Opnieuw ruzie bij 50Plus: lijsttrekker eist vertrek aspirant-Kamerlid

Ellen Verkoelen op het partijcongres van 50Plus.
Ellen Verkoelen op het partijcongres van 50Plus. Foto Peter Hilz/Hollandse Hoogte

50Plus-lijsttrekker Liane den Haan wil dat de nummer 3 op de kandidatenlijst van de partij, Ellen Verkoelen, zich terugtrekt als kandidaat-Kamerlid zolang ze moeite heeft met het verkiezingsprogramma en de lijsttrekker. „Of je conformeert je aan het programma, of je trekt je terug”, was de boodschap van Den Haan aan Verkoelen vanochtend in het NOS Radio 1-Journaal. Die piekert daar niet over. Ze heeft de oproep om zich terug te trekken vanochtend via de media vernomen, maar zegt zich juist aan dat verkiezingsprogramma te houden. „Dat is door de leden vastgesteld en aan hen leg ik verantwoording af, niet aan Den Haan.”

Steen des aanstoots tussen beiden is de AOW-leeftijd. In het verkiezingsprogramma staat dat die weer terug moet naar 65. Maar Den Haan wil vasthouden aan de in het pensioenakkoord afgesproken leeftijd van 67 jaar. Eerder ophouden met werken moet mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij zware beroepen. Maar daar moeten werknemers dan, in samenspraak met werkgevers, zelf de financiering voor vinden. Flexibele AOW, dus, zo nuanceerde Den Haan al eerder tegenover NRC haar pensioenstandpunt. „Voor mensen met een lager inkomen (tot circa één keer modaal) moet er een premiespaarregeling komen die werkgever en werknemer samen financieren.” Verkoelen zegt vast te houden aan de tekst in het verkiezingsprogramma dat het zonder voorbehoud heeft over die AOW-leeftijd op 65 jaar.

Den Haan en Verkoelen ruziën al langer over de koers van de partij. Een app-groep waarin de eerste tien kandidaten van 50Plus op de kieslijst met elkaar communiceerden, werd eerder opgeheven omdat de interne spanningen te hoog opliepen. Ook in andere app-groepen en een interne mail, die NRC heeft ingezien, keerden bestuursleden en andere partijprominenten zich tegen Den Haan.

Verkoelen is voorlopig niet van plan om haar ruzie met Den Haan bij te leggen. Het is volgens haar maar de vraag „wie zich niet aan het verkiezingsprogramma houdt, zij of de lijsttrekker”. Den Haan was dinsdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. 50Plus raakte vorig jaar, na een reeks aan interne conflicten en het vertrek van Henk Krol, in de peilingen in een vrije val. De partij peilt de laatste weken 1 á 2 zetels.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw ruzie bij 50Plus: lijsttrekker eist vertrek aspirant-Kamerlid