Syrische vluchtelingen”. „We zijn onder stoom en kokend water afspraken met de Turken gaan maken. Ik heb mezelf toen drie maanden gegeven. Anders was ik bereid geweest Nederland uit Schengen terug te trekken.”

Mocht zo’n situatie zich opnieuw voorden, zegt Rutte de Nederlandse grenzen te willen bewaken met „enorm veel marechaussee en grensbewaking”. Eerder liet Rutte in debatten altijd doorschemeren tegen grenssluitingen te zijn, omdat die de economie te veel schade zouden toebrengen door onder meer verhinderde export. „Als premier ben je verantwoordelijk voor twee dingen: een economie die voor banen zorgt en het land veilig houden.” Volgens Rutte kon de situatie in 2016 „tot maatschappelijke onveiligheid leiden”.

Lees ook de column van Petra de Koning over Rutte: Mark is het merk

In 2015 sloegen veel Syriërs op de vlucht naar aanleiding van de oorlog in het land. In dat jaar kwamen ruim 58.000 asielzoekers naar Nederland, van wie 34 procent de Syrische nationaliteit had. Een jaar later kwamen er zo’n 31.000 asielzoekers naar Nederland. Dat jaar maakte de EU afspraken met Turkije voor de opvang van Syrische asielzoekers tegen een miljardenvergoeding.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte en Kaag probeerden boven de partijen te staan