Leger Myanmar neemt lobbyist aan om ‘werkelijke situatie’ uit te leggen

Militaire coup Het leger wil er met de lobbyist voor zorgen dat internationale sancties tegen Myanmar worden opgeheven.
Sinds het leger de macht overnam zijn er protesten in Myanmar.
Sinds het leger de macht overnam zijn er protesten in Myanmar. Foto AP

De militaire junta in Myanmar heeft voor 2 miljoen dollar (zo’n 1,7 miljoen euro), een lobbyist aangenomen om de „werkelijke situatie” van het land uit te leggen. Dat blijkt woensdag uit documenten die zijn ingediend bij het Amerikaanse Ministerie van Justitie en die persbureau Reuters heeft ingezien. De junta wil dat de lobbyist ervoor gaat zorgen dat de internationale sancties worden opgeheven.

Het bedrijf van de Israëlisch-Canadese lobbyist Ari Ben-Menashe ondertekende het contract op 4 maart. Daarin zou onder andere staan dat hij moet lobbyen bij de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Israël, Rusland en de Verenigde Naties. Ben-Menashe heeft tegen Reuters gezegd dat hij de VS ervan wil overtuigen dat Myanmar zich afkeert van China en toenadering zoekt tot het Westen.

Het leger van Myanmar greep begin februari de macht, nadat het de partij van regeringsleider Aung San Suu Kyi had beschuldigd van verkiezingsfraude. Zij is sindsdien niet meer in het openbaar gezien. De massale protesten die dagelijks plaatsvinden, worden met geweld neergeslagen. Zeker 1.900 arrestaties werden al verricht en het dodental ligt boven de zestig.

VN-Veiligheidsraad veroordeelt geweld

De VN-Veiligheidsraad heeft woensdag een verklaring aangenomen waarin het geweld tegen de betogers wordt veroordeeld. De raad dringt er bij het leger op aan om terughoudend te reageren op de demonstranten. Volgens Reuters stond in een eerdere versie van de verklaring dat het leger een coup heeft gepleegd, maar werd dat er op aandringen van onder andere China, Rusland en Vietnam uitgehaald.

De Veiligheidsraad maakt zich ernstige zorgen om de beperkingen voor medisch personeel, vakbondsleden en journalisten en roept het leger op iedereen vrij te laten die „willekeurig is opgepakt”. Het is niet bekend of er ook sancties zullen volgen. De Europese Unie besloot eerder deze maand om ontwikkelingshulp aan het land op te schorten.

Ook woensdag waren er weer protesten in het land, waar de politie op reageerde door traangas en rubberen kogels af te vuren op demonstranten. In de stad Rangoon zijn honderden betogers omsingeld geweest en meer dan honderd van hen gearresteerd. De Amerikaanse ambassade heeft de politie opgeroepen om zich terug te trekken, omdat de demonstranten „onschuldige studenten en burgers” zijn.

In twee andere steden zijn mensen ondanks de avondklok ‘s avonds met kaarsen naar buiten gegaan om te protesteren tegen de militaire coup. De staatszender MRTV heeft foto’s laten zien van jonge demonstranten en aangekondigd dat er arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd.

Lees ook: Het leger is de vijand van iedereen